VM-lyden som overdøver motorsager og lufthorn

- Vuvuzelaen kan føre til hørselstap, advarer leger.

||| (Dagbladet): Da Sør-Afrika øvde seg med Confederations Cup i fjor sommer, stilte nok mange seg spørsmålet: Skal vi høre på den hornblåsinga gjennom hele VM?

Svaret på det ble etter hvert et ubetinget ja.

FIFA-president Sepp Blatter har forsvart vuvuzelaen som en sentral del av den lokale kulturen, og en viktig stemningsskaper under mesterskapet.

Hornet kan imidlertid være helseskadelig for de som er tilstede på kampene. Det hevder organisasjonen Hear The World Foundation, som jobber for å beskytte hørselhelse verden over.

Overdøver motorsag
Tester organisasjonen har tatt, viser at denne trompeten produserer et farlig støynivå som er langt høyere enn trommer eller en motorsag, skriver Four Four Two.

Ifølge Hear the World risikerer man permanent hørselstap ved forlenget eksponering av lyder på 85 desibel, og Vuvuzelaen lager en lyd på 127 desibel.

Til sammenlikning lager et håndholdt lufthorn en lyd på 123,6 desibel, og kubjeller 114,9 desibel.

- For å sette det i perspektiv: Når lyden øker med ti desibel, vil ørene våre oppfatte det som dobbelt så høyt. Med andre ord vil man høer vuvuzelaen dobbelt så høyt som en kubjelle, sier audiolog Robert Beiny.

Tradisjonsrikt
Vuvuzela-trompetene ble ifølge Wikipedia populære på nittitallet, og ble en stor farsott da de ble satt i masseproduksjon i 2001. Nå er Vuvuzelaen i plast, og da Sør-Afrika ble tildelt VM i mai 2004, ble det angivelig solgt over 20 000 trompeter samme dag.

Vuvuzela betyr muligens «lager lyd» på zulu-språket, og kan være en etterkommer av det tradisjonelle Kudu-hornet, som man i tidligere afrikansk historie brukte til å kalle sammen landsbybeboere til møte. Dette er imidlertid omdiskutert, og kritikerne mener plasttrompetene ikke er noe mer enn et lettselgelig juggelprodukt.

FIFA vurderte også å forby trompetene i 2008, den gang fordi man visstnok fryktet at de kunne bli brukt som stikkvåpen og reklameplakater, men ble overbevist av arrangørene, som hevdet Vuvuzelaen er essensiell for å gi en ekte opplevelse av sørafrikansk fotball.

FIFA var også bekymret for at den massive lyden kunne true sikkerheten på arenaene, ettersom den vil kunne overdøve eksempelvis oppfordringer om evakuering og liknende.

POPULÆR: Sør-afrikanske supportere feiret Vuvuzelaens dag i går.Foto: SCANPIX/EPA/NUNO VEIGA
POPULÆR: Sør-afrikanske supportere feiret Vuvuzelaens dag i går.Foto: SCANPIX/EPA/NUNO VEIGA Vis mer

Etter tester under en kamp på Johannesburgs Soccer City stadion, som har en kapasitet på 95 000, valgte imidlertid FIFA likevel å gi klarsignal til bruken av trompeten.

Og i går markerte hjemmesupporterne Vuvuzelaens dag i gatene.

Distraksjon
Spillere og trenere har uttrykt bekymring for at det vil være vanskelig å høre hverandre i støyen.

- Jeg synes de burde bli forbudt. De gjør det veldig vanskelig å kommunisere med hverandre, og å konsentrere seg. Det er forstyrrende, og bidrar ikke noe som helst til atmosfæren, sa Spanias Xabi Alonso.

Det blir Alonso bare nødt til å takle.

Det må også TV-seerne her hjemme, som nok allerede har oppfattet den summende bisverm-liknende lyden som vil omfavne alle fotballkampene fra Sør-Afrika.

De som skal reise nedover, blir oppfordret til å pakke øreplugger.

VM-lyden som overdøver motorsager og lufthorn