Fotball-VM

VM-sjefen raser: - Rasistisk

Jürgen Klinsmann blir anklaget for å være rasistisk i sine uttalelser.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ PLASS: Jürgen Klinsmann avbildet i Qatar 19. november. Foto: NTB
PÅ PLASS: Jürgen Klinsmann avbildet i Qatar 19. november. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Jürgen Klinsmann var på 1990-tallet stjernespiss på det tyske landslaget.

Siden har han trent både det tyske og amerikanske landslaget.

- En skam for fotballen

Under VM i Qatar var han i BBCs studio under kampen mellom Wales og Iran fredag forrige uke. Der var han kritisk til hvordan både Iran-spillerne og trener Carlos Queiroz oppførte seg mot dommerne.

- Dette er ikke tilfeldig, dette er med vilje, dette er bare en del av deres kultur og måten de spiller på. De prøver å påvirke dommeren, du så benken som hele tida sprang opp og prøvde å påvirke fjerdedommeren og linjemannen på sidelinjen. De er konstant i ørene dine, konstant oppe i ansiktet ditt på banen, sa Klinsmann.

SLÅSSKAMP: Det gikk hett for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen, og det endte ikke pent. Vis mer

I sosiale medier fikk han svar fra Queiroz lørdag.

- Uansett hvor mye jeg respekterer det du gjorde på banen, de kommentarene om iransk kultur, Irans landslag og mine spillere, er en skam for fotballen, skrev Queiroz på Twitter.

Klinsmann prøvde lørdag å dysse ned oppstyret med å si at mye var tatt ut av kontekst, og at han ville ta kontakt med Queiroz for å løse saken.

- Rasistisk

En som derimot ikke ønsker å dysse det ned er VM-sjef Hassan Al Thawadi.

Til Talksport kaller han Klinsmanns uttalelser for rasistiske.

- Iran spilte godt og vant fortjent. Likevel snakket Klinsmann slik om kulturen og spillerne på BBC. Det var veldig elitistisk og rasistisk til en viss grad, sier han til Talksport.

VM-SJEG: Hassan Al Thawadi er generalsekretær for organisasjonskomitéen for VM i Qatar. Foto: NTB
VM-SJEG: Hassan Al Thawadi er generalsekretær for organisasjonskomitéen for VM i Qatar. Foto: NTB Vis mer

I intervjuet fyrer han også løs mot BBC og programleder Gary Lineker. Sistnevnte har flere ganger kritisert Qatar i offentligheten for deres lover som kriminaliserer homofili.

- Det viktigste med dette er å bryte ned misforståelser og stereotyper folk har. For å gjøre det må man snakke med hverandre. Folk som Roy Keane og Gary Lineker har det ikke vært noen dialog med. Jeg er skuffet over det, sier han.

SJOKKERER: Britisk komiker og programleder Joe Lycett valgte å ødelegge 100 000 kroner, grunnen? David Beckham.VIDEO: Instagram: Joelycett Vis mer

Al Thawadi hevder at han ved flere anledninger har bedt Lineker om et møte.

- I det minste hør på hva vi har å si. Om du ikke er enig er det greit, det er din avgjørelse. Men vi fikk aldri sjansen. Det var aldri noen vilje til å høre vår side av historien, avslutter han i intervjuet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer