VM i Qatar

VM-spiller rystet - vennen skutt og drept

Iran-spiller i sorg etter at barndomsvennen ble drept i hjemlandet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DREPT: 27 år gamle Mehran Samak ble skutt og drept av iranske sikkerhetsvakter. Foto: Facebook
DREPT: 27 år gamle Mehran Samak ble skutt og drept av iranske sikkerhetsvakter. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Alt om VM

Onsdag meldte BBC at en iransk mann hadde blitt drept av sikkerhetsvakter nord i Iran da antiregjeringsdemonstranter feiret at Iran hadde blitt slått ut av VM i Qatar tirsdag kveld.

Han ble angivelig skutt i hodet mens han satt i en bil og tutet. Videoer fra flere byer i Iran skal ha vist folkemengder feire og danse i gatene etter at landslaget ikke klarte å kvalifisere seg til åttedelsfinalene i VM, skriver BBC.

Ifølge kanalen er den drepte identifisert som 27 år gamle Mehran Samak.

Rystet

Etter nyheten gikk Irans midtbanespiller Saeid Ezatolahi ut på Instagram.

Han skrev at han kjente Samak, og la ved et bilde av de to sammen på et ungdomslag.

KNUST: Irans Saeid Ezatolahi etter at Iran røk ut av VM. Foto: Fadel Senna / AFP
KNUST: Irans Saeid Ezatolahi etter at Iran røk ut av VM. Foto: Fadel Senna / AFP Vis mer

- Etter gårsdagens bitre tap ble hjertet mitt satt i brann av nyheten om din bortgang. Selv nå, når jeg skriver dette, har jeg ennå ikke sovet. Dette er ikke det unge fortjener. Dette er ikke det Iran fortjener. Selv speilet blir flau av å se sånne mennesker, skrev den iranske landslagsspilleren til bilde.

Bildet har seinere blitt fjernet, men er omtalt av blant annet The Guardian og NRK.

LAGKAMERATER: Saeid Ezatolahi la ut dette bildet av seg selv og Mehran Samak. Foto: Instagram
LAGKAMERATER: Saeid Ezatolahi la ut dette bildet av seg selv og Mehran Samak. Foto: Instagram Vis mer

Massive protester

I høst har det vært massive protester mot det iranske regimet, blant annet etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i politiets varetekt, angivelig etter å ha blitt torturert til døde.

Hun ble pågrepet av «moralpolitiet» mens hun var på besøk hos slektninger i den iranske hovedstaden Teheran. Årsaken var at hun angivelig brukte hijaben på en «upassende» måte, og dermed ikke overholdt kleskoden som innebærer at alle kvinner, uansett nasjonalitet og religion, dekker til håret og halsen.

STOPPES: Et chilensk TV-team blir stoppet under direktesendingen i Qatar, men blir overrasket over grunnen. VIDEO: T13 Vis mer

Trusler om tortur

I første VM-kamp demonstrerte de iranske spillerne med å ikke synge nasjonalsangen, som er en hyllest av det iranske styret og revolusjonen i 1979. Revolusjonen var en kraftig innskrenking på kvinners rettigheter.

I de to neste kampene sang spillerne, men det har blitt rapportert at dette skjedde under press.

Ifølge CNN hadde spillerne blitt truet med at myndighetene ville bruke vold og tortur mot spillernes familier om de ikke sang med.

Kilden forteller til CNN at iransk etterretning har vært på plass i Qatar og overvåket spillerne, som ikke hadde lov til å sosialisere seg med personer utenfor troppen eller treffe utlendinger.

FRUSTRERT: Danmarks keeper Kasper Schmeichel var ikke særlig fornøyd med lysshowet på stadion før kampen mot Australia. Video: BT.dk Vis mer

Iran røk ut av VM etter tap mot USA tirsdag. I Iran ble dette feiret av regimekritiske personer.

Ifølge Iran International skjøt sikkerhetspolitiet mot demonstranter i flere byer.

Ifølge BBC har de nektet for å skyte mot fredelige demonstranter.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer