VM-stjerner forundret: - Hva driver dere med, Norge?

Norge trodde ikke Charlotte Kalla og Stina Nilsson var så sterke som de viste seg å være. De svenske gulljentene og russiske bronsejentene er svært overrasket over Norges tankegang - med ett unntak: Stina Nilsson.

GA ALT: Therese Johaug hentet inn luka Stina Nilsson gikk ut med, men det holdt ikke til norsk gull i Johaugs debut som ankerkvinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GA ALT: Therese Johaug hentet inn luka Stina Nilsson gikk ut med, men det holdt ikke til norsk gull i Johaugs debut som ankerkvinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Hvordan holde følge med Therese Johaug på den andre stafettetappen, var spørsmålet de svenske og russiske lagledere og konkurrenter stilte seg i onsdag kveld.

Plutselig valgte den norske landslagsledelsen å bytte om etapperekkefølgen på Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, slik at førstnevnte debuterte som ankerkvinne på VM-stafetten i Seefeld.

Det endte med sølv for de norske langrennsjentene bak Sveriges gylne kvartett Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson. Kritikken hagler mot den norske prioriteringen, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener den norske taktikken hadde fungert om det ikke hadde vært for Kalla og Nilssons overprestering.

- Jeg mener trenerne skal ha honnør for laguttaket. Grunnen til at det ikke holder til gull denne gang, er at både Charlotte og Stina presterer mye bedre enn hva de har gjort tidligere i sesongen. De gikk bedre enn vi hadde forventet. Det er ikke vi herre over, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

SVENSK JUBEL: Stina Nilsson spurtet Sverige inn til VM-gull på stafetten foran Therese Johaug og de norske jentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVENSK JUBEL: Stina Nilsson spurtet Sverige inn til VM-gull på stafetten foran Therese Johaug og de norske jentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En rekke av verdens beste langrennsløpere er likevel svært overrasket over den norske taktikken.

- Ja, jeg ble overrasket da jeg så at Therese skulle gå den siste etappen. Norge overrasker, sier Kalla til Dagbladet.

Rivalene skjønner ingenting

Russland-stjerna Julija Belorukova forteller om forbauselse i den russiske leiren.

- At Johaug går ankeretappen er veldig overraskende. Hva driver dere med, Norge? Johaug er veldig god på andreetappe og bruker å skaffe Norge luke der. I en spurt er hun ikke så god, selv om det skal sies at hun gikk en sterk etappe, sier Belorukova til Dagbladet og legger til:

- Jeg hadde ikke trodd at Sverige skulle vinne gullet foran Norge, men det er bra at vi kan ha flere vinnere.

Afterski #9: Det ble "bare" sølv for de norske stafettjentene i ski-VM torsdag. Dette og mye mer i den niende utgaven av Afterski. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Et merkelig valg

Forundret er også Frida Karlsson, Ebba Andersson og Slovenias ankerkvinne Eva Uvrec.

- Jeg ble overrasket over at jeg ikke møtte Therese på andreetappen. Det må jeg innrømme. Jeg hadde ikke trodd Norge skulle sette opp laget slik, sier Karlsson til Dagbladet.

- Johaug burde gått andre etappe. Et merkelig valg å ikke utnytte hennes kapasitet tidligere. Selvfølgelig er hun sjanseløs i en spurt mot Nilsson, sier Slovenias ankerkvinne Eva Uvrec til Dagbladet.

- Vi fikk oss en overraskelse med Therese på den siste etappen, men Stina er råsterk og imponerte så mye, supplerer Ebba Andersson.

Johaugs versjon

Til Dagbladet forteller Therese Johaug at hun helst vil unngå å være ankerkvinne i framtida.

- Det var moro og nervepirrende å gå ankeretappen. Jeg så Stina langt framme, så jeg tenkte at jeg må ta meter for meter og ikke ta alt på en gang. Jeg hentet mye på henne i bakkene. Det skulle bare vært noen bakker til, sier Johaug til Dagbladet.

- Vi visste på forhånd at Sverige var favoritter i dag, så gjorde alle vi jentene vårt beste, og da vant vi sølvet.

- