Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i badstu

Ingenting for amatører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommervarmen er ikke nok for enkelte, så i helgen arrangerer Finland nok en gang VM i badstu. Det er ikke noe for amatører. Under mesterskapet skrus temperaturen i badstuen opp til hele 110 grader, 30-40 grader over det som er vanlig.

Hvert 30. sekund pøses i tillegg en halv liter vann over steinene på ovnen, som gjør lufta i badstuen ulidelig for de fleste.

100 deltakere fra 14 land stiller likevel nakne på startstreken i mesterskapet som holdes i Heinola, 140 kilometer nord for Helsingfors. Reglene er enkle: Den som holder ut lengst i den glovarme badstuen vinner.

Ikke overraskende er det snakk om en hjemmefavoritt, den tredoble verdensmesteren Leo Pusa. I hele 12 minutter og 10 sekunder holdt han ut under fjorårets VM, mens én etter én av motstanderne måtte søke lindring under en kald dusj.

En av årets utfordrere er ingen ringere enn finnenes gamle skikjempe Juha Mieto, kjent fra langrennsspor verden over.

Når svetten begynner å renne i helgens sauna-VM kan det nok tenkes at Mieto vil lengte etter istappene som pleide å pryde skjegget hans den gangen norske løpere som Ivar Formo og Oddvar Brå var konkurrenter.

(NTB)

<B>HEIT GJENG: Verdensmester Leo Pusa (høyre) svetter med sølvvinner Markku Mustonen under fjorårets finale.