VM-sølv til Sverige

Etter å ha vunnet EM fem av de seks siste gangene, var det endelig Tysklands tur også i VM.

Nia Künzer nikket inn målet som ga 2-1 over Sverige i finalen. Hun startet VM-finalen på benken, men kom inn rett før ordinær tid var ute. Etter sju minutters spill i første ekstraomgang vant hun en hodeduell med Kristin Bengtsson og nikket Renate Lingors presise frispark i en perfekt bue over keeper.

Dermed fikk Tyskland ønskereprisen fra EM-finalen for to år siden. Også den gang ble Sverige slått på golden goal.

Tyskland har med unntak for 1993, da Norge vant, vært suveren i europamesterskap. I VM og OL har de aldri før greid å bli beste europeiske lag. Finaletapet mot Norge i VM i 1995 var det nærmeste de kom før de endelig kunne juble med pokalen.

Det gjorde de etter en god og underholdende finale som kunne vippet begge veier. Men det var fortjent at det til slutt var tyskerne som kunne juble. De hadde flest sjanser og var alt i alt det beste laget.

Giftige spisspar

Hanna Ljungberg ga Sverige ledelsen fem minutter før pause da hun ble vakkert frispilt av sin spissmakker Victoria Svensson, løp fra forsvaret og kontrollert rullet ballen forbi keeper og i lengste hjørne.

Etter en jevnspilt førsteomgang gikk Tyskland sterkt ut i 2. omgang og kjørte over svenskene den første halvtimen. Flere enn scoringen Maren Meinert satte inn bare sekunder ut i omgangen, ble det ikke.

Da var det Tysklands to spisser som samarbeidet om målet. Birgit Prinz, som var VMs suverene måldronning med sju mål, spilte tversover til Meinert som tok ballen med seg inn i feltet og scoret med et diagonalskudd.

Siden holdt Sveriges keeper Carolina Jönsson sitt lag inne i kampen med flere strålende redninger. Særlig imponerte hun da hun i det 60. minutt refleksreddet Ariane Hingsts nikk fra kloss hold, og da hun fikk fingertuppene på Meinerts skudd i det 74. minutt.

Mot slutten av omgangen våknet svenskene plutselig til liv igjen, og Svensson og Ljungberg kunne avgjort kampen. Særlig nære var det da Ljungberg fikk ballen for åpent mål i det 80. minutt, men hun traff ballen med leggen og fikk den ikke innenfor stengene.

Dødball avgjorde

Tyskland trykket på i mye av kampen og kom til hele 24 hjørnespark, men dødballsjansene ble utnyttet svært dårlig helt til det var spilt sju og et halvt minutt av første ekstraomgang. Da tok Lingor frispark.

Bare sekunder tidligere hadde Künzer vært alene med keeper, men da reddet Jönsson med en beinparade. Denne gang vant den tyske innbytteren duellene både med Bengtsson og Jönsson, og ble matchvinner i VM-finalen.

Tyskland er den tredje nasjon som har VM-gull i fotball for kvinner, etter USA og Norge. I likhet med USA i 1991 og Norge i 1995 vant laget alle sine seks kamper i turneringen.

(NTB)

TYSK GULL: Sveriges Malin Moström i nærkamp med tyske Stefanie Gottschlich.