FAVORITTENE REDDET: Nacer Chadli har akkurat kontret inn 3 - 2 til Belgia. Men de små fotballnasjonene er nærmere favorittene enn noen gang. FOTO: REUTERS/Toru Hanai
FAVORITTENE REDDET: Nacer Chadli har akkurat kontret inn 3 - 2 til Belgia. Men de små fotballnasjonene er nærmere favorittene enn noen gang. FOTO: REUTERS/Toru HanaiVis mer

Belgia og Japan Fotball-VM 2018

VM-sjokket avlyst

Dette lignet et mesterskap der helst de svakeste lagene gikk videre. Sånn blir det ikke.

14 SEKUNDER før overtida var slutt, ble VM-sjokket avlyst. Da kontret storfavoritten Belgia inn et herlig tredje mål, og sørget for litt orden igjen på formalitetene i Russland 2018.

For det har alltid vært en uskreven regel i denne sporten at de virkelig store øyeblikkene er forbeholdt kjente fotballnasjoner fra Sør-Amerika eller Europa. Sånn så det ikke ut halvveis i andreomgangen da Japan ledet 2 - 0, og uten frykt eller ettertanke jaget sin tredje scoring.

En japansk seier hadde kledd dette mesterskapet.

For i VM 2018 holdt på å bli turneringen der nesten alle de store falt.

MEN selv ikke en belgisk triumf på overtid, kan overskygge en trend fra dette mesterskapet:

  • De mindre fotballnasjonene kan like gjerne vinne.

Av de 10 første på FIFA-rankingen, er foreløpig bare tre klar for kvartfinalene. Det er Brasil (nummer 2), Belgia (3) og Frankrike (7).

Borte er førsteseedete Tyskland, regjerende Europamester Portugal (4), Messis Argentina (5), Polen (8), Chile (9, ikke kvalifisert til sluttspillet) og Spania (10). Det er et ras med tanke på at flere lavere seedete lag fortsatt er inne i konkurransen om de åtte kvartfinale-plassene.

Da vil nok trenden holde seg i morgen kveld når Sverige (24) skal forsvare seg mot Sveits (6). Det ligger i lufta at et nytt topplag forsvinner der.

SVENSKENE kommer i hvert fall ikke til å gjøre samme taktiske feil som Japan. De ble revet med av stundens glede, og sin egen forhistorie. Begge deler er til å forstå.

Forhistorien skjedde i den siste kampen i gruppespillet mot Polen der japanerne nesten mer konsekvent enn noen før kynisk spilte på resultatet i den andre kampen mellom Colombia og Senegal.

Da de hørte at søramerikanerne hadde tatt ledelsen, nektet de å angripe de siste minuttene selv på stillingen 0 - 1. For Japan holdt dette resultatet akkurat til å gå videre fordi de hadde færre gule kort enn Senegal:

- Det var en tøff beslutning, men jeg valgte å satse på status quo. . Spillerne mine var veldig lojale. De gjorde akkurat som jeg sa. Sånt er vanskelig fordi vi egentlig liker å angripe, sa Japan-trener Akira Nishino rett etter kampen.

Så sendte Senegal inn protest til FIFA om japanernes dårlige sportsånd, og Nisino angret seg:

- Det var ikke bra, men det var jeg som tvang spillerne med på planen, sa han.

ÆRESBEGREPET er sentralt i japansk kultur. Kanskje var det derfor Nishino og spillerne å legge seg i forsvar på makeløse 2 - 0 for å trygge denne ledelsen helt inn. Eller kanskje angrep de bare i lykkerus over å nå sitt absolutte toppnivå mot en av favorittene i en 1/8 dels finale i VM.

Resultatet ble uansett flott. I mesterskapets spillemessig mest imponerende kamp rakk Japan å vise hvorfor de velkjente fotballnasjonene har fått så mye trøbbel i sommer:

  • Stadig flere ulike fotballkulturer kommer med nye ferdigheter.

Det skjer samtidig med at flere land også har fått fram spillere som behersker den dype forståelsen av det taktiske i fotballspillet. Dette har gjerne holdt Sør-Amerika og Europa i en egen klasse, men nå er det et tidsspørsmål.

JAPANERNE hadde i hvert fall lært seg de rette kodene både i det kollektive defensivt og individuelt en-mot-en framover. På det viset presterte de å spille helt jevnt med et stjernebesatt Belgia. Bare fysikken i straffefeltet skilte fram til europeerne. Med en bedre keeper hadde dette kanskje endt med seier til tross for overmotet.

Det ender uansett slik sporten vil. Fotball er i ferd med å bli Asias idrett, selv om utviklingene ennå ikke er fanget opp på FIFA-rankingen. Japan og Sør-Korea har hevdet seg lenge, og om noen år kommer Kina og forrykker balansen for godt.

Den kinesiske toppledelsen har besluttet av fotballen skal erobres. I en kapitaldreven idrett, er det en beslutning som kommer til å sette spor.

SAMTIDIG fortsetter framgangen i USA. Selvsagt går TV-tallene ned under årets mesterskap i forhold til Brasil-VM der amerikanerne var på plass. Men sporten er ikke lenger sårbar.

Med VM-sluttspill i USA og Canada i 2026 på toppen av en asiatisk satsing, sitter det internasjonale fotballforbundet (FIFA) med bedre forhandlingkort enn på lenge når det gjelder nye sponsor -og TV-avtaler.

Det kan dessverre være den mørke siden av denne utviklingen. Med det som har skjedd på banen i dette mesterskapet, har bare vært bra.

Mer enn noen gang gir sporten muligheter for alle land.

Skjønner vi det også i Norge?