Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-profil freser

Gabriela Koukalová (30) tar et nytt oppgjør med russisk doping i idretten.

IRRITERT: Gabriela Koukalova - her fra Holmenkollen i 2017. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
IRRITERT: Gabriela Koukalova - her fra Holmenkollen i 2017. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Gabriela Koukalová er først og fremst kjent for å være en forrykende god skiskytter. Hun røsket med seg flere OL- og VM-medaljer i løpet av karrieren, før hun la ski og børse på hylla før årets sesong.

Koukalová er også kjent for å være aktiv i kampen mot doping i idretten. Tsjekkeren sendte flere stikk i retning IBU under sin aktive karriere, og hun har også gått etter de russiske utøverne ved flere anledninger.

Fratatt medalje

Under VM i Anterselva ble det klart at Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) har tatt ut en dopingtiltale mot Jevgenij Ustjugov. Blir den tidligere russiske skiskytteren dømt, betyr det at de norske skiskytterne har krav på en ekstra OL-medalje fra Sotsji i 2014.

30 år gamle Koukalová er også et offer for Russlands systematiske doping under OL på hjemmebane.

Tsjekkia ble nummer fire på kvinnenes OL-stafett, bak Norge, Russland og Ukraina. Flere av utøverne på det russiske sølvlaget har seinere blitt tatt i doping, og i 2017 ble russerne fratatt sølvmedaljen.

Men Koukalová og lagvenninnene har ikke fått noen medalje ...

MISTET MEDALJEN: Russlands lag bestående av Yana Romanova, Olga Zaitseva, Ekaterina Shumilova og Olga Vilukhina. Foto: NTB Scanpix
MISTET MEDALJEN: Russlands lag bestående av Yana Romanova, Olga Zaitseva, Ekaterina Shumilova og Olga Vilukhina. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Freser

Flere av de russiske utøverne har anket saken, og den skal opp i voldgiftsretten (CAS) seinere i år. Da kan både Norge (som ble nummer tre) og Tsjekkia (som ble nummer fire) få en ny medalje i samlingen.

Det får Koukalová til å frese, akkurat som hun gjorde i 2017 da nyheten om jukset ble offentliggjort.

I et ferskt innlegg på Instagram tar hun et nytt oppgjør med russerne:

- Jeg tenker på det bitre jubileet. For seks år siden opplevde jeg en stor nedtur sammen med Jitka Landová, Eva Puskarcikova og Veronika Vítková i Sotsji. Vi endte på den bitre fjerdeplassen, skriver Koukalová på Instagram.

En tydelig oppgitt tsjekkisk skiskytter skriver videre at hun ikke har oversikt over hva som har skjedd med resultatlistene, og at nettopp det er problemet:

- De ranet oss. Og jeg snakker ikke om medaljene som, mest sannsynlig, fortsatt henger hjemme hos de russiske utøverne. Men jeg snakker om følelsene de stjal fra oss der og da. Jeg fikk oppleve seieren på mixed stafett, men to av lagvenninnene mine vil aldri få tilbake opplevelsene de kunne ha hatt på stadion i Sotsji. Sport kan være grusom både på og utenfor arenaen.

Måtte ta spesielle grep

Koukalovás offentlige linje mot doping har ført til at 30-åringen har fått mye hets. Hun har blant annet blitt hengt ut som både hore og hyene, og sinte fans gikk langt i forsøket på å sabotere.

Koukalová har tidligere avslørt at fans har forsøkt å gi henne og lagvenninnene gaver som inneholdt ulovlige midler:

- Dette må vi ta på alvor på grunn av hatbrevene. Eter at vi uttalte oss om Russland og doping truet de med å putte noe i maten vår. Vi kan ikke spise kaker, eller ta imot gaver som søtsaker. Vi må passe på alt. Jeg dobbeltsjekker alt og døra må alltid være låst når jeg forlater et rom. Jeg gjør alt for å minimalisere risikoen, forklarte skiskytteren i 2017.

Hele Norges coronakart