Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM

VM-motstanderen har brukt millionsum for å slå Carlsen. Manager avslører

Sergej Karjakin (26) har fått massiv støtte for å slå Magnus Carlsen. Oppladningen til VM har kostet nesten et tosifret antall millioner.

TETT KONTAKT: VM-utfordrer Sergej Karjakin har fått økonomisk støtte fra milliardær og president Andrej Filatov i Det russiske sjakkforbundet. Her er duoen i samtale etter dagens pressekonferanse i New York.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
TETT KONTAKT: VM-utfordrer Sergej Karjakin har fått økonomisk støtte fra milliardær og president Andrej Filatov i Det russiske sjakkforbundet. Her er duoen i samtale etter dagens pressekonferanse i New York.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I et eksklusivt intervju med Dagbladet har Sergej Karjakin tidligere fortalt om støtten fra president Vladimir Putin og Det russiske sjakkforbundet i opptakten til VM-kampen mot Magnus Carlsen (25).

Nå kan Dagbladet avsløre nøyaktig hvor stor hjelp Karjakin har fått. Ifølge manager Kyrillos Zangalis har russerens forberedelser kostet over ni millioner kroner. Det inkluderer utgifter til blant annet en egen doktor, flere topptrenere, flyreiser og hotellopphold etter seieren i Kandidatturneringen i mars.

- Vi har hatt seks store samlinger i Moskva og Sotsji. Nå rett før VM var Sergej i tillegg i Miami. Totalt har vi brukt over én million euro, forteller Zangalis til Dagbladet.

HAR RESPEKT FOR KARJAKIN: Magnus Carlsen er klar over Karjakins grundige forberedelser. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
HAR RESPEKT FOR KARJAKIN: Magnus Carlsen er klar over Karjakins grundige forberedelser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nye sponsorer

For å dekke kostnadene har Karjakin blant andre fått hjelp av milliardær Andrej Filatov, som også er president i Det russiske sjakkforbundet. Filatov var selv tilstede på dagens pressekonferanse i New York.

I møte med Dagbladet medgir russeren at bakgrunnen for den massive støtten er enkel:

- Det er fordi jeg er presidenten i Det russiske sjakkforbundet, sier Filatov og smiler, mens en kvinnelig tolk oversetter til engelsk.

Ifølge Karjakins manager betalte Filatov Miami-samlingen med penger fra egen lomme, noe de er takknemlige for.

- Miami var en veldig dyr tur, så vi skylder han en stor takk, sier Zangalis og opplyser at Karjakin nylig har signert avtaler med tre nye sponsorer.

KARJAKINS MANAGER: Kyrillos Zangalis er mannen som tar seg av opplegget rundt Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KARJAKINS MANAGER: Kyrillos Zangalis er mannen som tar seg av opplegget rundt Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det russiske håpet

Nå håper Filatov, Putin og millioner av andre sjakkinteresserte russere at landet skal få sin første verdensmester siden Vladimir Kramnik mistet tittelen til Vishy Anand i 2007.

- Jeg vil være veldig stolt hvis Sergej vinner. Det vil bety mye, forteller Filatov.

Milliardæren har hatt tett kontakt med Karjakin etter at han ble president for tre år siden, noe som kom til syne under dagens mediedag på Manhattan. Men for å slå Carlsen over 12 partier trengs det noe helt spesielt. Det er begge innforstått med.

STRÅLTE: Magnus Carlsen var i godt humør dagen før VM-start.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STRÅLTE: Magnus Carlsen var i godt humør dagen før VM-start.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Motivert Carlsen

Carlsen virket på sin side å være i praktslag dagen før det aller første partiet. Under pressekonferansen fikk det norske sjakkfenomenet salen til å bryte ut i latter flere ganger.

Carlsen svarte også utfyllende på spørsmål fra mange av de rundt 150 fremmøte journalistene, samtidig som han uttrykte stor respekt for Karjakins omfattende forberedelser.

- Sergej er godt forberedt. Han har studert spillet og kan veldig mye. Han er utrolig utholdende i forsvar. Han finner ressurser i vanskelige stillinger. For meg handler det om å gripe sjansen når jeg får den, sier Carlsen, som virker å ha kommet til USA skjerpet og stinn av selvtillit.

SJAKK-VM 2016: Ekspertene Torstein Bae og Atle Grønn deltar i Dagbladets forhåndsprogram til VM-kampen mellom Magnus Carlsen og russiske Sergej Karjakin. Video: Per Ervland/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!