Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-kongen nektet å bære medaljen

Støtter utestengte lagkamerater.

FEM: Med fem medaljer er russiske Sergej Ustjugov den store VM-kongen, men dagens sølvmedalje hadde han ikke med seg på pressekonferansen etter rennet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEM: Med fem medaljer er russiske Sergej Ustjugov den store VM-kongen, men dagens sølvmedalje hadde han ikke med seg på pressekonferansen etter rennet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Alex Harvey stakk av med den siste gullmedaljen i Lahti da han spurtet inn til seier på herrenes femmil i ettermiddag.

Rett bak ham gikk Sergej Ustjugov inn til sølv og sin femte medalje, men på pressekonferansen etter målgang var medaljen borte.

Dette for å vise støtte til sine fire utestengte lagkamerater: Alexander Legkov, Aleksej Petukov, Maxim Vylegzjanin og Jevgenij Belov.

- Nå har alle de fire hver sin medalje. Jeg har ingen. Dette var for dem, forklarer Ustjogov ifølge svenske Expressen.

Han skal også ha nektet å gå ned fra podiet etter at fellesseansen var over, men ble i stedet sittende og snakke rolig med journalistene fra russisk presse.

- Hver medalje er for en kamerat. Jeg trenger ingen selv. Det er viktig for de som er utestengt, og for sporten generelt. Halve verden er mot oss. Jeg er lei av å diskutere dette, sier han, og forklarer at den «uventede» medaljen ligger i ryggsekken.

ØDELAGTE SKI: Hans Christer Holund hadde ikke dagen under 50 kilometer for herrer i Lahti søndag, og kom i mål som nummer ti. Holund skulle gjerne sett at forholdene i løypa var bedre. - De skiene her er bare å kaste etter en slik dag, sier han. Reporter: Øivind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Norsk nedtur

Det lå tidlig an til å bli tidenes raskeste femmil grunnet perfekt vær og føre, og farten var høy fra start til mål. Norges største håp var Martin Johnsrud Sundby, som jaktet sitt første individuelle VM-gull.

Og Sundby var med og kjempet fra første sekund. Selv om Anders Gløersen stakk avgårde etter drøye åtte kilometer, kjempet Ustjugov og de andre seg opp til nordmannen.

Etter 48 kilometer trodde man at Sundby ville stikke, men han så ikke ut til å ha kreftene til dette.

Inn på oppløpet fikk Sundby et feilskjær og havnet bakpå. Og med taktikeren og spurteren Alex Harvey fra Canada i ryggen, ble nordmannen til slutt distansert til en femteplass.

GULLET GLAPP: Martin Johnsrud Sundby hadde ledelsen en god stund, likevel ble det bare en femteplass på nordmannen. Sundby forklarer hvorfor gullet glapp på VMs siste øvelse. Reporter Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Ikke optimalt

Dermed fortsetter mesterskapsforbannelsen som henger over 32-åringen. Han har vunnet alt som er å vinne - utenom det individuelle gullet.

Vidar Løfshus sier følgende om Sundbys spurt til NRK:

- Det er vanskelig for meg å si for mye om den, jeg var ute i skogen. Jeg konstaterer at det er fire mann foran han, og da har han ikke løst spurten optimalt.

Hovedpersonen selv var selvfølgelig kjempeskuffet da han møtte pressen etter VMs siste øvelse:

- Jeg er kjempeskuffa og lei meg at jeg ikke greier å nå opp i dag. Jeg har brukt noen minutter for meg selv i bua for å tenke og se om jeg kunne ha gjort noe annerledes, men jeg gjorde alt jeg kunne. Jeg satset alt, men greide det ikke. Jeg syns dette er dødskjipt akkurat nå. sier Sundby.

Om oppløpet sier 32-åringen:

- De skyter ut bak meg sånn det blir i dag. Jeg holder på å gå på trynet i siste svingen der. Jeg hadde ikke hatt en sjanse på de to første uansett. Jeg blir brukt som utskytningsrampe og sklidd rundt.

Northug-kritikk

Petter Northug imponerte med en åttendeplass på femmila i Lahti. Likevel var han klar på at dagens renn var en skuffelse sett med norske øyne.

- Nei, det er ikke bra nok å ikke ta individuelt gull. Det er noe vi nesten har som krav i norsk herrelangrenn at vi skal levere til det norske folket. Det er for dårlig, rett og slett, sier Northug til pressen.

Han sa seg dermed uenig med landslagssjef Vidar Løfshus. Løfshus har tidligere uttalt at han var fornøyd med VM sett under ett, noe Northug er kritisk til.

- Jeg tror ikke Løfshus er ærlig når han sier det. Da bløffer han. Jeg vet at han ikke er fornøyd uten et individuelt gull. Han har jo sagt at han skal ta en annen tone med media nå, det er sikkert derfor han sier det, mener Northug.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media