BARE OVERRASKELSER: Brasil, Serbia, Danmark og Polen er videre til semifinale i VM. Det var det ikke mange som hadde trodd på forhånd. Fotomontasje Dagbladet
BARE OVERRASKELSER: Brasil, Serbia, Danmark og Polen er videre til semifinale i VM. Det var det ikke mange som hadde trodd på forhånd. Fotomontasje DagbladetVis mer

VM-sjokkene kom som perler på en snor i kveld

To gruppetreere klare for semifinale.

BEOGRAD (Dagbladet): Hadde du satt penger på favorittene under dagens kvartfinaler i håndball-VM, kom du ut av det med minimal gevinst.

For det var ikke bare Norge som gikk på et sjokkerende tap i kveld.

Frankrike seilet gjennom gruppespillet, men mot Norges gruppespillmotstander Polen sa det stopp. De polske jentene slo håndballstormakten med ett mål.

Tyskland vant også alle sine kamper innledningsvis. Med åttedelsfinalen hadde de tyske jentene vunnet seks strake kamper. Det hindret ikke de danske håndballpikene i full fart framover fra å sikre seg en semifinaleplass. Danskene har ikke kunne juble over etter VM-medalje siden 1997.

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson er ikke overrasket over det vi fikk se i kveld.

- Nei, altså, jeg har jo hørt på det ene øret at det er mange eksperter som mener mye om kvinnehåndballen for tida. Jeg har sagt hele tida at det er flere lag som har blitt bedre og dermed kan påvirke resultatene i mesterskapene ettersom de har blitt såpass gode at de, hvis de kommer seg til cupspillet, på gode dager vinne over de antatt beste, sier Thorir Hergeirsson.

Historiske Faktisk er Brasil den eneste gruppevinneren som fortsatt er med i mesterskapet. Og det for første gang i historien. Ingen Sør-Amerikanske land har noen gang nådd semifinalen i verdensmesterskapet.

Og de brasilianske jentene måtte virkelig kjempe for plassen. Etter fire ekstra omganger kunne de juble etter seier mot Ungarn, som Karl Erik Bøhn i fjor ledet til EM-bronse.

To gruppetreere, en gruppetoer og en gruppevinner er altså det som er igjen. Polen ble nummer tre bak Spania og Norge (begge slått ut av Serbia), men er likevel klare for semifinale mot vertsnasjonen.

Ingen lag fra gruppe A og D er igjen i mesterskapet.

Norges landslagssjef mener at det ikke er fordi de antatt beste har blitt dårligere, men at andre lag har hevet nivået.

- Det har jeg sagt lenge, og jeg synes vi ser det nå. Det har vært nærme den siste tida. Nå ser vi det i full blomst. Så er det noen som mener at det er fordi de andre har blitt så dårlige. Det er jeg helt uenig i. Det er historieløst og lite kjøtt på det beinet, sier Hergeirsson.

Fra samme gruppe De andre semifinaleklare nasjonene spilte alle mot hverandre i gruppespillet. Som tabellen viser vant Brasil alle sine innledende kamper. Serbia ble nummer to, kun slått av Brasil.

Serbia spilte semifinale i fjor. Da ble slått av Montenegro, som vant EM-gull etter å ha slått Norge i finalen. Mot Ungarn i bronsefinalen tapte de for Ungarn.

DET STØRSTE SJOKKET: Isabel Blanco, Linn Jørum Sulland og Heidi Løke depper etter tapet mot Serbia.
Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
DET STØRSTE SJOKKET: Isabel Blanco, Linn Jørum Sulland og Heidi Løke depper etter tapet mot Serbia. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix Vis mer