VM-kulthelt døde brått: - Han var en stor mann

Trifon Ivanov.

KOMPROMISSLØS STOPPER: Trifon Ivanov (t.v.) her i aksjon for Bulgaria mot Paraguay i 1998, har gått bort, bare 50 år gammel. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
KOMPROMISSLØS STOPPER: Trifon Ivanov (t.v.) her i aksjon for Bulgaria mot Paraguay i 1998, har gått bort, bare 50 år gammel. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nesten hvert fotball-VM har en askeladd, en nasjon som overrasker alle og kommer til kvartfinale eller noen ganger til og med til semifinalen.

Under VM i Brasil i 2014 ble Costa Rica den store overraskelsen.

I tidligere VM har det vært helt andre nasjoner som har dukket opp som troll i eske. I 1990 var det Kamerun, i 1998 var det Kroatia, i 2002 Sør-Korea og Tyrkia, og i 2010 Uruguay.

Og i 1994 var det også to lag, nemlig Sverige og Bulgaria.

Kulthelter De to miniputtene tok seg helt til hver sine semifinale. De tapte begge to, og i bronsefinalen var Sverige sterkest og vant 4-0.

Noe som er like selvfølgelig som VM-askeladdene er kultheltene de skaper.

Hva med Tomas Brolin og Thomas Ravelli for Sverige i 1994? Davor Suker for Kroatia i 1998? Roger Milla for Kamerun i 1990? Eller Ahn Jung-hwan - som fikk sparken i Perugia etter å ha senket Italia - for Sør-Korea i 2002?

Og her må vi like selvfølgelig nevne Hristo Stojtsjkov, Jordan Letsjkov og Trifon Ivanov for Bulgaria i 1994. De utgjorde sentrallinja for det bulgarske overraskelseslaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer