OVERRASKET: Linn Jørum Sulland (t.h.) er overrasket over at Norge topper statistikken for flest mål per skudd etter gruppespillet i VM. Her fra kampen mot Polen, som ligger på andreplass på samme rangering. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
OVERRASKET: Linn Jørum Sulland (t.h.) er overrasket over at Norge topper statistikken for flest mål per skudd etter gruppespillet i VM. Her fra kampen mot Polen, som ligger på andreplass på samme rangering. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

VM-statistikken Norge ikke trodde de toppet

- Det er overraskende, sier Linn Jørum Sulland.

NOVI SAD (Dagbladet): Etter fem innledende kamper i håndball-VM i Serbia, er Norge det laget som har satt den største andelen av skuddene sine i mål.

Det er noen lag som har scoret flere mål enn de norske jentene, men med 63 prosent uttelling - 142 mål på 226 skudd - er Norge det mest treffsikre laget når de først velger å skyte.

Den som har skutt aller flest skudd for Norge, er Linn Jørum Sulland. Hun stusser litt over tallenes tale.

- Det er overraskende, synes jeg. For vi har etter flere kamper sittet med følelsen av at vi har satt færre sjanser enn hva vi forventer av oss selv. 63 prosent er bra, det synes jeg. Og når vi vet at vi har mer å gå på, er det en fordel, sier hun til Dagbladet.

Sulland har scoret på 18 av 32 skudd - en scoringsprosent på 56, men hun er også den som skyter klart flest distanseskudd for Norge.  Av de som har flest avslutninger for Norge er Nora mørk mest effektiv, med 22 mål på 31 skudd. Ida Alstad og Anja Hammerseng-Edin har satt henholdsvis 16 og 15 av 27 forsøk.

Svak kontringsprosent Sulland sier hele laget sitter med følelsen av at de ikke utnytter scoringssjansene sine godt nok.

- Generelt synes vi at vi har kommet til gode sjanser, men vi må sette dem. Til og med uttellingen når vi kommer alene med keeper i kontra har ikke vært spesielt god. Der pleier vi å være helt rå, sier Larvik-spilleren med venstreslegga.

Norge har scoret på 32 av 45 kontringsavslutninger, og med en effektivitet på 71 prosent, havner de et godt stykke ned på den statistikken.

VIL SE BEDRE SKUDD: Trener Thorir Hergeirsson håper spillerne kan bli bedre til å sette opp enda større scoringssjanser for hverandre ved å spille noen ekstra pasninger i angrepene. Foto: Andrej Cukic, EPA / NTB Scanpix
VIL SE BEDRE SKUDD: Trener Thorir Hergeirsson håper spillerne kan bli bedre til å sette opp enda større scoringssjanser for hverandre ved å spille noen ekstra pasninger i angrepene. Foto: Andrej Cukic, EPA / NTB Scanpix Vis mer

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er også opptatt av å utnytte farta og løpsstyrken i laget bedre.

- Til tider har vi hatt utrolig bra driv framover. Vi har stor løpskraft og stor fart. Så gjelder det å få utnyttet det enda mer ved å få ballen til riktig spiller - korteste vei til målet. Vi har mer å gå på der, sier han.

- Flere pasninger Han etterlyser også mer tålmodighet i angrepsspillet for å komme til enda mer opplagte scoringsmuligheter.

- Vi snakker mye om å spille tre-fire pasninger til, og hva som skjer da. Avslutningen på kampen mot Polen var et godt eksempel på det: «Hva skjer om jeg spiller ballen videre selv om jeg har en rimelig god sjanse?» Da blir det en enda større sjanse for en annen. De siste par angrepene mot Polen var gode eksempler på det, sier treneren.

I går flyttet laget fra Zrenjanin, der de har spilt de innledende kampene, og til Novi Sad, der de skal spille åttedelsfinalen mot Tsjekkia på mandag. Gårsdagen var helt håndballfri med unntak av litt restitusjonstrening for de som har spilt mye, og litt fysisk trening for å pleie kroppen for de som har spilt mindre.

I kveld trener laget en håndballøkt igjen, og i løpet av dagen skal jentene se redigerte opptak av en eller to kamper med Tsjekkia. Mandag har de et taktikkmøte der planen skal legges for hvordan Tsjekkia skal slås på veien til en kvartfinale mot enten Sør-Korea eller vertsnasjonen Serbia.