VM-stadioner er ikke i bruk: - Det er stormanns­galskap på sitt verste

Milliardprosjekter i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det nærmer seg ett år siden fotball-VM i Brasil i fjor sommer og flere av de tolv VM-arenaene er lite brukt i ettertid.

Minst seks av de tolv stadionene sliter med finansielle problemer og det er rådyrt å drifte de enorme, nye anleggene.

- Det framstår som to puljer. Noen stadioner brukes hele tida - i Rio og Sao Paulo og de største byene. Mens noen andre står nærmest ubrukt eller er stengt på grunn av tekniske problemer. Den siste oversikten jeg har sett viser at omtrent halvparten brukes regelmessig, sier Brasil-ekspert og forfatter Torkjell Leira til Dagbladet.

I 2014 ga han ut boka «Brasil - Kjempen våkner» og han har regelmessig vært bosatt i sambalandet.

Slik vurderer han situasjonen åtte måneder etter VM:

- Det verste eksemplet er jo i Manaus. Det er en vakker stadion med plass til rundt 40 000. Men alt er fullstendig overskalert. Det er ikke behov for en så stor stadion. Det er jo sagt at arenaer skal fylles av konserter og andre stevner, men dette har ikke skjedd så langt, sier Leira.

Han forteller:

- Det er brasiliansk stormannsgalskap på sitt verste. De ville selvsagt vise landet fra sin beste side, og alle brasilianere er stolte av mesterskapet. Det ble jo en suksess, men samtidig veldig dyrt.

Gjeld, få tilskuere og dyr leie er noen av problemene som preger fotballen.

- Det er ingen tvil om at det er bygd en rekke hvite elefanter. Brasil overdrev med tolv stadioner da det hadde vært nok med ti eller åtte. Tre eller fire av disse gir ingen økonomisk mening i det hele tatt, sier sportsøkonomen Victor Matheson til AP.

Her er en kort oversikt over noen stadioner som sliter:

Arena da Amazônia: Fotballstadion i Manaus skilte seg ut fra alle andre, og VM-arenaene ligger nordvest i Brasils regnskog. England og Italia møttes blant annet der i gruppespillet og stadion er bygd for rundt 44 000 tilskuere.

Etter VM er gjennomsnittet 659 tilskuere per kamp.

Ifølge BBC Brasil har stadion kostet byen over 6,7 millioner kroner etter at fotball-VM var over.

Nacional FC er den største klubben som har sin base i Manaus - og laget spiller i divisjonen Campeonato Amazonense som består av lag fra Amazonas-regionen. Byen har ingen lag i de tre øverste ligaene.

Arena Amazonia hadde, ifølge nyhetsbyrået AP, elleve arrangementer fra VM til nyttår i fjor:

Det var fire proffkamper, én amatørkamp, tre religiøse arrangementer, to konserter og en feiring av byens jubileum.

<strong>ARENA AMAZIONA:</strong> Amazonia Arena ligger i Manaus. midt i den brasilianske regnskogen. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/Files
ARENA AMAZIONA: Amazonia Arena ligger i Manaus. midt i den brasilianske regnskogen. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/Files Vis mer

- Hvorfor ble det bygget en så stor stadion i regnskogbyen Manaus, Leira?

- Jeg ser på det som en blanding av distriktspolitikk og et ambisiøst turistfrieri. Myndighetene ønsket å spre VM rundt til så mange deler av landet som mulig. Manaus er jo en stor by med to millioner innbyggere. Men behovet for en slik fotballstadion var ikke til stede, sier Leira.

VM-kamper (alle i gruppespillet):
England - Italia 1-2, 39 800 tilsk.
Kamerun - Kroatia 0-4, 39 982.
USA - Portugal 2-2, 40 123.
Honduras - Sveits 0-3, 40 322.

Mané Garrincha: Et av de mest spesielle tilfellene er trolig i hovedstaden Brasilia. Stadion Mané Garrincha er Brasils nest største med mulighet for 72 888 tilskuere.

Arenaen sto ferdig til prøve-VM i 2013 og kostet rundt 7,2 milliarder kroner. Den er dermed dyrest av alle som ble bygget til VM og verdens nest dyreste bak Wembley, skriver BBC.

Men ikke nok med det.

Siden åpningen har stadion kostet byen 14 millioner kroner i drift. Spesielt nok er Mané Garrincha den eneste av VM-arenaene som har hatt en offisiell fotballkamp i 2015.

Noe av problemet er fraværet av større fotballag. Brasilia har faktisk ikke et eneste topplag i eliteserien. Pressesjef i den lokale klubben Brasiliense Thiago Henrique forteller:

- Ved å arrangere VM i Brasilia, mistet de lokale klubbene en arena. Før spilte vi på gamle Mané Garrincha gratis. Nå er det alt for dyrt, sier Henrique.

<strong>MARACANA:</strong> Dette bildet er fra Maracana og kamp mellom Frankrike og Ecuador i fjor sommer. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes
MARACANA: Dette bildet er fra Maracana og kamp mellom Frankrike og Ecuador i fjor sommer. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

Stadion sto egentlig klar i mars 1974, men ble ombygd og påkostet enorme summer. I juni 2013 ble den gjenåpnet.

Driftskostnader på en kampdag på Mané Garrincha er på nærmere 750 000 kroner. De lokale lagenes inntekter - for eksempel hvis Brasiliense møter rivalen Gama - er på 60 000 kroner som hovedsakelig er billettinntekter.

Det betyr et tap på rundt 690 000 kroner per kamp.

- For lokalfotballen er nok dette tungt. Det er alltid noen som taper på sånne prosjekter, men myndighetene og fotballforbundet prioriterte VM. Det er litt brød og sirkus over dette, sier Brasil-ekspert Leira.

Et stunt med å dra to storklubber utenfra til arenaen endte med fiasko. Storkampen mellom Botafogo og Fluminense - begge fra Rio de Janeiro - klarte bare å fylle halve stadion.

Dette til tross for at store deler av fotballfansen i Brasilia har favorittlag i de større byene Rio de Janeiro og Sao Paulo.

Stor stadion, pengesluk, og laber fotbllinteresse er ikke alt som bekymrer Brasilia-innbyggerne.

Byen sliter også med en finansiell krise og selv det årlige høydepunktet, nemlig karnevalet - ble avlyst for første gang siden 1983.

<strong>FONTE NOVA:</strong> Arena Fonte Nova ligger i den brasilianske byen Salvador. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
FONTE NOVA: Arena Fonte Nova ligger i den brasilianske byen Salvador. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd Vis mer

Mané Garrincha har deler av skylda for de økonomiske problemene.

- Det er klart stadion var en stor investering og at den har slukt mye av byens ressurser, sier Antonio Paulo i byens adminstrasjon.

Han anslår driftskostnade på stadion til å være 3,6 millioner kroner i måneden.

Nå er det planer om å bruke stadion til kontorlandskap for lokale myndigheter. Dette kan spare byen store utgifter månedlig.

Stadionområdet brukes også som parkeringsplass for Brasilias offentlige busser. Den neste kampen som spilles på Mané Garrincha er Cruzeiro - Corinthians 10. mai.

- Jeg var på kamp der i september. Det er noen brukbare lag i byen, men ingen av topplagene. Parkeringsplass har det vært utenfor lenge. Men stadion kostet mange milliarder. Det er en voldsom pris for noe som ikke brukes regelmessig. Samtidig er driftskostnadene formidable, sier Leira.

VM-kamper:
Sveits - Ecuador 2-1, 68 351 tilskuere.
Colombia - Elfenbenskysten 2-1, 68 748
Kamerun - Brasil 1-4, 69 112
Portugal - Ghana 2-1, 67 540
Frankrike - Nigeria 2-0, 67 540
Argentina - Belgia 1-0, 68 551
Brasil - Nederland 0-3, 68 034

Arena Pantanal i Cuiaba: Denne fotballarenaen sto for fire VM-kamper og tar 42 000 tilskuere. I januar i år ble stadion midlertidig stengt grunnet reperasjoner. Dette grunnet lekkasje fra taket. Ifølge Reuters var også flere heiser og ventilasjonssystemer i ustand.

Arenaen er senere blitt åpnet igjen. Det er Cuiabá og Mixto som spiller sine hjemmekamper på Arena Pantanal. Ingen av disse spiller i eliteserien.

<strong>ARENAS DAS DUNAS:</strong> Arena das Dunas i Natal. Foto: REUTERS/Sergio Moraes
ARENAS DAS DUNAS: Arena das Dunas i Natal. Foto: REUTERS/Sergio Moraes Vis mer

VM-kampene (alle i gruppespillet:
Chile - Australia 3-1, 40 275 tilskuere.
Russland - Sør-Korea 1-1, 37 603.
Nigeria - Bosnia 1-0, 40 499.
Japan - Colombia 1-4, 40 340.

Fonte Nova i Salvador: Denne fotballstadionen ligger nordøst i Brasil og har en kapasitet på maksimum 55 000 tilskuere. Det private selskapet OAS eier stadion, men er i ettertid etterforsket for korrupsjon. Det er fortsatt et spørsmål om hvordan eierskapet og rettighetene vil fordeles videre. Ifølge ITV er Natal-stadion lagt ut for salg. Noen medier melder at OAS-gruppen prøver å selge sine 50 prosent av Fonte Nova etter en gedigen økonomisk nedtur.

