Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-skandalen: Først må slavearbeidet stoppes

Om FIFA-reformen blir konkret, kan det radikalt forandre idrettens politiske muligheter til å gjøre en god forskjell.

TRYGGERE ARBEID:  FIFA må bruke sin politiske makt til å presse fram bedre sosiale fog økonomiske forhold for de opp til 36 000 arbeiderne som bygger VM-anlegg i Qatar. FOTO: EPA/STR.
TRYGGERE ARBEID: FIFA må bruke sin politiske makt til å presse fram bedre sosiale fog økonomiske forhold for de opp til 36 000 arbeiderne som bygger VM-anlegg i Qatar. FOTO: EPA/STR. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIFA-PRESIDENT Gianni Infantino er midt i en reform som  kan forandre toppidrettens politiske innflytelse radikalt. Syretesten for fotballen er byggingen av VM-anleggene i Qatar der sportens utfordring blir å sikre trygghet for de 36 000 importerte fremmedarbeidere.

- På tross av fem år med løfter så har ikke FIFA klart å hindre at VM blir bygget på menneskerettighetsbrudd, sa Amnestys generalsekretær Salil Shetty da hun nylig la fram organisasjonens siste rapport om dette anleggsarbeidet:

- Misbruket av fremmedarbeiderne er en mørk flekk på samvittigheten til alle som er glad i fotball. En VM-arena er en plass for drømmer. For arbeiderne derimot er det et vedvarende mareritt, fortalte Shetty fra det omfattende materialet Amnesty har samlet inn blant de importerte anleggsarbeiderne..

Det er en skrikende ulikhet som FIFA-ledelsen ikke kan leve med om den ønsker en troverdig sport.

DE rystende fortellingene om store dødstall under anleggsarbeidet i Qatar var en avgjørende årsak til at FIFAs  sponsorer i fjor til slutt krevde daværende president Sepp Blatters avgang. Den reaksjonen er i seg selv  lovende for de som gjerne vil gjøre de viktigste internasjonale idrettsorganisasjonene til et verktøy for politisk forandring.

I praksis gjelder dette bare FIFA og den internasjonale olympiske komite (IOC); begge organisasjoner som gjennomgående har tviholdt på sin politiske nøytralitet i de tiårene der de har bygget opp historisk sterk økonomisk og kulturell kapital. Nå har FIFA og IOC mulighet til å legge avgjørende føringer for arrangementene sine og kan håpe at dette har en viss langsiktig politisk effekt.

I hvert fall hvis arrangøren heter Qatar, og ikke Russland eller Kina.

DET er nettopp slike føringer som ble foreslått fra et FIFA-utvalg sist måned. Da presenterte utvalgets formann John Ruggie, en internasjonalt anerkjent menneskerettighetsekspert, den sentrale utfordringen for at fotballen kan gjøre en virkelig forskjell:

- Når FIFAs politiske tyngde likevel ikke er nok til å bedre menneskerettighetene, må bevegelsen neste skritt være å stoppe samarbeidet, påpekte Ruggie og fikk et løfte fra Gianni Infantino om at rapporten skulle bli førende for fotballen.

Foreløpig går mesterskapet i Qatar videre etter at FIFA nylig etablerte en egen uavhengig kontrollgruppe for å sikre at VM-arrangørene heretter bruker utbyggere som ivaretar arbeiders grunnleggende rettigheter til anstendig lønn og trygghet. Landets myndighetene hevder at forholdene for de importerte arbeiderne er blitt langt bedre etter at Amnesty samlet inn sitt materiale gjennom 132 dybdeintervjuer med arbeidere på Kahlifa stadion. Et par av selskapene som er kritisert i rapporten er da også blitt byttet ut.

SYRETESTEN:  Arbeidsforholdene i Qatar blir syretesten på det reformarbeidet i fotballen som FIFA-president Gianni Infantino har lovet. Her med den mektige VM-sjefen Hamad bin Khalifa under drøftinger om den siste kritiske Amnesty-rapporten. FOTO:AFP / Karim Jaafar.
SYRETESTEN: Arbeidsforholdene i Qatar blir syretesten på det reformarbeidet i fotballen som FIFA-president Gianni Infantino har lovet. Her med den mektige VM-sjefen Hamad bin Khalifa under drøftinger om den siste kritiske Amnesty-rapporten. FOTO:AFP / Karim Jaafar. Vis mer

Men det er en tung ukultur den nye FIFA-ledelsen utfordrer. Det slavelignende såkalte «kafala-systemet» som styrer bruken av Qatars totalt 1,8 millioner fremmedarbeidere, gir utbytterne så mange fordeler at selv ikke et prestisjearrangement som fotball-VM umiddelbart endrer spillereglene på landets arbeidsmarked.

UANSETT vil FIFA følge John Ruggie sin rapport å la den nye kontrollgruppa få ansvar for alle fotballmesterskapene. Ruggie selv er opptatt av å se videre på arbeidernes kår på de nye anleggene til VM 2018 i Russland, og advarer mot manglende menneskerettigheter på Papua New Guniea som skal arrangere under 20-VM for jenter i høst:

- Landet er kjent som et av de verste stedene i verden når det gjelder seksuell trakassering av jenter. Jeg er sjokkert av hvor lite FIFA vet om dette problemet, sier Ruggie til britiske The Guardian, og understreker at det ikke lenger holder for FIFA å påstå at fotballen ikke kan kreve kulturelle endringer hos arrangørene sine.

For kommer ikke forandringen, kommer heller ikke fotballen.

LES OGSÅ:

DE NORSKE SPORENE TIL DØDSFALL OG UTNYTTELSE FØR QATAR-VM 2022: http://www.dagbladet.no/2015/10/22/sport/fifa/fotball/fotball-vm/qatar/40410545/

NY SJOKKRAPPORT: 7000 ARBEIDERE VIL DØ FØR VM: http://www.dagbladet.no/2015/12/18/sport/idrett/qatar/vm_qatar/fotballskandalen/42431823/

SLAVEARBEIDERNE MÅTTE LØPE MARATON I SANDALER: http://www.dagbladet.no/2015/04/03/nyheter/utenriks/qatar/fotball-vm_2022/fremmedarbeidere/38534410/

VM-ARENAEN ER BLITT LIKHUS: http://www.dagbladet.no/2015/04/24/sport/fotball-vm2022/qatar/sepp_blatter/38834924/

PÅ INSPEKSJON:  FIFA-president Gianni Infantino på guidet tur med VM-arrangørene. Så avslappet blir det ikke om FIFA setter makt bak kravet om anstendige arbeidsforhold for de mange som jobber med å få ferdig VM-anleggene til 2022. FOTO: AFP/ Karim Jaafar.
PÅ INSPEKSJON: FIFA-president Gianni Infantino på guidet tur med VM-arrangørene. Så avslappet blir det ikke om FIFA setter makt bak kravet om anstendige arbeidsforhold for de mange som jobber med å få ferdig VM-anleggene til 2022. FOTO: AFP/ Karim Jaafar. Vis mer
Hele Norges coronakart