VM i Qatar

VM-sjokk: Truet med tortur

Irans spillere skal ifølge CNN være under streng overvåkning i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UNDER PRESS: Irans spillere under nasjonalsangen før kampen mot Wales. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
UNDER PRESS: Irans spillere under nasjonalsangen før kampen mot Wales. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Ifølge CNN har Irans spillere fått en trussel fra egne myndigheter før de møter USA til den avgjørende siste gruppespillskampen tirsdag.

De skal oppføre seg fint og synge med på nasjonalsangen. Hvis ikke kan det i verste fall ende med fengsling og tortur av spillernes familie. Det forteller en kilde til CNN.

PROTEST: Både spillerne og de iranske supporterne valgte å markere sitt standpunkt overfor regimet før VM-kampen mot England. Video: @SwainITV / Twitter Vis mer

De iranske spillerne vekket oppmerksomhet da de ikke sang med på nasjonalsangen foran sin første kamp mot England. Av mange ble det tolket som en protest mot regimet i landet.

Det var etter dette at spillerne ifølge kilden ble kalt inn til et møte. Der de fikk vite at familiene deres ville bli utsatt for vold og tortur om spillerne sluttet seg til en politisk protest mot det omstridte regimet.

Kilden forteller til CNN at iransk etterretning er på plass i Qatar og overvåker spillerne, som ikke har lov til å sosialisere seg med personer utenfor troppen eller treffe utlendinger.

Nasjonalsangen er en hyllest av det iranske styret og revolusjonen i 1979. Revolusjonen var en kraftig innskrenking på kvinners rettigheter.

KRITIKK: Den meksikanske bokseren Canelo Alvarez kom med trusler mot Messi etter han tilsynelatende sparket borti et mexikansk flagg og drakt Vis mer

I høst har det vært massive protester mot regimet, blant annet etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i politiets varetekt, angivelig etter å ha blitt torturert til døde.

Hun ble pågrepet av «moralpolitiet» mens hun var på besøk hos slektninger i den iranske hovedstaden Teheran. Årsaken var at hun angivelig brukte hijaben på en «upassende» måte, og dermed ikke overholdt kleskoden som innebærer at alle kvinner, uansett nasjonalitet og religion, dekker til håret og halsen.

20.00 spiller Iran og USA. Et uavgjortresultat vil trolig være nok for avansement for Iran.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer