VM i Qatar

VM-sjokk: - En nasjon i sorg

Favoritten Brasil er ute av VM etter et drama i fem akter mot straffespesialistene fra Kroatia.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KNUSTE: Brasil-spillerne etter at tapet var et faktum. Foto: Ina Fassbender / AFP
KNUSTE: Brasil-spillerne etter at tapet var et faktum. Foto: Ina Fassbender / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Kroatia – Brasil 1-1 eeo., 4-2 på straffer

SISTE: Ifølge journalisten Fabrizio Romano og flere brasilianske medier er manager Tite ferdig som landslagssjef for Brasil etter kvartfinaletapet mot Kroatia i VM fredag kveld.

61-åringen har vært i jobben siden 2016. Høydepunktet i hans tid var Copa America-seieren i 2019.

Brasil var på vei til semifinale da Neymar sendte Brasil i ledelsen i første ekstraomgang med et briljant soloraid.

Men så fikk Kroatia utrolig nok kontre mot et Brasil som skulle beskytte ledelsen. Det utnyttet de. Bruno Petkovic skjøt via Marquinhos, og utlikningen var et faktum.

- Det er utrolig naivt. Det er rett og slett sjokkerende å se, slakter Jesper Mathisen på TV 2.

- Det er skandale, fulgte Erik Thorstvedt opp.

Det som få minutter før var elleville brasilianske jubelscener på banen, benk og tribune, var nå totalforvandlet før straffesparkkonkurransen.

- Bunnløs sorg

Minutter seinere ble det bare verre. For et Kroatia som er eksperter på straffespark sendte Brasil ut av VM.

For først bommet Rodrygo, på straffe nummer fire satte Marquinhos ballen i stolpen - og Brasil var ute av VM. Brasilianske stjerner falt til gresset.

- Han vil aldri glemme dette, sier Pat Nevin på BBC.

- Det er gledestårer i den ene svingen. Det er bunnløs sorg hos Brasil. VM er et nådeløst sted, kommenterer Øyvind Alsaker på TV 2.

OVERRASKELSE: Brasil-spissen Richarlison får seg en stor overraskelse. Video: FIFA Vis mer

BBCs ekspert på søramerikansk fotball prøver å forklare hva dette betyr i fotballnasjonen.

- Kroatia har sendt en nasjon ut i sorg. Dette er som et dødsfall i familien. Det er følelsen Brasil-supporterne sitter med de neste timene, forklarer Tim Vickery på BBC.

For forrige VMs tapende finalist venter nå Argentina eller Nederland i semifinalen.

For Brasil fortsetter VM-tørken. Det er nå 20 år siden de sist vant. For femte gang på rad ryker de mot et europeisk lag. For fjerde gang i kvartfinalen. Unntaket var VM på hjemmebane i 2014, da ble de ydmyket av Tyskland.

PÅ BUNNEN: Brasil-spillerne tar tapet inn over seg. Foto: REUTERS/Annegret Hilse
PÅ BUNNEN: Brasil-spillerne tar tapet inn over seg. Foto: REUTERS/Annegret Hilse Vis mer

- Egoistisk

Før Neymar våknet i ekstraomgangene fikk han slakt for prestasjonen i ordinær tid.

Independents fotballkommentator Miguel Delaney reagerte sterkt på en av Neymars aksjoner i kvartfinalen.

- Neymar er så egoistisk der, skrev han underveis i kampen.

UVANLIG: Det som skjedde under Lionel Messi sin pressekonferanse nylig, er svært uvanlig. Video: Rødt Kort Vis mer

Situasjonen han sikter til skjedde etter 48 minutter. Da mottok Neymar ballen feilvendt inne i feltet.

På løp kom lynvingen Vinicius Junior, som var i perfekt posisjon til å skyte, om Neymar hadde trillet ballen de få meterne til siden. Men PSG-stjerna skjøt selv. Rett i blokka på Kroatias midtstopperjuvel Josko Gvardiol.

Delaney rettet også kritikk mot trener Tite da han valgte å ta av Vinicius framfor Neymar med en snau halvtime igjen av full tid.

Det var stjernespilleren som fortsatte å få muligheten for Brasil. Men det var Kroatia-keeper Dominik Livakovic som gikk seirende ut.

- Keeperen er dyktig, men du forventer at han skal score siden det er Neymar, sier BBCs ekspert Pat Nevin.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer