VM i fare

Thomas Alsgaard (31) var i knallform, men en vond korsrygg stoppet VM-generalprøven i Asiago. Trolig er skaden forbigående, men i verste fall kan hele VM ryke.

ASIAGO (Dagbladet): Det var tilløp til dramatikk da Alsgaard uteble fra start. Gutten hadde varmet opp, og vaket rundt i startområdet. Men ryggen var for dårlig til å gå klassisk skirenn. Etter fem minutter kom en skuffet, men tappert smilende Alsgaard bort til den norske pressekontingenten for å forklare hva som var galt.

- Jeg har trent veldig hardt i det siste, og i går ettermiddag kjente jeg litt murring i ryggen, og under oppvarmingen hang smertene fortsatt igjen i korsryggen. Med tanke på VM torde jeg ikke ta sjansen på å gå. Jeg vil ikke gjøre det verre. Hadde det vært VM-renn, eller vanlig verdenscup, hadde jeg gått, sier Alsgaard.

Ifølge landslagslege Hans Petter Stokke er skaden vanskelig å bedømme omfanget av.

- Erfaringsmessig har disse smertene gitt seg etter et par dager. Men en akutt ryggskade er alltid uforutsigbar. Sjansen er god for at det går bra, sier Stokke til Dagbladet.

- Men du kan heller ikke utelukke at det blir verre, og at VM ryker?

- Nei, det kan jeg ikke. Hvis alt går imot oss, så kan det i verste fall skje.

Bekymret

Skaden kommer meget ubeleilig for Thomas, som hadde trengt en gjennomkjøring.

- Jeg har ikke tid til et større problem akkurat nå. Jeg kunne veldig godt tenkt meg å gå her i Asiago. Jeg har følt meg fin i kroppen, og hadde trengt en gjennomkjøring.

- Er du veldig bekymret for VM-formen?

- He-he, den har jeg vært bekymra for i to måneder nå.

For drøye tre år siden ble Alsgaard operert for prolaps i korsryggen.

- Etter det har ryggen vært veldig fin, men etter at jeg velta på sykkel i sommer har jeg hatt perioder der jeg har vært litt plaget. Men da har smertene gitt seg etter noe dager.

- Hvor ille har smertene vært da?

- Ikke så galt at jeg ikke kan trene. Jeg fungerer helt normalt, men når vi må presse oss så hardt som vi gjør når vi går skirenn, blir det verre. Hadde jeg vært journalist, hadde jeg ikke hatt problemer med å jobbe i dag, flirer Thomas.

Smilet og latteren var på plass selv om han på nytt fikk uønsket motgang i en sesong som etter hvert har blitt horribel.

- Nå håper jeg at jeg snart kan ha litt flaks igjen, sukker han lett oppgitt.

Dopingkontroll

Etter å ha forklart seg for pressen gikk Alsgaard rett på dopingkontroll. Rett og slett for å unngå spekulasjoner rett i forkant av VM. Før Lahti-VM i 2001 sto Mika Myllylä over det siste rennet. Det ble det spekulasjoner av.

- Jeg krevde selv å få en test umiddelbart. Jeg vet jo sjøl hvordan jeg ville reagert om en utlending hadde trukket seg brått før start, sier Alsgaard, som har blitt testet fem ganger på de siste 14 dagene.

- Det er bare bra at jeg blir testet ofte. Jeg håper bare alle andre også blir det.

RETT PÅ DOPINGTEST: Thomas Alsgaard ville drepe alle spekulasjoner om doping etter at han plutselig trakk seg fra 10-kilometeren med en vond korsrygg. - Jeg krevde selv å få en test umiddelbart. Jeg vet jo sjøl hvordan jeg ville reagert om en utlending hadde trukket seg brått før start, sier Alsgaard til Dagbladet.