VM-scener sjokkerer

Qatar sjokkerer med å ha noen av de mest høylytte supporterne i VM. Hvordan kan dette ha seg i en nasjon uten fotballtradisjoner? Svaret ligger i Libanon. Og det koster penger.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

VEKKER OPPSIKT: Supporterne sørger for støy når Qatar spiller VM-kamper. Foto: NTB
VEKKER OPPSIKT: Supporterne sørger for støy når Qatar spiller VM-kamper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Nederland - Qatar, klokka 16.00

DOHA (Dagbladet): Alle som har et øye for supporterkultur får bakoversveis i VM.

Der mange tradisjonelt har sett på England, Tyskland og nasjonene i Sør-Amerika som ledende innenfor supporterkultur, har Midtøsten og Afrika bydd på spesielle varianter i Qatar.

På ubegripelig vis framstår Qatar-fansen som noen av de mest høylytte inne på stadionene. Hvordan er dette mulig, i en nasjon uten fotballtradisjoner og med bare noen få hundre tilskuere på klubbkampene?

HOLDER DAMPEN OPPE: Mennene som heier på Qatar er synkroniserte. Foto: NTB
HOLDER DAMPEN OPPE: Mennene som heier på Qatar er synkroniserte. Foto: NTB Vis mer

Stadig flere opplysninger begynner nå å sive ut om mennene som sørger for påfallende ekstase under Qatars kamper.

- Det er tydelig at det er en statlig finansiert ultrasgruppe som har ligget i treningsleir. De har blitt trent opp av ultras fra klubben Nejmeh i Libanon, forteller Aftonbladets journalist, Erik Niva, til Dagbladet.

Ultras defineres som fans som er fanatisk i sin støtte til laget.

HÅNDA PÅ BRYSTET: Mennene viser tilsynelatende kjærlighet for Qatar når nasjonalsangen spilles. Foto: NTB
HÅNDA PÅ BRYSTET: Mennene viser tilsynelatende kjærlighet for Qatar når nasjonalsangen spilles. Foto: NTB Vis mer

Svenske Niva har ekstraordinær kunnskap om supporterkultur - og fortsetter:

- De har absolutt folk fra Qatar i sine rekker. Men her finner du også arabere som er bosatt i andre land i regionen. Det er et oppkok av libanesere, irakere og qatarere som nærmest har ligget i høydecamp før mesterskapet med statlig finansierte penger. Jeg har sett arabiske videoer. Noen går rundt med en trøye der det står coach. De dirigerer hvordan supporterne skal hoppe, klappe og synge.

En slik måte å organisere supportere på er fjernt fra europeisk tankegang. Men du så det samme med Nord-Korea under Pyeongchang-OL i 2018. Nasjonen til Kim dukket opp med en koordinert tropp på tribunen, åpenbart for å kaste glans over regimet.

BLIR LEDET: Mennene dirigeres av personer foran dem. Foto: NTB
BLIR LEDET: Mennene dirigeres av personer foran dem. Foto: NTB Vis mer

Da Qatar spilte åpningskamp mot Ecuador i VM, var det helt dødt fra hjemmefansen en time før kampen. Sjeikene satt rolig på plassen sin. Og bak det ene målet sto et par tusen plasser tomme.

Men så skjedde det noe:

En flokk med menn strømmet inn på stadion med de samme T-skjortene. Plutselig eskalerte stemningen, og tilsynelatende glade bilder gikk ut til verden.

JOURNALIST I AFTONBLADET: Erik Niva. Foto: Tore Ulrik Bratland
JOURNALIST I AFTONBLADET: Erik Niva. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Jeg tipper at de har blitt instruert. Sånn er det ofte. Ultrassupporterne kommer ofte seint for å vise sin hierarkiske posisjon på tribunen. Ta for eksempel Los Borrachos del Tablón på Rivers Plates hjemmekamper i Argentina. De kommer inn sist. Plassene deres er reserverte, forteller Niva.

Han fattet straks mistanke om at Qatar-supporterne ikke kom fra egne rekker.

- Det var noe nordkoreansk over det. De var overdrevet koordinerte og synkroniserte.

AVSLØRES: Denne supporteren blir avslørt når han på finurlig vis prøver å få med seg alkohol inn på en VM-kamp i Qatar. Vis mer

Også storavisa New York Times har sett nærmere på fenomenet.

- De skriker for Qatar. Men engasjementet skjuler en hemmelighet, heter det i en artikkel.

I likhet med Niva forteller avisa at de fleste Qatar-supporterne kommer fra Libanon. I april ble det arrangert en test der hundrevis av studenter og supportere fra klubben Nejmeh ble kalt inn. De skulle prøve å gjenskape atmosfæren til en ultrasgruppe.

De som ledet det hele ble fløyet inn fra supportergruppa til den tyrkiske klubben Galatasaray.

SYNGER: Mennene sørger for å sende ut glade bilder fra Qatar. Foto: NTB
SYNGER: Mennene sørger for å sende ut glade bilder fra Qatar. Foto: NTB Vis mer

Videoen fra arrangementet i Libanon imponerte de rette personene i Doha. Via jungeltelegrafen ble libanesiske fans tilbudt en avtale. De fikk gratis flyreise, overnatting, mat, kampbilletter og penger for å bringe ultraskultur inn i Qatar-VM.

- Fansen ankom i midten av oktober for å øve på sine koreograferte handlinger og sanger. Gruppa på rundt 1500 personer inkluderer også egyptere, folk fra Algerie og noen få syrere, skriver New York Times, som har snakket med en lokal personalsjef i Qatar.

- Folket her støtter egentlig ikke laget på denne måten. I Qatar går vi ikke for mye på kamper, forteller han.

BANESTORMER: En supporter stormer banen under kampen mellom Portugal og Uruguay. Reporter: Christian Fjermeros / Video: NRK Vis mer

Qatar har tapt begge sine to første VM-kamper mot henholdsvis Ecuador (0-2) og Senegal (1-3).

I dag venter Nederland. Men selv om det blir tap igjen, kommer stemningen til å være god.

Med betalte supportere.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer