VM-spill verdt 15 millioner

Hvis fotballandslaget kvalifiserer seg til VM-sluttspillet i Tyskland 2006, vil det gi fotballforbundet rundt 15 millioner kroner.

Dette er penger som kommer hele Fotball-Norge til gode, fra de minste fotballjentene til gamlegutta med kulemage og lite hår.

-  Går vi til VM-sluttspillet, er det realistisk at vi får et overskudd på pluss 15 millioner kroner. Disse pengene blir brukt til en eller annen utvikling av varig verdi, det være seg infrastruktur, tak på fotballarenaer, oppsetting av seter eller kunstgress, sier fotballforbundets administrasjonssjef Svein Rustad til Dagbladet.

12 millioner sist

Sist Norge gikk til et sluttspill, EM i Nederland og Belgia i 2000, fikk fotballforbundet cirka 12 millioner kroner for tre kamper. Frankrike-VM 1998 ga omtrent det samme, selv om Norge da spilte fire kamper (tre i gruppespillet, 1- 0-tap mot Italia i åttedelsfinalen).

-  Overskuddet fra 2000-EM gikk i sin helhet til lys og undervarme på tippeligaarenaene, og til kunstgrasbaner. Går vi til VM-sluttspillet i 2006, er jeg sikker på at forbundsstyret vil bruke pengene til oppgraderinger og nyanlegg på samme måte, sier Svein Rustad.

Fast sum per kamp

Overskudd vil aldri budsjetteres inn i driften.

-  Alt blir pløyd tilbake til klubbene. Nøyaktig hvor mye penger det kan bli snakk om, er ennå ikke klart. UEFA (Det europeiske fotballforbundet) bruker et annet fordelingssystem enn FIFA (Det internasjonale fotballforbundet), som betaler ut en fast sum per kamp de enkelte lagene spiller. Siden Frankrike-VM 1998 har det variert fra én til 1,5 millioner sveitserfranc (drøyt 5,5 millioner til 8,2 millioner kroner) per kamp, sier Svein Rustad.

Minst tre kamper

Hver av puljene i VM-sluttspillet består av fire lag.

-  Det vil si at Norge er garantert tre kamper hvis vi går til gruppespillet i 2006. Den dagen VM-plassen eventuelt er klar, lager vi nok et forsiktig budsjett på 15 millioner i pluss, sier Svein Rustad. Og bare for å ha nevnt det: Hvis Norge blir verdensmester i Tyskland i 2006, vil sjekken fra FIFA være på rundt 14 millioner sveitserfranc (77 millioner kroner).