SPORTSHELTER BAK SKUDDSIKKERT GLASS: President Ilham Aliyev med sin kone og visepresident Meriban poserer trygt foran Formel-1 stjernene under sommerens Grand Prix-fest i Baku. I Aserbaijan er idrett Aliyev-familiens utvalgte lekegrind. FOTO: Dunbar/LAT/REX/Shutterstock
SPORTSHELTER BAK SKUDDSIKKERT GLASS: President Ilham Aliyev med sin kone og visepresident Meriban poserer trygt foran Formel-1 stjernene under sommerens Grand Prix-fest i Baku. I Aserbaijan er idrett Aliyev-familiens utvalgte lekegrind. FOTO: Dunbar/LAT/REX/ShutterstockVis mer

Aserbajdsjan bruker idrett som nasjonsbygging:

VM-kampen: Han bare sminker diktaturet sitt med sport

Diktatoren Aliyev sender ikke sine beste menn til Ullevaal. De er utlendinger og foreløpig ikke fotballspillere.

NÅR fotballgutta til Aserbajdsjan kommer til Ullevaal i kveld, er dette slett ikke det beste dette landets sport kan by på. Vel er kveldens motstander i vår triste VM-kvalik i fin utvikling også på fotballbanen. De har passert Norge på FIFA-rankingen, men likevel trenger du bare kikke på lagoppstillingen for å se at dette ikke holder den nye Aserbajdsjan-standarden:

  • Det er jo nesten ingen utlendinger på det landslaget som spiller på Ullevaal.

For oss som de siste årene har opplevd noen røffe møter med aserbajdsjansk idrettsimport på nært hold, er det sportslig sett en lettelse. Selv styrte jeg det futsallandslaget som i 2013 ble feid ut av EM-kvaliken av et tilnærmet rent brasiliansk stjerneoppstilling som Aserbajdsjan akkurat hadde skaffet seg.

På den tida tilhørte landet verdenseliten i innendørsfotball,og det er standarden diktatoren Ilham Aliyev streber etter i stadig flere idretter. Det er bare så vanskelig å oppnå noe slikt i den sporten som har verdens høyeste utbredelse og nivå.

ALIYEV-FAMILIEN har lenge sett idrett som et effektivt verktøy for nasjonsbygging. Da diktatorens far; den gamle KGB-sjefen Heidar Aliyev tilranet seg dette oljerike landet etter Sovjetunionens fall, ble sporten satt i statlig system. Allerede i 1992 valgte dene helt nye nasjonen å bli med i europeisk fotball for å markedsføre seg vestover, og siden er idretten mer og mer systematisk blitt utnyttet for å markedsføre Aserbajdsjan.

For et familiedrevet diktatur er det en risikabel satsing. Storsatsingen på de første Europalekene i 2015 ga samtidig stor internasjonal oppmerksomhet om de overgrepene som hele tida har fulgt med dette regimet.

Oljerikdom og full kontroll over sikkerhetsapparatet har gitt Aliyev-familien godt over 80 prosent tilslutning i de liksom-valgene som avholdes. De modige regimekritikerne går inn og ut av fenglene. Mens fotballandslaget er på Ullevaal, sitter for eksempel den kjente journalisten Mekman Aliyev innesperret etter fiktive anklager. Her holder det ikke med riktig etternavn; du må også være på den rette lagoppstilllingen.

Den med Ilham Aliyev som sjef på trenerbenken.

FOR sikkerhets skyld har presidenten også plassert seg som sjef for landets olympiske komite. Det ga noen lett komiske utslag i de siste vinterlekene. Der kom Aserbajdsjan med tidenes største tropp på 56 utøvere, men ikke med fullt så mange landsmenn:

  • Over 60 prosent av OL-troppen i Rio var utlendinger.

Til disse lekene hadde landets olympiske komite fått kjøpt inn stjerner fra gamle kjente fra Sovjet-tida som Russland, Ukraina, Hvite-Russland, Dagestan, Georgia, Moldova og Kasakhstan, men også de litt fjernere Slovenia, Bulgaria, Iran, Cuba, Etiopia og Kenya.

Alt til sitt bruk, og til sin pris.

Som landets nye stjerneturner Oleg Stepko forklarte da han byttet over fra det ukrainske landslaget tidsnok til å bli den store vinneren i tidenes første Europaleker arrangert i 2015 med pomp og prakt i Aliyevs forgård i Baku:

- Hvorfor skal jeg kaste bort talentet mitt i en kald og utslitt gymsal i Kiev når jeg kan trene i topp lokaler her?

VANLIGVIS kan Aserbajdsjan virkelig det med bryting, men med friskt blod fra mange ulike idrettskulturer åpnet det seg helt andre muligheter også i andre grener. Rio-OL endte med imponerende 18 medaljer, men 11 av dem ble altså hentet inn gjennom raske passbytter:

  • Av 14 jenter i OL, kom bare tre fra Aserbajdsjan.

Enkelte i troppen hadde også en noe rufsete dopfortid, men landets sportsmyndigheter ser stort på sånt:

- Hele nasjoner reiser jo over landegrensene. Se på de andre OL-deltakerne. Så lenge utøverne er villig til å godta tilbudene og oppmerksomheten til en ny nasjon, så er det ingen grunn til å lage noen etisk debatt om dette, sa Azad Rahimov, minister for sport og ungdom, nylig til nettstedet MeydanTV.

Mulig det når hensikten ikke er å leke.

Men uansett; når land bruker sport som sminke, er det helst et par andre etiske utfordringer diktatorene gjerne vil dekke til.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var trener for landslagstrener i futsal (innendørsfotball) fra 2009 til sommeren 2016.