VM-stjernene blir født hvert femte år

- Det er litt snedig.

METZ (Dagbladet.no): Det er to årskull som preger det norske VM-laget. Ti av 16 jenter er født i enten 1980 eller 1985.

Det er påfallende, og Marit Breivik har stusset over det.

- Og ikke nok med det. Vi har også en veldig god 90-årgang på vei. Det er litt snedig, sier landslagssjefen til Dagbladet.no.

85-jentene best tidlig

Men Breivik har ingen god forklaring på hvorfor det er så mange som dukker opp på landslaget, som er født med fem års mellomrom.

Heller ikke de spillerne Dagbladet.no har snakket med vet hvorfor det er sånn.

- Nei, Gud vet hvorfor, men det passer jo bra i forhold til generasjonsskiftene på landslaget, sier Ragnhild Aamodt (80-modell).

- Og vårt juniorlandslag var ikke spesielt bra heller. Vi kan bare vise til en finfin 9. plass og en finfin 7. plass, sier Karoline Dyhre Breivang (80-modell).

GULL-GENERASJONENE: Det er en klar overvekt av spillere født i 1980 og 1985 på det norske landslaget. 80-modellene Karoline Dyhre Breivang og Gro Hammerseng flankerer her 85-modell Tonje Nøstvold. Foto: BJØRN LANGSEM
GULL-GENERASJONENE: Det er en klar overvekt av spillere født i 1980 og 1985 på det norske landslaget. 80-modellene Karoline Dyhre Breivang og Gro Hammerseng flankerer her 85-modell Tonje Nøstvold. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

85-jentene kan derimot skryte av to mesterskapssølv, så at det er mange av dem som tidlig tok steget opp på landslaget var ikke overraskende.

- Vi var kanskje ekstra heldige med tidspunktet vi kom inn på, at det var et generasjonsskifte da, sier «Karo».

Har påvirket hverandre

- 85-årgangen tok seg lynkjapt inn på seniorlandslaget, mens jentene fra 1980 brukte litt lenger tid. De har dermed modnet litt over tid, sier Breivik.

- Vi har kanskje påvirket hverandre litt. Det hjelper også når du har mange andre rundt deg med like store ambisjoner, sier Gøril Snorroeggen (85-modell).

- Det er veldig viktig for utviklingen av talenter at trenerne er gode, og der har vi i Trondheim vært heldige. Og så har det vært inspirerende at vi har vært flere som har satset hardt, sier Marit Malm Frafjord (85-modell).

Men uansett hva som er årsaken til dette, setter spillerne selv pris på ha mange i troppen som de kjenner godt og har reist rundt med i så mange år.

- Det er veldig gøy, for det er mange her jeg har spilt med og mot opp gjennom åra. Vi er kanskje ekstra sammenspleiset siden vi allerede har opplevd så mye sammen, sier Anette Hovind Johansen (80-modell).

VM-stjernene blir født hvert femte år

- Verdt en studie

Else-Marthe Sørlie Lybekk er en av få som er født utenfor disse gullårgangene. Tyskland-proffen er 78-årgang, og debuterte på landslaget for over ti år siden.

Hun er landslagets mest rutinerte, foran Katja Nyberg og Kari Mette Johansen.

- Vi hadde en bra årgang vi også, men de fleste har jo falt fra litt nå, sier Else-Marthe.

Landslagssjefen er ikke så veldig opptatt av fødselsdatoer, men hun innrømmer at dette er litt morsomt.

- Kanskje dette er verdt en skikkelig studie. Vi får sjekke foreldrene, sier Breivik og ler.

SOLID SAMSPILL: Miksen mellom de på 27 og de på 22 - og de seks andre - har ført til strake seire i håndball-VM.
- SNEDIG: Trener Marit Breivik (født 1955) forteller at Norge også har en veldig god 90-årgang på vei opp.
85-MODELL: - Det har vært inspirerende at vi har vært flere som har satset hardt, sier Marit Malm Frafjord. Og sikter til lagvenninnene Kari Aalvik Grimsbø, Gøril Snorroeggen og Tonje Nøstvold, som alle er like gamle.