Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM kan ende i sjakkens mest fryktede parti

Slik fungerer armageddon-sjakk.

DOMMEDAG: Går VM-kampen helt til armageddon, vil det bli et nervedrama uten sidestykke. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
DOMMEDAG: Går VM-kampen helt til armageddon, vil det bli et nervedrama uten sidestykke. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): Reglene under VM i sjakk er i utgangspunktet enkle. Det gis ett poeng for seier, null poeng for tap, og et halvt poeng til hver ved remis (uavgjort).

Det spilles inntil 12 partier og førstemann til 6,5 poeng har vunnet.  

Men VM kampen i Sotsji er i ferd med å bli ubehagelig jevn, sett med norske øyne. Indiske Vishy Anand er bare en seier unna å utligne Magnus Carlsens forsprang.  

Og hvis det skulle stå 6-6 etter 12. parti den 25. november, kommer intensiteten og nervene til å nå et helt nytt nivå i Sotsji.   

En dag, mange partier Da blir det nemlig tiebreak-partier to dager senere. Denne dagen skal VM avgjøres.

I verste fall vil kampen gå til sjakksportens svar på straffesparkkonkurranse i fotball - sjakkens aller mest fryktede parti -  armageddon. 

Men før det blir en realitet vil tiebreak-dagen starte med hurtigsjakk. Spillerne får da kun 25 minutter hver, pluss ti sekunder ekstra per trekk, til å avgjøre hele partiet.

Det vil bli spilt totalt fire slike partier, og spilleren med flest poeng sammenlagt blir verdensmester.  

Lynsjakk hvor alt kan skje Men både Anand og Carlsen er fryktelig gode også i hurtigsjakk. Skulle det ende uavgjort også her, vil turnerningen gå over til sjakksportens Formel 1, lynsjakk.  

Det skal da spilles to partier, ett med hvit og ett med svart for begge spillerne. Totalt har da hver spiller kun fem minutter betenkningstid på hele partiet, med tre sekunder tillegg per trekk.  

Skulle det fortsatt være umulig å skille kamphanene spilles to nye lynsjakkpartier. Fortsatt med samme betenkningstid, fem minutter pluss tre sekunder tillegg.  

Har vi fortsatt ikke fått noen avgjørelse, så henter sjakksporten fram sitt siste og kraftigste våpen for å kåre en verdensmester, nemlig armageddon.  

Garantert avgjørelse Armageddon vil si ett eneste parti.

Først utføres det en trekning. Vinneren av trekningen får velge først, og han har valget mellom følgende alternativer: Hvite brikker og fem minutters betenkningstid, eller svarte brikker og bare fire minutters betenkningstid.

Dette høres i utgangspunktet ut som et veldig enkelt valg - både hvit og mer tid - men haken er at spilleren som får hvit må vinne. Ved remis (uavgjort) er det spilleren med svarte brikker som blir verdensmester.

Hvis partiet varer i mer enn 60 trekk vil spillerne få tre sekunder ekstra betenkningstid per trekk, som starter fra trekk 61.

Vil du lese hele lista med regler under VM, kan du lese FIDEs offisielle regler for matchen her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media