Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

VM-stjerner får dop-krisemøte før VM

Ønsker en renere sport.

HAR SENDT BREV: Over 100 internasjonale skistjerner har sendt brev til FIS der de krever endringer. Her fra verdenscupen i Falun tidligere i år. Foto: EPA/ULF PALM / NTB Scanpix
HAR SENDT BREV: Over 100 internasjonale skistjerner har sendt brev til FIS der de krever endringer. Her fra verdenscupen i Falun tidligere i år. Foto: EPA/ULF PALM / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Over 100 internasjonale skistjerner har gått sammen og skrevet et brev til det internasjonale skiforbundet (FIS). Brevet er allerede oversendt, men får nytt fokus når VM i Lahti starter denne uka.

Bakgrunnen er at utøverne ønsker en renere sport, og at de ikke ønsker å konkurrere mot dopingtatte utøvere.

Utøverne har tidligere gikk uttrykk for at de ønsker et møte med FIS under Lahti-VM. Nå får de det som de vil, når det i morgen er et krisemøte i Finland.

Ifølge svenske Expressen er det FIS-president Gian-Franco Kasper som skal holde møtet.

- Må sette foten ned

Dopingsakene her hjemme med Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har fått oppmerksomhet fra nesten hele verden. Det har også utestengelsen av de seks russiske utøverne etter McLaren-rapporten, deriblant Aleksander Legkov og Maksim Vulegzjanin.

Expressen har snakket med amerikanske Kikkan Randall, som i åtte år har vært utøvernes representant i FIS.

Hun forteller til avisa at utøverne som har skrevet brevet ønsker å forsikre seg om at FIS gjør alt i deres makt for at rene utøvere ikke skal konkurrere mot juksere.

- Og vi vil at de skal være tøffere. Vi vil se at de setter foten ned, ikke minst i disse aktuelle tilfellene, sier hun og sikter blant annet til Johaug og Sundby.

Kritiserer Sundby-saken

Randall ønsker også at kommunikasjonen blir bedre. For eksempel i Sundby-saken.

- Det var en gråsone, utestengelsen ble gjennomført på sommeren og det tok lang tid før vi fikk vite noe. Da kommer spørsmålene: får utøvere fra Norge spesialbehandling? Det kan ikke være noen spørsmålstegn, og vi kan heller ikke ha situasjoner der utøvere kanskje tenker at de kan komme unna med ting, sier Randall til avisa.

Amerikaneren har tidligere fortalt at hun selv tok initiativet til å formulere et brev til både FIS og den internasjonale olympiske komité (IOC). Før det hadde gått en uke hadde over 100 skistjerner signert det.

Deriblant nesten hele det svenske landslaget, med blant annet Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag og Emil Jönsson.

- Det var kult å se hvordan løpere fra ulike land stilte seg bak dette og valgte å skrive under på noe som skulle bli offentlig. Noen russere skrev også under, forteller hun.

Sju norske har skrevet under på brevet: Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Eirik Brandsdal og Sindre Bjørnestad Skar.

Dagbladet har vært i kontakt med Skiforbundets Gro Eide, som ikke ønsket å kommentere saken før de hadde sett nærmere på sakens innhold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling