- VM må ut av grådige Qatar-hender

Fagforeningstopp lei av dødsfall og korrupsjon. - «Ingen» stoler på FIFA.

 KRITISK:  Generalsekretær i ICUT, Sharan Burrow, kjemper sterkt for arbeidernes rettigheter, og føler seg tråkket på av FIFA. - Ingen stoler på FIFA, og vi må rydde opp, sier hun til Dagbladet. Foto: DPA/NTB Scanpix.
KRITISK: Generalsekretær i ICUT, Sharan Burrow, kjemper sterkt for arbeidernes rettigheter, og føler seg tråkket på av FIFA. - Ingen stoler på FIFA, og vi må rydde opp, sier hun til Dagbladet. Foto: DPA/NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): - Qatar er en slavestat hvor arbeiderne blir fanget i umenneskelige feller, sier en oppgitt Sharan Burrow, generalsekretær i den internasjonale fagforeningen ITUC, til Dagbladet.

ITUC har lenge engasjert seg i situasjonen til gjestearbeidere i Qatar. Burrow kommer nå med et knallhardt angrep - etter at hun erklærer seg trist, men dessverre ikke overrasket, over hvordan Dagbladet forteller de rystende historiene om flere av Qatar-drømmens ofre. Den første artikkelen i en serie om FIFAs svik.

Flere hundre tusen fattige har stått bak infrastrukturen som skal sørge for suksess under Qatar-VM i 2022. Hundrevis har omkommet og midt opp i dette står FIFA omkranset av korrupsjonsanklager.

Må handle nå Sharan Burrow har i en årrekke kjempet for arbeidernes rettigheter på tvers av landegrenser, og hun går hardt mot FIFA.

- «Ingen» stoler på FIFA. Det har blitt slik at det ikke lenger er kontroversielt å si at «FIFA er korrupt», da må vi få ryddet opp. En gang for alle.

Hun er soleklar i sin tale på hva som er første steg for å reformere et FIFA i fullstendig krise.

- Korrupsjonen er så stor at det må opprettes en uavhengig kommisjon som må gå gjennom alt og alle i FIFA. De kan ikke vurdere seg selv. Noen utenifra må gjøre det, og det må skje fort - helst i går, sier hun.

KONTROVERSIELT:  Emiren av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani og fru Moza Bint Nasser al-Misnad med en kopi av VM-trofeet i Zürich etter at de vant tildelingen av mesterskapet i 2022. Siden har det vært en rekke kontroversen mot dette valget, og flere mektige ledere i FIFA er nå under etterforskning. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Emiren av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani og fru Moza Bint Nasser al-Misnad med en kopi av VM-trofeet i Zürich etter at de vant tildelingen av mesterskapet i 2022. Siden har det vært en rekke kontroversen mot dette valget, og flere mektige ledere i FIFA er nå under etterforskning. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Så må fokus videre rettes mot Qatar-VM. Qatar må presses til det ytterste, og her må FIFA stå først i korstoget.

Burrow forteller videre at hun er glad for at det er satt et stadig større fokus FIFA og på den kritiske arbeidssituasjonen flere som har jobbet med Qatar-VM er satt i, og at flere store sponsorer nå endelig har begynt å presse mer på endringer.

Dagbladet har blant annet møtt 21 år gamle Raj Kumar Ray, han jobbet for å bygge et luksushotell som skulle brukes i VM 2022, nå kan han ikke bevege seg uten krykker og frykter at han aldri kan gå normalt igjen etter en tragisk hendelse på arbeidsplassen.

- Det er trist å høre om slike skjebner. Dessverre er det altfor mange av disse tilfellene. Dette er mennesker som utnyttes på det groveste. Vi kan ikke bare stå og se på at FIFA ikke gjøre noen ting, sier Burrow.

4000 døde Generalsekretæren vet om flere lignende tilfeller, og frykter store mørketall.

- Vi har fått rapporter om forferdelig forhold. Mennesker bunkret opp i små leiligheter uten verken vann, gode sanitetsforhold eller forsikringer hvis det skjer dem noe. Det er definisjonen på moderne slaveri. Regjeringen i Qatar vet om dette, men gjør ingenting. FIFA vet om det, men gjør ingenting, hevder hun.

- Det er gitt en foreløpig prognose på at 4000 arbeidere kommer til å dø før mesterskapet starter. 4000. Det er helt vanvittig, og det er ingen vilje til å handle.

Burrow forteller at hun skal fortsette kampen for alt det er verdt.

- Vi må se et reformert FIFA som tar hendene ut av lomma, og ber Qatar ta ansvar. Hvis ikke må landet bli fratatt alle rettigheter og VM må ut av grådige Qatar-hender.

Dagbladet har tidligere, gjentatte ganger, søkt arbeidsdepartementet i Qatar for en kommentar og informasjon om gjestearbeidere - uten hell. Dagbladet har også forelagt departementet Burrows uttalelser, uten å få noe svar.