Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Copello og Barr forundret over Warholms utvikling

VM-stjerna rystet: - Helt vilt, det som skjer nå

For to år siden ble Karsten Warholm verdensmester med den 917. raskeste tiden i historien. Nå er ungguttene Karsten Warholm, Rai Benjamin og Abderrahman Samba alle topp 3 gjennom alle tider - og kan slå verdensrekorden samtidig i VM-finalen mandag.

REAGERER: De norske friidrettsessene reagerer på måten kvinner blir behandlet på i VM-byen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): I løpet av to år er 400 meter hekk-øvelsen snudd totalt på hodet og blitt en av friidrettens mest attraktive øvelser.

Da Karsten Warholm ble verdensmester på 400 meter hekk i London i 2017, var det på den svakeste vinnertida i et VM noensinne: 48,35.

Riktignok spilte regnværet inn på sunnmøringens vinnertid den gang, men tendensen var likevel klar: Det ble løpt saktere i London-VM sammenliknet med de foregående mesterskapene, noe som ble sett på som et sunnhetstegn i lys av friidrettens harde oppgjør med dopingfortida.

Av den grunn ble det fremmet sterke forslag om å stryke tilsynelatende uslåelige verdensrekorder fra 80- og 90-tallet. Rekorder som virket uoppnåelige.

Uvirkelig forvandling

Warholms gulløp i vanskelige værforhold i London var den 917. raskeste i verden- Ulsteinvik-guttens personlige rekord i 2017 var det 653. raskeste løpet som har blitt gjort på distansen gjennom historien.

To år seinere er alt snudd på hodet.

Forvandlingene får friidrettsmiljøet til å gni seg i øynene.

FORUNDRET: Yasmani Copello (t.v.) Thomas Barr (t.h.) vant EM-medaljene bak Karsten Warholm i Berlin i fjor. Til Dagbladet sier iren og tyrkeren at de synes nivåhevingen på 400 meter hekk er utrolig. Foto: NTB Scanpix
FORUNDRET: Yasmani Copello (t.v.) Thomas Barr (t.h.) vant EM-medaljene bak Karsten Warholm i Berlin i fjor. Til Dagbladet sier iren og tyrkeren at de synes nivåhevingen på 400 meter hekk er utrolig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå har Warholm den nest raskeste tiden gjennom alle tider. Og tre av de fire raskeste utøverne i verdenshistorien er aktive akkurat nå. Alle tre jakter verdensrekorden til Kevin Young fra 1992 i dette VM-et i ekstremvarmen i Doha.

Disse tre, Karsten Warholm (23), Abderrahman Samba (24) og Rai Benjamin (22), er alle unge, i startfasen av karrieren og kan ha svært mange år igjen på toppnivå i en idrett hvor teknikk og strategi er svært viktig og man normalt når toppnivået mot slutten av 20-årene.

Irsk og tyrkisk stjerne: - Helt drøyt

Til Dagbladet sier den irske 400-meterstjerna Thomas Barr (27) at utviklingen i sporten omtrent ikke er til å tro.

Iren har gått fra å være en medaljekandidat i et jevnt og åpent felt, til å være helt sjanseløs mot de tre store og gjerne bli distansert med flere sekunder på den korte løpsøvelsen.

- Nivået nå er helt drøyt. Det er helt vilt, det som skjer nå. I løpet av kort tid er nivået hevet uvirkelig mang hakk på 400 meter hekk, sier Thomas Barr til Dagbladet.

- Vi kommer bare nærmere og nærmere verdensrekorden. Vi pusher hverandre framover til tider som er langt over det vi løp på for noen år siden, forteller iren som vant EM-bronsen bak Warholm i Belin i fjor.

- Å ta opp kampen med Warholm, Benjamin og Samba er ekstremt tøft for oss andre. Vi prøver, trener alt vi kan, men nivået har aldri vært høyere, sier EM-bronsevinneren videre til Dagbladet.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Også tyrkiske Yasmani Copello, som har EM-gull, VM-sølv, EM-sølv og OL-bronse på CV-en, er forundret over utviklingen.

- Nivået er betydelig høyere nå. Jeg må løpe fortere enn noen gang om jeg skal fortsette medaljerekka mi, sier Copello til Dagbladet.

- Hvordan skal du klare det?

- Vi får se. Jeg bruker å være god til å toppe formen min i mesterskap, sier den tyrkiske medaljegrosssiten.

Warholms forklaring på forvandlingen

Verdensener Karsten Warholm har sammen med Samba og Benjamin fullstendig parkert generasjonen som dominerte før sunnmøringen ble verdensmester i London.

REAGERER: De norske friidrettsessene reagerer på måten kvinner blir behandlet på i VM-byen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva tror du er grunnen til at akkurat deres generasjon løper raskere enn de foregående, Karsten?

- Mye av det begynte i London, da vi utviklet den harde starten, som var ganske oppsiktsvekkende. Samtidig har det kommet mange rundt min generasjon som er ekstremt gode og talentfulle. Når én ser at noen leverer et ekstremt bra resultat, ser de andre at det er mulig. Vi pusher hverandre og grensene, sier Warholm til Dagbladet.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Er den harde starten din banebrytende?

- Den tøffe starten min har blitt gjort før. Men jeg vil tørre å påstå at vi gjeninnførte den i 2017. For meg og for min løping var den revolusjonerende. Det ble veldig banebrytende for min del, sier den norske friidrettsprofilen.

- Hvordan er det å være en del av en generasjon løpere på 400 meter hekk som sprenger grenser og matcher tider fra de spesielle 90- og 80-åra?

- Det er veldig kult. 400 meter hekk tar steget opp til glansdagene og kanskje over det. Bredden i toppen begynner å bli ganske grov. Det beste med det er at det gagner interessen rundt det vi driver med. Flere vil følge med, fordi det skjer på et veldig høyt nivå, et historisk høyt nivå. Jeg er veldig glad for å kunne være med på det. Det er dritkult, sier Dimna-gutten.

EKSTREMVÆR: De største norske medaljehåpene i friidretts-VM i Doha er fra Vestlandet. I Qatar møter de et ekstremvær som er så langt unna vestlandsværet man kommer. Reporter/programleder/video/redigering: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Supertider

I 2019 har framgangen fortsatt for trioen Warholm (23), Samba (24) og Benjamin (22). Plutselig er den nye gullgenerasjonen på 400 meter hekk i ferd med å banke rekordene fra de uoppnåelige 80- og 90-åra.

Sambas manager Daniel Wessfeldt synes utviklingen er vanskelig å forstå seg på.

- Det er veldig merkelig. Først var det ingen, og nå er det plutselig tre som kan sette verdensrekord. Det finnes ingen svar på hvorfor. Det er tilfeldigheter. Dette er supertalenter, sier Wessfeldt til Dagbladet.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Verdensrekorden til Kevin Young på 46,78 fra 1992 står fortsatt, men den 27 år gamle rekorden er hardt truet.

Abderrahman Samba (24) løp i Paris i fjor inn til den nest raskeste tiden i verdenshistorie på 46,98.

Rai Benjamin (22) fulgte opp da han kom seg opp som nr. 3 på adelskalenderen gjennom alle tider med tiden 47,02, likt med superløpet Edwin Moses leverte helt tilbake i 1982.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

29. august passerte imidlertid Warholm både Samba og Benjamin da han stormet inn til vanvittige 46,92. Det er den nest raskeste tiden gjennom alle tider på 400 meter hekk.

- En av de mest spennende øvelsene

Benjamin løp samtidig inn på supertida 46,98 og deler nå 3.-plassen i adelskalenderen gjennom alle tider sammen med Samba.

VMS UKJENTE HELT: Braima Dabo ble slått med fem minutter av Ingebrigtsen-brødrene, men fikk likevel størst applaus av samtlige da han hjalp en konkurrent som kollapset inn til mål. Programleder/reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

Altså er tre av de fire raskeste gjennom tidene aktive akkurat nå - og alle er unge, i startfasen av karrieren og i aldersgruppen 22-24 år.

- Tidligere var 400 meter hekk øvelsen som stevnene åpna med. Nå seiler det opp som en veldig interessant øvelse. Det er veldig fint. Jeg ønsker at min øvelse skal ha en bra «standing» i sirkuset. Det krever profiler og resultater, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Tidligere har ikke statusen vært vill, men dette er flytende. Det handler om resultatene og profilene. I år vil jeg si at 400 meter hekk er en av de mest spennende øvelsene å følge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media