VM-skråblikk

Les om heltene, løftene, ryktene og tabbene!

VMs største helt

Ronaldo, som etter to og et halvt års skademareritt kom tilbake og ble VM-konge med to mål i finalen og åtte i hele VM. I et mesterskap hvor de to største favorittene (Frankrike og Argentina) ble utslått i gruppespillet og den tredje største (Italia) i åttedelsfinale, var det verdens fremste fotballnasjon og en av de største spillerne som til slutt sikret trofeet. Brasil tok sin femte VM-tittel.

VMs hemmelige helt

Gordon Goor var spilleren de japanske kommentatorene ropte på hver gang det ble scoret vinnermål i ekstraomgangene i VM. Igjen og igjen ropte de navnet, med ettertrykk. «Gorrrdon Goorrr, Gorrrdon Goorrr!» Men hvem i all verden er Gordon? Kanskje broren til belgiske Bart Goor? Nei, Gordon Goor er rett og slett japansk for golden goal.

VMs luftigste løfte

- Denne gang skal vi komme filmingen til livs, sa FIFAs dommerkomité før VM. Men Francesco Totti ble utvist fordi han falt da han ble felt, mens Sibusiso Zuma, El-Hadji Diouf og Richard Morales fikk straffe da de snublet i hvert sitt oksygenmolekyl. Og da Rivaldo ble avslørt for VMs mest skamløse skuespill, begått for å få en motspiller utvist, ga FIFA ham en bot som tilsvarte ti kroner for folk flest - og som Brasils fotballforbund betalte for ham.

VMs friskeste rykte

En sørkoreansk skuespillerinne fikk en tekstmelding fra en venn som hadde hørt at Tyskland var utestengt fra finalen på grunn av doping. Det brakte hun videre på direkten i sitt talkshow på radio, og utløste vill jubel blant folk som i noen minutter trodde at Sør-Korea likevel skulle spille finale. Da «nyheten» ble avslørt som et falskt rykte, fikk sørkoreanernes ansikter samme farge som supportertrøyene: I sinne for dem som ble lurt, i skam for dem som lurte.

VMs taktiske tabbe

Hakan Sükür, «Oksen fra Bosporus», framsto i de seks første seks VM-kampene som oksen Ferdinand, men det endret seg med 63.000 rødkledde koreanere på tribunen i bronsekampen. Plutselig var oksen sint som, vel, en tyrk, og etter å ha scoret VM-historiens raskeste mål fulgte Hakan opp med storspill og to målgivende pasninger i Tyrkias 3-2-seier.

VMs forgrunnsfigurer

Angrepsspillerne som vanligvis stjeler overskriftene kom utslitt til VM etter en altfor lang sesong, og spillerne som holdt mål var dem som voktet mål. Oliver Kahn, Rüstü Recber, Marcos og deres kolleger sto for de største spillerprestasjonene i dette VM, iallfall inntil Kahn sviktet i finalen.

VMs mest utilsiktede

Ronaldinho var en av VMs beste spillere, men i kvartfinalen mot England ble han matchvinner med et mislykket innlegg og utvist for en mislykket finte. Først blåste hans frisparkinnlegg i mål fra innpå 40 meter. Noen minutter senere hadde han foten på ballen og skulle prøve en dragning da Danny Mills sparket ballen slik at Ronaldinhos knotter havnet i britens ankel. Rødt kort, sa tabbedommer Felipe Ramos Rizo, som i gruppespillet viste ut frans ke Thierry Henry for en nesten like uskyldig takling.

VMs kvotediskusjon

Asia og Nord- og Mellom-Amerika gjorde et historisk godt VM og skriker om flere VM-plasser til neste gang, på bekostning av Europas «enorme» VM-kvote. Men om Asia og CONCACAF hadde hatt større kvote denne gang, ville Iran og Honduras blitt VM-klar kanskje på bekostning av Tyskland og Tyrkia. De to medaljevinnerne kom nemlig til VM gjennom toeromspill i kontinentet med flest VM-plasser, men med trangest nåløye.

VMs tålmodigste

De japanske tilhengerne som i tusenvis sto langs gatene fra stadion inn til sentrum i Niigata langt over midnatt etter Englands åttedelsfinale mot Danmark, i håp om å få et glimt av David Beckham og de andre stjernene på den engelske spillerbussen - som for lengst hadde kjørt en annen vei. Japanere som ventet utenfor hoteller og arenaer for å få glimt av sine helter avkreftet alle forhåndsspådommer om manglende interesse for VM.

