VM-scener ryster

Wayne Rooney reagerer på at England ble pepet ut etter 0-0 mot USA. - Vanvittig, sier 37-åringen, som vil gi Harry Kane pause mot Wales tirsdag.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

REAGERER: Wayne Rooney. Foto: NTB
REAGERER: Wayne Rooney. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): England og USA sto for en søvndyssende forestilling da de spilte 0-0 fredag.

På tribunen satt konene og kjærestene til spillerne og gjespet høyt. Da kampen var over, oppsto det pipekonsert på Al Bayt Stadium utenfor Doha.

Wayne Rooney fikk med seg opptrinnet. Han er nå trener for D.C. United i Washington og skriver for avisa The Times. Og VM-scenene ryster.

TRENGER PAUSE? Harry Kane har hatt lite å bringe til bordet i VM. Foto: NTB
TRENGER PAUSE? Harry Kane har hatt lite å bringe til bordet i VM. Foto: NTB Vis mer

- Det oppsto buing på Al Bayt Stadium ved fulltid etter Englands 0-0 mot USA. Det er vanvittig. Laget som ble hånet hadde akkurat mer eller mindre kvalifisert seg til åttedelsfinalen i VM, sier Rooney.

- Jeg vet at Englands fans forventer mye. Noen ganger kan det i vår fotballkultur være vanskelig å anerkjenne motstanderens kvaliteter. Når det kommer til fotball i USA, er det definitivt sant. Den er bedre enn hva de fleste i England tror.

FOTBALL-VM: Kontraskjæret i Oslo er vanligvis fylt med ivrige fotballfans under VM. Men i år er sommer og sol byttet ut med vinter og oppvarmet telt. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Han har fått nok av sta supportere. Men han legger ikke skjul på at det er masse å forbedre hvis England skal vinne VM.

Først og fremst vil Rooney ha innpå Phil Foden mot Wales. Den andre store endringen er at han vil sette Harry Kane ut av laget, slik at han får en pause før åttedelsfinalen. Kane skadet seg i ankelen mot Iran.

- Når det er en mulighet til å beskytte ham - og hjelpe ham til å komme i form - må Gareth Southgate ta den. Derfor vil jeg ha Harry på benken, sier Rooney.

«England fikk ikke i gang angrepsspillet sitt», konkluderte Dagbladet, som var ringside på Al Bayt Stadium.

SLÅSSKAMP: Det gikk hett for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen. De endte ikke pent. Vis mer

Også BBCs fotballekspert, Alan Shearer, vil plassere Kane på benken mot Wales

- Etter de første to kampene i forrige VM, hadde Kane scoret fem mål. Nå har han ikke engang hatt et skudd på mål. Det kan være riktig å prøve å få ham i form til knockout-spillet, sier Shearer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer