Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i hestesport: Distanserittet avlyst

VM-løp endte i komplett kaos: - Skandale

Full forvirring ved startstreken gjorde at resultatene fra første del av rittet ble strøket. Så satte været en stopper for resten.

FULLT KAOS: VM i distanseritt er avlyst. Her fra 2014. Foto: AP Photo/David Vincent
FULLT KAOS: VM i distanseritt er avlyst. Her fra 2014. Foto: AP Photo/David Vincent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager går VM i hestesport av stabelen i Tryon i USA. Der ble deltakerne i distanserittet - et løp over 160 kilometer, der det er om å gjøre å komme raskest til mål - en ren fadese.

Allerede tirsdag ble distanserittet stoppet, og distansen ble kortet inn fra 160 til 120 kilometer. Men da konkurransen ble gjenopptatt onsdag, hersket det totalt kaos.

Først hadde arrangøren gjort en litt for dårlig jobb med å informere rundt starten. Det resulterte i at flere ekvipasjer misset starten og tapte verdifull tid sammenlagt.

- Det var helt katastrofe. Hester ble ledet feil vei og mange misset startstreken, sier Maria Svensson ifølge Aftonbladet. Hun er veterinær for den svenske VM-troppen.

Ifølge Horse Canada skal det ha blitt amper stemning blant deltakerne, og spesielt for utøverne fra De forente arabiske emirater. Sjeik Mohammed al Maktoum, statsministeren i Dubai, er sponsor for arrangementet, og sønnen Hamdan al Maktoum jakter gull i konkurransen.

- Skandale

Nettstedet skriver også om en spansk utøver som ble geleidet feil vei rett etter starten, og GPS-en viste to andre hester som løp helt feil vei.

Men det stoppet ikke der. Etter de første 40 kilometerne ble rittet stoppet og alle resultatene strøket.

Alle hestene måtte da gjennom en veterinærkontroll, og mer enn 20 hester fikk startnekt, skriver Expressen.

RASER: Leonard Liesens, svensk landslagssjef. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån
RASER: Leonard Liesens, svensk landslagssjef. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån Vis mer

Så satte været en stopper for resten.

Det internasjonale rytterforbundet (FEI) melder på sine nettsider at rittet er avlyst. Grunnen er at det forventes en «farlig høy kombinasjon av varme og luftfuktighet». Det gjør at det ikke er forsvarlig å ta hestene ut på de gjenstående kilometerne.

- Det var noen hester som lå veldig bra an. Det er en skandale å avbryte på denne måten. Hestenes beste skal alltid gå først, men man gjør det ikke på denne måten. Alt dette skjer fordi arrangøren har vært dårlig med planleggingen, sier Leonard Liesens, svensk landslagssjef, til magasinet Ridsport.

Orkanen Florence

Været truer hele VM. Orkanen Florence er på vei mot USAs østkyst med full styrke.

Det er erklært unntakstilstand i Nord-Carolina (der VM arrangeres), Sør-Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington. Om lag 1,7 millioner mennesker har blitt bedt om å evakuere, og guvernøren i Nord-Carolina, Ray Cooper, ber folk om å ikke ta noen sjanser.

Arrangøren har også evakueringsplanen klar. Det er ventet at orkanen vil bli den kraftigste som har rammet denne delen av USA siden 1950-tallet.

NTB meldte onsdag at VM-arrangøren allerede har nok å stri med. Konkurranseområdet beskrives som en byggeplass med uferdige anlegg.

Norske Heidi Bratlie Larsen deltar i feltritt med hesten Euforian. Konkurransen starter torsdag, og går over flere dager. Marit Haarr Skollerud starter i sprangkonkurransen, men skal ikke i ilden før den siste mesterskapsuka. Mesterskapet varer fra 11. til 23. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!