VMs målhungrigste

Ronaldo, uten tvil. Han var så sulten på scoringer at han etter gruppekampen mot Costa Rica bedyret at han hadde scoret to ganger, selv om det første målet åpenbart var et costaricansk selvmål. FIFA trodde ham på hans ord, og dermed har «Fenomenet» tangert Pelé som sitt lags VM-toppscorer med 12 mål.

VMs positive overraskelse

Englands supportere. Tidligere har et lite mindretall ødelagt for flertallet som bare vil lage stemning og støtte laget sitt. Nå var alle bråkmakerne borte, og stemningen på og omkring Englands kamper var uovertruffen. Ikke minst takket være alle japanerne med Beckham-trøye, som tilførte sin enestående entusiasme.

VMs mest mislykte misjonær

Italias landslagssjef Giovanni Trapattoni satte sin lit til Gud. Med vievann på benken og Christian & Christian på banen ville han beseire Sør-Koreas «røde djevler». Men Christian Panucci ga bort et mål i sluttminuttene, Christian Vieri misset for åpent mål, og Italia ble utslått.

VMs flotteste frispark

Ikke Ronaldinho, Roberto Carlos, Niclas Alexandersson eller Francesco Totti, men sørkoreanske Lee Eul-yong. I bronsekampen skrudde han ballen med venstrebeinet over Tyrkias mur og stolpe-inn i krysset bak VMs nest beste keeper Rüstü Recber. Mesterlig av Mr. Lee.

VMs forskjellsbehandling

Han Jung-hwan nikket inn Sør-Koreas vinnermål mot Italia. For det fikk han sparken i sin italienske klubb Perugia. - Vi betaler ikke lønn til en spiller som har ødelagt italiensk fotball, sa klubbpresident Luciano Gaucci. Men de fleste som har senket Italia i VM har hevet lønn i Italia, fra Diego Maradona i 1990 via Taffarel i 1994 til Laurent Blanc i 1998. David Trezeguet ble matchvinner i EM-finalen for to år siden, men fikk ikke sparken i Juventus. Så hvorfor Han?

VMs strengeste sensur

Uavgjort mellom nordkoreansk TV, som lot som det ikke foregikk noe VM i nabolandet, og Sepp Blatter. FIFA-presidenten fikk det for seg at repriser av omstridte situasjoner på VM-arenaenes storskjermer kunne hisse opp publikum. Etter dramatiske situasjoner tittet titusener av tilskuere opp mot storskjermen for å se reprisen, men om Blatters sensurkontroll mistenkte en dommertabbe, ble bildene raskt byttet ut med en plakat som viste stillingen i kampen.

VMs mest ødeleggende tap

Da Issa Hayatou tapte presidentvalget i FIFA. Det betyr fire nye år med Sepp Blatters vanstyre, som allerede har påført forbundet stor skade. Under ham er vennetjenester viktigere enn sunne økonomiske vurderinger, og stemmene i valget skal i løpet av de neste fire år betales med innflytelse og makt til ofte inkompetente personer. Blatter har også erklært krig mot UEFA, og det kan i verste fall føre til et fullstendig brudd i fotballfamilien.

VMs dårligste lag

Dommerne, uten tvil. FIFAs demokratiske tildeling av dommeroppdrag ble igjen en skandale. Aldri har så mange VM-resultater blitt endret av grove dommertabber. I tre av fire kvartfinaler ble det gjort store dommerfeil, og minst en av kampene fikk feil vinner på grunn av det. Inkompetente dommere fra Sør-Korea, Mexico, Ecuador og Egypt, og en dansk linjemann, gjorde feil som endret hele VM-turneringen.

VMs overraskelseslag

Sør-Koreas semifinaleplass var den største sensasjonen, men egentlig skulle koreanerne vært utslått først av Italia, så av Spania. Dommertabber hjalp dem videre, mens Tyrkias bronsemedalje var fullt fortjent. Spillemessig overrasket intet lag mer positivt enn tyrkerne, som anført av Hasan Sas hadde noen av VMs få virkelig overbevisende utespillere.

VMs mest presise

Shinkansen-togene som i over 200 km/t fyker på kryss og tvers av Japan, og holder rutetidene i den grad at man kan stille klokka etter dem. Frustrerte norske togpendlere burde få togferie i Japan som terapi. Da en engelsk tilhenger kastet en drakt ned på togskinnene i Kakagawa etter kvartfinaletapet mot Brasil, og forårsaket en forsinkelse på to minutter, ble det oppslag på TV-nyhetene. Og det var faktisk verste utslag av fotballpøbel i dette VM.

(NTB)

HÅRFIN HELT: Rivaldo og Ronaldo koser seg på trening.