LANGT BAK: Martin Fourcade trives ikke i løypene i Östersund. Han forteller at han er langt nede. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
LANGT BAK: Martin Fourcade trives ikke i løypene i Östersund. Han forteller at han er langt nede. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFPVis mer

Martin Fourcade:

VM-sjokk: - Jeg vil ikke gråte

Martin Fourcade kryptisk om VM-avslutningen etter overraskende 39. plass.

ÖSTERSUND (Dagbladet): - Dette er ikke lett.

Det sier sportens kanskje største stjerne - Martin Fourcade - til Dagbladet etter å ha gått inn til 39. plass på normaldistansen i skiskytter-VM. Han var hele 5:46 bak gullet - og med fire bom totalt. Mens det norske laget jublet for bronse til Tarjei Bø, gikk Fourcade gjennom pressesonen med et steinansikt.

Flere mener skiskyttergeniet har noe urovekkende hengende over seg.

- En skygge av seg selv.

- Uvirkelig.

Dette er ordene NRKs kommentatorer Torgeir Bjørn og Andreas Stabrun Smith bruker for å beskrive Fourcades VM-fall.

- Jeg vil ikke gråte

I pressesonen etter løpet står Fourcade med rak rygg. Han svarer et titalls tilreisende franske journalister mens snøen laver ned. Alle vil vite hva som er galt. En fransk journalist spør om han har resignert.

- I det lange løp: Nei. I det korte løp er det veldig tøft for meg. Jeg vil ikke gråte. Det er en komplisert periode for meg, sier Fourcade.

TRIST: Martin Fourcade klarte ikke å skjule skuffelsen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
TRIST: Martin Fourcade klarte ikke å skjule skuffelsen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

Til Dagbladet og en håndfull svenske aviser, forteller den franske skiskytteren:

- Dette var ikke bra. Det er en vanskelig sesong - og jeg er i en tøff situasjon. Jeg prøver å stå i det, men det er ikke lett, sier Fourcade på engelsk til Dagbladet i pressesonen.

Kryptisk om fellesstart

8, 6 og 5 er hans plasseringer så langt i VM. Det var før VM-sjokket i dag. Bookmakere og eksperter hadde Fourcade som gullfavoritt sammen med Johannes Thingnes Bø. Ingen av dem leverte et toppløp - men Fourcade så ut som han ville være alle andre steder enn i de svenske skoger.

- Har du mistet motet? spør en fransk journalist.

- Så klart. Litt. Før hvert løp må jeg motivere meg. Når jeg ser på resultatlista, er det helt forferdelig. Dette er vanskelig å leve med, sier han.

Han har totalt 11 VM-gull. Seinest i OL i Pyeongchang for ett år siden tok han med seg hele tre gullmedaljer. Fourcade gir et kryptisk svar rundt hva som skjer videre i VM.

- Jeg tenker på stafetten (lørdag). Vi har et godt lag og der kan vi få til noe, sier Fourcade til Dagbladet.

Fellesstarten søndag, vil han ikke snakke om. Det vil være en gedigen overraskelse dersom han melder avbud. Fourcade tok OL-gull på fellesstarten i fjor.

- Jeg fokuserer på stafetten. Det er et kortere løp og annet format. Det har vært en komplisert vinter, sier Fourcade.

Fakta: Menn, 20 km:

Gull: Arnd Peiffer, Tyskland 52.42,4 (0),

sølv: Vladimir Iliev, Bulgaria 1.08,7 min. bak (1),

bronse: Tarjei Bø, Norge 1.09,1 (1),

4) Sebastian Samuelsson, Sverige 1.35,7 (1), 5) Lukas Hofer, Italia 1.53,2 (2), 6) Simon Desthieux, Frankrike 1.54,0 (3), 7) Jevgenij Garanitsjev, Russland 1.56,5 (1), 8) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge 1.59,2 (0), 9) Johannes Thingnes Bø, Norge 2.00,8 (3), 10) Benedikt Doll, Tyskland 2.03,5 (3).

Øvrige norske: 18) Lars Helge Birkeland 3.20,5 (1), 64) Erlend Bjøntegaard 8.47,8 (7).

98 utøvere fikk plassering.