VM på billigsalg

LAHTI (Dagbladet): I går var første stavtak for VM-studio på NRK med Alsgaard, Hjelmeset, brask og bram. Men satsingen slår ikke beina under statskanalen. Mens TV2 måtte punge ut hele 13 millioner for rettighetene til alpin-VM, slapp NRK med skarve 3,5 millioner for Lahti-VM.

Grunnen til prisgapet er like enkel som den er egnet til å såre vår nasjonale stolthet: Nasjonalsporten langrenn er bare interessant for oss nordmenn - og våre finske naboer.

- Det dreier seg om verdien dette har internasjonalt. Og i Europa for øvrig scorer ikke nordiske grener særlig høyt, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV2.

Forhandlingssjef Tor Aune i NRK deler denne oppfatningen.

Hopp størst

- Jeg sitter ikke med tallene foran meg, men at vi har betalt 3,5 millioner kroner for rettighetene til ski-VM, er nok ikke langt unna sannheten. Det er stor forskjell på hva markedet i Europa er villig til å betale for alpint sammenliknet med nordiske grener. Mens Ski-VM er stort nesten utelukkende i Norge og Finland, er både Østerrike, Sveits, Frankrike, Italia og Tyskland svært interesserte i alpint, forklarer Tor Aune.

Av de nordiske grenene er det bare hopp som til dels vekker entusiasme ellers i Europa.

- Ufortjent dyrt

TV2 brukte rundt 20 millioner kroner totalt på dekningen av alpin-VM i St. Anton.

- Prisen var ufortjent dyr i forhold til verdien mesterskapet hadde for oss. Men vi har en gammel avtale som forplikter. Dessuten kan vi ikke bare skumme fløten og tjene penger på alt vi rører ved, sier Bjørn Taalesen.

Tor Aune synes ikke ski-VM er et røverkjøp.

- Det er billigere enn andre mesterskap, men vi tjener jo ikke på det. Vi bruker en del kroner på Lahti-VM, men ikke så mye som i Ramsau for to år siden, sier Aune, som ikke vil si hvor mye statskanalen bruker på mesterskapet alt i alt.

<B>LITEN VERDI:</B> Espen Graff og NRK får rettighetene til å vise Thomas Alsgaard og Odd-Bjørn Hjelmeset på billigsalg.