Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-kulthelt døde brått: - Han var en stor mann

Trifon Ivanov.

KOMPROMISSLØS STOPPER: Trifon Ivanov (t.v.) her i aksjon for Bulgaria mot Paraguay i 1998, har gått bort, bare 50 år gammel. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
KOMPROMISSLØS STOPPER: Trifon Ivanov (t.v.) her i aksjon for Bulgaria mot Paraguay i 1998, har gått bort, bare 50 år gammel. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nesten hvert fotball-VM har en askeladd, en nasjon som overrasker alle og kommer til kvartfinale eller noen ganger til og med til semifinalen.

Under VM i Brasil i 2014 ble Costa Rica den store overraskelsen.

I tidligere VM har det vært helt andre nasjoner som har dukket opp som troll i eske. I 1990 var det Kamerun, i 1998 var det Kroatia, i 2002 Sør-Korea og Tyrkia, og i 2010 Uruguay.

Og i 1994 var det også to lag, nemlig Sverige og Bulgaria.

Kulthelter De to miniputtene tok seg helt til hver sine semifinale. De tapte begge to, og i bronsefinalen var Sverige sterkest og vant 4-0.

Noe som er like selvfølgelig som VM-askeladdene er kultheltene de skaper.

Hva med Tomas Brolin og Thomas Ravelli for Sverige i 1994? Davor Suker for Kroatia i 1998? Roger Milla for Kamerun i 1990? Eller Ahn Jung-hwan - som fikk sparken i Perugia etter å ha senket Italia - for Sør-Korea i 2002?

SOM MIDDELALDERKONGE: Nøyaktig hvorfor Trifon Ivanov er kledd ut som en middelalderkonge på dette bildet vet vi ikke, men vi synes bildet er for fantastisk til å ikke bruke som en hyllest til den tidligere midtstopperen. Foto: AFP / ANTON UZUNOV / NTB Scanpix
SOM MIDDELALDERKONGE: Nøyaktig hvorfor Trifon Ivanov er kledd ut som en middelalderkonge på dette bildet vet vi ikke, men vi synes bildet er for fantastisk til å ikke bruke som en hyllest til den tidligere midtstopperen. Foto: AFP / ANTON UZUNOV / NTB Scanpix Vis mer

Og her må vi like selvfølgelig nevne Hristo Stojtsjkov, Jordan Letsjkov og Trifon Ivanov for Bulgaria i 1994. De utgjorde sentrallinja for det bulgarske overraskelseslaget.

Gikk bort Nå har kulthelten Ivanov, med kallenavnet «ulvemannen» på grunn av skjegget og sin tøffe spillestil, gått brått bort i en alder av 50 år, melder det bulgarske fotballforbundet, ifølge The Guardian.

Midtstopperen spilte hele 77 landskamper, og hadde en lang klubbkarriere, der han blant annet spilte for CSKA Sofia, Real Betis, Rapid Wien og Austria Wien.

Det bulgarske fotballforbundet kalte Ivanov en av landets beste spillere gjennom tidene da de annonserte bortgangen hans tidligere i dag.

«Trifon Ivanov vil huskes som en av Bulgarias beste forsvarsspillere noensinne. Ved siden av å være en stor spiller, var Ivanov en stor mann med et stort hjerte, og han ønsket alltid å hjelpe. Vi sørger over tapet av en god venn. Hvil i fred, Trifon», skriver det bulgarske fotballforbundet.

BLE BARE 50: Trifon Ivanov ble bare 50 år. Dette bildet er tatt i 2012. Foto: AFP / BULPHOTO / NTB Scanpix
BLE BARE 50: Trifon Ivanov ble bare 50 år. Dette bildet er tatt i 2012. Foto: AFP / BULPHOTO / NTB Scanpix Vis mer