VM-KLAR: Katrine Lunde er klar for sitt 14. mesterskap i det norske målet. Planen er å være med til OL i Rio i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VM-KLAR: Katrine Lunde er klar for sitt 14. mesterskap i det norske målet. Planen er å være med til OL i Rio i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

VM-klare Katrine Lunde trenger storkampene for våkne

Klar for sitt 14. mesterskap.

Ti år etter VM-debuten er fortsatt Katrine Lunde (33) Norges keeperdronning. Men hun trenger storkampene for å våkne skikkelig.

Regn med Lunde i VM-slag fra åpningen mot Spania lørdag. Det gnistret ikke av henne i oppkjøringsturneringen i Drammen sist helg.

Målvakten innrømmer glatt at hun innimellom sparer seg etter 15 år på toppnivå. Av og på-knappen benyttes litt mer enn før.

- Det er kanskje dumt å si det at man ikke alltid er helt på hugget. Men det blir slik når man har vært med så lenge og på så mye. Det er ikke helt uvanlig for keepere når jeg ser litt rundt meg. Jeg er en person som vil forberede meg maks når jeg forbereder meg. Hvis jeg skal gjøre det til hver kamp, blir det veldig tungvint for hodet, sier Lunde til NTB.

Hun er klar for sitt 14. mesterskap. Hittil har Lunde tatt sju gull, ofte i en helt sentral rolle på det norske laget.

Planen er å fortsette til og med OL i Rio de Janeiro i 2016.

Endring Flere av landslagsjentene har også fått fri fra noen samlinger om sommeren de siste årene. Det er et grep som skal forlenge karrieren for Norge.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson ser en litt annen Lunde enn for noen år siden.

- Jeg merket at det er forskjell på gløden med tanke på treningskamper og tellende kamper. Det er naturlig. Hun er fortsatt rå og ekstrem i treningsarbeidet. Det er en av hennes sterke sider. Katrine er en vinnerskalle. Hun liker fortsatt å vinne i alle øvelser og konkurranser.

- Hun trenger noe mer å strekke seg etter for å tenne 100 prosent i kampene. Det ser jeg jo. Men de siste årene har hun vært best når det gjelder, sier islendingen til NTB.

- Det er udiskutabelt at Katrine er en av de beste keeperne internasjonalt. Hun er et stort konkurransemenneske. Hun debuterte i en åpningskamp i 2003. Siden har hun bidratt enormt til medaljer og suksess i norsk kvinnehåndball.

Meritter Lunde spiller sitt sjette VM. - Høydepunktet i verdensmesterskapene er jo Brasil (2011, gull), sier Ungarn-proffen.

Ellers har VM vært litt av hvert for henne:

2003: Startet åpningskampen der Norge tapte mot Ukraina. De norske jentene lyktes ikke i Kroatia, ble nummer seks og kom seg ikke til OL året etter.

2005: Norge var totalt skadeskutt, og keeperne fikk det ikke lett på veien mot 9.-plassen i Russland.

2007: Russland hadde kontroll i finalen i Frankrike, men et sterkt sluttspill av Norge til sølv.

2009: Lunde kom ikke helt opp på sitt beste da det ble norsk bronse i Kina. (©NTB)