VM-skandalen: Først må slavearbeidet stoppes

Om FIFA-reformen blir konkret, kan det radikalt forandre idrettens politiske muligheter til å gjøre en god forskjell.

TRYGGERE ARBEID:  FIFA må bruke sin politiske makt til å presse fram bedre sosiale fog økonomiske forhold for de opp til 36 000 arbeiderne som bygger VM-anlegg i Qatar. FOTO: EPA/STR.
TRYGGERE ARBEID: FIFA må bruke sin politiske makt til å presse fram bedre sosiale fog økonomiske forhold for de opp til 36 000 arbeiderne som bygger VM-anlegg i Qatar. FOTO: EPA/STR. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FIFA-PRESIDENT Gianni Infantino er midt i en reform som  kan forandre toppidrettens politiske innflytelse radikalt. Syretesten for fotballen er byggingen av VM-anleggene i Qatar der sportens utfordring blir å sikre trygghet for de 36 000 importerte fremmedarbeidere.

- På tross av fem år med løfter så har ikke FIFA klart å hindre at VM blir bygget på menneskerettighetsbrudd, sa Amnestys generalsekretær Salil Shetty da hun nylig la fram organisasjonens siste rapport om dette anleggsarbeidet:

- Misbruket av fremmedarbeiderne er en mørk flekk på samvittigheten til alle som er glad i fotball. En VM-arena er en plass for drømmer. For arbeiderne derimot er det et vedvarende mareritt, fortalte Shetty fra det omfattende materialet Amnesty har samlet inn blant de importerte anleggsarbeiderne..

Det er en skrikende ulikhet som FIFA-ledelsen ikke kan leve med om den ønsker en troverdig sport.

DE rystende fortellingene om store dødstall under anleggsarbeidet i Qatar var en avgjørende årsak til at FIFAs  sponsorer i fjor til slutt krevde daværende president Sepp Blatters avgang. Den reaksjonen er i seg selv  lovende for de som gjerne vil gjøre de viktigste internasjonale idrettsorganisasjonene til et verktøy for politisk forandring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer