HISTORISK: Kenyas Julius Yego kastet 92.72 meter i Beijing-VM og tok gull. Det er nasjonens første VM-gull i øvelsen. Foto: AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER / NTB Scanpix
HISTORISK: Kenyas Julius Yego kastet 92.72 meter i Beijing-VM og tok gull. Det er nasjonens første VM-gull i øvelsen. Foto: AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER / NTB ScanpixVis mer

VM-sjokk: Tredje beste spydkaster gjennom alle tider

Julius Yego fra Kenya.

(Dagbladet): Julius Yego (26) slo til med kast som landet på 92.72 i spydfinalen i Beijing-VM. Han tok Kenyas første gullmedalje i spyd.

Dermed blir han den som kaster tredje lengst gjennom alle tider. Det er bare tsjekkiske Jan Zelezny (98.48) og finske Aki Parviainen (93.09) som har kastet lenger.

Førstnevnte gjorde det i 1996 mens sistnevnte gjorde det i 1999. Det er altså 16 år siden noen har kastet så langt som kenyaneren gjorde i dag.

- Det var da voldsomt da, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal når han får se det utrolige kastet.

- Snakk om å få det til når det gjelder som mest.

Afrikansk rekord Kenya er kjent for å være en løpenasjon, men nå ser det også langt lysere ut i andre friidrettsøvelser.

- Nå har Kenya for alvor blitt en spydnasjon, sier NRKs Karen-Marie Ellefsen.

- Kenya uten medalje på maraton, men vinner gull på spyd og 400 meter hekk, uttalte NRK-kommentator Jann Post.

Julius Yego har tidligere kastet 91.39 meter, noe som er afrikansk rekord.

El Sayed fra Egypt tok sølv med et kast på 88.99, mens finske Tero Pitkämäki kastet 87.64 og tok bronsen.

Kastet pinner Yego hadde bare kastet pinner hjemme i Kenya før han så Andreas Thorkildsen på TV i 2004.

- Frem til det hadde jeg bare kastet pinner da jeg var en liten gutt. Da jeg så OL i 2004, så jeg Andreas vinne. Det forandret hele synet mitt på spyd, sier Yego til NRK.

Han pleide å sitte på internettkafé og se på alle klippene han kunne finne med Andreas Thorkildsen, Jan Zelezny og Tero Pitkämäki.

Andreas Thorkildsen kastet 90.57 på samme stadion da han tok OL-gull i Beijing på samme stadion i 2008. Det var nesten fire meter lenger enn nestemann på lista. Han satte på samme tid ny olympisk rekord.

Thorkildsens bestenotering i løpet av karrieren er 91.59.