Klubben Esporte Clube Bahia har hatt Fonte Nova som sin hjemmebane. Laget spiller på nivå to i Brasil. Onsdag meldte laget at de bytter hjemmebane til en med færre plasser, ifølge Sports Business Daily.

I forkant av VM var det mye trøbbel med stadionen, der blant annet deler av taket raste i 2013. Fonte Nova vil bli brukt i sommer-OL 2016.

VM-kamper:
Spania - Nederland 1-5, 48 173 tilskuere.
Tyskland - Portugal 4-0, 51 081.
Sveits - Frankrike 2-5, 51 003.
Bosnia - Iran 3-1, 48 011.
Belgia - USA 2-1 (e.e.o), 51 227.
Nederland - Costa Rica 4-3 (etter straffekonk), 51 179.

Arena das Dunas Stadion i Natal var egentlig VMs minste med 31 300 som maksimal tilskuerantall - men er bygget ut til å romme 45 000.

Et søksmål fra den lokale klubben ABC FC har bidratt til bråk. Ifølge en avtale skulle laget møte rivalene America-RN til kamp på den nye stadionen, men grunnet elendig interesse og 10 000 tilskuere ble kampen flyttet til mindre Estadio Frasqueirao.

ABC og América-RN står oppført med Arena das Dunas som hjemmebane. Lagene spiller på nivå to og tre i Brasil.

VM-kamper:
Mexico - Kamerun 1-0, 39 216 tilskuere.
Ghana - USA 1-2, 39 760.
Japan - Hellas 0-0, 39 485.
Italia - Uruguay 0-1, 39 706.

Maracana: Rio de Janeiros storstue og kanskje verdens mest berømte fotballstadion - Maracana - kan heller ikke vise til grønne, positive tall.

Maracana drives med økonomisk tap og trenger minst 30 000 tilskuere hver match for å gå i null. Under Rio-mesterskapet var gjennomsnittet på 3 600 tilskuere, bortsett fra Flamengo som dro 16 000 til stadion.

<strong>ARENA PANTANAL:</strong>Arena Pantanal ligger i byen Cuiaba. Foto: REUTERS/Joel Marcos/
ARENA PANTANAL:Arena Pantanal ligger i byen Cuiaba. Foto: REUTERS/Joel Marcos/ Vis mer

Men ligastarten i mai bedrer forhåpentligvis tallene for Maracana, som langt på vei opplever samme problemer som de mest rammede.

Sportslig arv Mens VM bidro til økonomisk uro i deler av Brasil - satt FIFA igjen med inntekter på 16 milliarder kroner etter fjoråret, ifølge denne FIFA-rapporten.

- Da Brasil søkte om VM ga de inntrykk av at private midler og myndighetene skulle finansiere alt. I ettertid viser det seg at offentlige penger sto for nærmere 90 prosent av finansieringen. Og verre er det kanskje at FIFA har gått med et rekordoverskudd. FIFA sitter med de store pengene. Brasil sitter igjen med tolv fantastiske stadioner, der halvparten ikke er i bruk, sier Leira.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ønsker å se framover, framfor et tilbakeblikk på 2014.

- Vi ønsker ikke å snakke om Brasil, sa FIFAs kommunikasjonsdirektør Walter de Gregorio under en pressekonferanse i 21. mars.

Brasils sportsminister George Hilton forsvarer landets VM-strategi.

- Mané Garrincha er en verdifull arena. Akkurat som de andre vi har bygd, er de en del av vår sportslige arv. Lokalene skal også brukes til andre arrangementer enn fotball. De skal praktisere alle typer idrett framover, sier Hilton.

Ifølge AP hadde VM en totalkostnad på 93 milliarder kroner. 32 milliarder av disse ble brukt på stadionanlegg. 80 prosent av de stadion-merkede kronene ble betalt av offentlige penger og skattepenger.

- Det var en tabbe å investere så mye penger, sier Gil Castelo Branco, talsmann i motstandsgruppa Castelo Branco.

VM-arenaer i Brasil 2014:

Arena da Amazônia, Manaus     
Arena da Baixada, Curitiba
Arena das Dunas, Natal
Arena de São Paulo, São Paulo
Arena Fonte Nova, Salvador     
Arena Pantanal, Cuiabá
Arena Pernambuco, Recife     
Estádio Beira-Rio, Porto Alegre     
Estádio Castelão, Fortaleza
Estádio do Maracanã, Rio de Janeiro
Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Estádio Nacional, Brasília

Bare tre av tolv VM-arenaer ble ikke bygget av lokale myndigheter og flere av disse er tilbudt private aktører og selskaper.

Den brasilianske avisa O Globo skrev tidligere i år at med nåværende inntekter vil Mané Garrincha være nedbetalt i år 3014.

Kilder: Reuters, AP, AFP, BBC, Wikipedia, Business Insider, FIFA, Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer