VM-rykter sjokkerer

Serbia-spiss Dusan Vlahovic (22) startet en pressekonferanse i går med å avfeie at han har ligget med kona til reservekeeperen. Selv sier den aktuelle kvinnen, Ana Rajkovic: «Sjalu personer dikter alltid opp en historie.»

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I TREKANTDRAMA: Ana Rajkovic er gift med reservekeeperen til Serbia, Predrag Rajkovic. Hun avviser at hun har hatt et forhold til spissen Dusan Vlahovic. Hun rykket selv ut på Instagram i går, illustrert med dette bildet fra Qatar. Foto: Instagram / rajkovic_ana
I TREKANTDRAMA: Ana Rajkovic er gift med reservekeeperen til Serbia, Predrag Rajkovic. Hun avviser at hun har hatt et forhold til spissen Dusan Vlahovic. Hun rykket selv ut på Instagram i går, illustrert med dette bildet fra Qatar. Foto: Instagram / rajkovic_ana Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Pressekonferansen til Serbia ble en bisarr og sjokkerende forestilling i går.

Laget forbereder kampen mot Sveits i Qatar-VM fredag. På pressekonferansen stilte Serbias Juventus-spiss, Dusan Vlahovic.

ALVORLIG BUDSKAP: Dusan Vlahovic startet pressekonferansen på en uvanlig måte. Foto: NTB
ALVORLIG BUDSKAP: Dusan Vlahovic startet pressekonferansen på en uvanlig måte. Foto: NTB Vis mer

- Jeg beklager at jeg må starte en pressekonferanse i VM på denne måten. Men jeg må snakke om det, fordi navnet mitt er blitt trukket inn i dette, sa han.

- Det vi alle leser og hører - det er ingen grunn til å kommentere noe så absurd. Tydeligvis kjeder disse menneskene seg. De har ikke noe bedre å gjøre. De er frustrerte eller sinte.

Vlahovic siktet til rykter i Serbia om at han skal ha hatt et forhold til Ana Rajkovic. Hun er kona til Serbias reservekeeper, Predrag Rajkovic.

Også Ana Rajkovic kommenterte ryktene for sine 173 000 følgere på Instagram i går:

- Sjalu personer dikter alltid opp en historie. Dumme personer sprer den. Og idioter tror på den, skriver hun - illustrert med et bilde foran et luksushotell i Doha.

Ifølge den serbiske avisa Blic - som omtaler historien sammen med flere andre medier - har Serbia-trener Dragan Stojkovic tillatt spillernes familier å komme til Doha. Av bildene går det fram at de opplever «fløtesiden» av det kontroversielle landet.

VM-historien har neppe vært vitne til et opptrinn som det i går.

Vlahovic dundret løs på pressekonferansen. Det serbiske fotballforbundet har lagt ut en video av seansen på Twitter. Budskapet er ikke til å ta feil av: Her vil partene rydde det de mener er en falsk historie av veien.

- Vi er mer samlet enn noen gang. Stemningen i troppen har aldri vært bedre, sier Vlahovic som et stikk til dem som antyder utroskap og disharmoni.

ALT PÅ STELL: Ana Rajkovic er på plass i Doha og har lagt ut et kjærlig bilde med mann og reservekeeper, Predrag Rajkovic. Foto: Instagram / rajkovic_ana
ALT PÅ STELL: Ana Rajkovic er på plass i Doha og har lagt ut et kjærlig bilde med mann og reservekeeper, Predrag Rajkovic. Foto: Instagram / rajkovic_ana Vis mer

- Historiene er latterlige. Jeg vil bare beskytte navnet mitt og integriteten min. Jeg kommer til å ta rettslige skritt hvis nødvendig.

Juventus-profilen fortsetter:

- Det er ikke første gang dette har skjedd. Jeg håpet at folk ville støtte laget før en så viktig kamp som mot Sveits. I stedet er jeg tvunget til å snakke om ting som ikke har noe med den å gjøre. Dette er folk med tomme CV-er som ikke har oppnådd noe. Dette er små mennesker. Og de beviser det i dag.

STOPPES: Et chilensk TV-team blir stoppet under direktesendingen i Qatar, men blir overrasket over grunnen. Video: T13 Vis mer

Vlahovic har fått lite med spilletid i VM. I Serbia er dette blitt knyttet til den påståtte utroskapshistorien.

- Jeg har ikke spilt fordi jeg ikke har følt meg klar. Men jeg er bedre nå og er fullstendig fokusert på kampen.

Serbia må vinne mot Sveits hvis de skal gå videre. De er også avhengig av utfallet i den andre kampen mellom Brasil og Kamerun.

VM - GRUPPE G

Brasil22003-06
Sveits21011-13
Kamerun20113-41
Serbia20113-51

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer