JUNGELFOTBALL: Arena da Amazonia i Manaus er en av arenaene hvor VM skal avholdes i sommer. FIFPro uttrykker nå bekymring for de varme og fuktige forholdene, blant annet i jungelbyen, og krever nå at FIFA flytter flere av kampene med tidlig avspark. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
JUNGELFOTBALL: Arena da Amazonia i Manaus er en av arenaene hvor VM skal avholdes i sommer. FIFPro uttrykker nå bekymring for de varme og fuktige forholdene, blant annet i jungelbyen, og krever nå at FIFA flytter flere av kampene med tidlig avspark. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB ScanpixVis mer

VM-programmet kan bli snudd på hodet etter nye krav

- Prioriterer tv-selskapene foran spillernes helse.

(Dagbladet): Fotball-VM i Brasil har ikke hatt noen lett oppkjøring, og skandalene har stått i kø.

Mesterskapet har ikke akkurat noen bred støtte i befolkningen, og voldsomme demonstrasjoner fortsetter å dukke opp over hele landet.

Oppføringen av arenaene har vært preget av ulykker og forsinkelser, og så sent som i går ble en bygning der VM-trofeet var på utstilling angrepet av demonstranter.

Men det stopper ikke der. Siste nytt i VM-sagaen er at VM-programmet kan få drastiske endringer.

Endring i programmet Det er den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro og det brasilianske forbundet for profesjonelle idrettsutøvere som krever at starttidspunktet på en tredjedel av kampene flyttes på grunn av heten og fuktigheten i Brasil. Det skriver nyhetsbyrået AP.

De har gått så langt som å gå til søksmål mot FIFA for å få de 18 gruppespillkampene og 6 sluttspillkampene som begynner klokka 13 lokal tid (18 norsk tid) flyttet tre timer slik at kampstart blir 16 (21 norsk tid) i stedet.

FIFA har tidligere møtt sterke anklager fra FIFPro nettopp på dette området:

- De prioriterer kravene fra tv-selskapene foran spillernes helse.

I en uttalelse sier FIFPro videre at et alternativ til nye kamptidspunkter kan være å legge inn pauser i spillet - to minutter i hver omgang for å tillate spillerne å drikke.

Jungel Det er vinter i Brasil i juni og juli, men det forventes likevel at været blir både varmt og fuktig i flere av de 12 arrangørbyene. Kanskje spesielt i nord og nordøst.

Det er knyttet ekstra bekymringer til jungelbyen Manaus hvor det er ventet at fuktigheten blir så ekstrem at den vil påvirke spillernes evne til å yte maks.

Ingen av sluttspillkampene vil bli spilt i byen som ligger i Amazonas, men både Italia, England og Portugal er blant lagene som må innom jungelen iløpet av gruppespillet.

Brasil og Kroatia sparker i gang det hele 12. juni.