VM-sjokk i natt

VM-arrangør Qatar stopper ølsalget utenfor stadionene. - Den seine innblandingen kommer som et sjokk på FIFA, skriver den engelske storavisa The Times.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKYLINE: Doha i Qatar teller ned til VM-sluttspillet i fotball. Foto: NTB
SKYLINE: Doha i Qatar teller ned til VM-sluttspillet i fotball. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Fotball-VM er bare to døgn unna når Qatar møter Ecuador søndag. Men i siste liten har det dukket opp et kjempeproblem for det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Produsenten av Budweiser har enerett på å selge øl utenfor de åtte VM-stadionene og i fansonen i Doha sentrum. De har gått inn med rundt 760 millioner kroner for å sponse mesterskapet. Men nå kan det bli et brudd på kontrakten.

Ifølge The Times ønsker ikke Qatars kongefamilie - Al Thani - at det skal selges alkohol utenfor stadionene i det muslimske landet.

- Bare tre dager før avspark la arrangøren i Qatar press på FIFA i går kveld ved å foreta en u-sving i øl-politikken under VM. De vil at salget utenfor de åtte stadionene skal stoppes, rapporterte The Times i natt.

THE TIMES I DAG: Avisa skriver at Qatar forbløffer FIFA med ønske om ølforbud.
THE TIMES I DAG: Avisa skriver at Qatar forbløffer FIFA med ønske om ølforbud. Vis mer

Saken vies stor plass i papiravisa som er på gata i England i dag. «Qatar forbløffer FIFA med ønske om ølforbud», heter det. Fredag formiddag kom den endelige bekreftelsen fra FIFA:

- Som følge av samtaler mellom vertsnasjonen og FIFA er det besluttet å fokusere på salg av alkohol på FIFA fanfestival, andre supportersteder og lisensierte steder. Utsalgsstedene for øl utenfor stadionene blir flyttet, heter det.

- Vertsnasjonen og FIFA vil sørge for at stadionene og områdene rundt blir en moro, respektfull og hyggelig opplevelse for alle supportere.

De første indikasjonene på at noe var på gang kom denne uka. Da skal Budweiser-eieren AB InBev ha fått beskjed om at ølteltene måtte flyttes til mindre prominente steder utenfor stadionene. Nå har VM-arrangøren besluttet å dra det enda lenger.

Det er ingen hemmelighet at Qatar 2022 har hatt en jernhånd rundt FIFA. For bare tre måneder siden sørget de for å få startet turneringen én dag tidligere enn planlagt. Årsaken var at da kunne Qatar og Ecuador ha søndagen for seg selv, slik at alle TV-kameraene kunne lyse mot dem.

I Qatar er alkohol vanligvis bare tilgjengelig på enkelte hoteller og restauranter som ikke har vindu ut mot gata. Men under VM blir det tilgjengelig i VIP-bokser på stadionene. Her er prisene skyhøye og bare forbeholdt de mest bemidlede.

Budweiser-produsenten sier følgende i en uttalelse til Sky News:

- AB InBev ble informert den 12. november og jobber med FIFA for å flytte utsalgene til anviste steder. Vi jobber med FIFA for å gi fansen en best mulig opplevelse. Vårt fokus er å levere en best mulig forbrukeropplevelse under de nye omstendighetene.

STOPPES: En journalist fra dansk TV 2 fikk et ublidt møte med sikkerhetsvakter i Qatar. Video: TV 2 Danmark Vis mer

Arrangøren venter opptil 1,5 millioner turister under VM. Brudd på de lokale, muslimske lovene kan straffes med fengsel. Sex utenfor ekteskapet er blant bruddene.

Nå får supporterne heller ikke hygge seg med øl før kampene. Dette vil sende sjokkbølger gjennom den tilreisende fansen, som mener alkohol er en del av pakka.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer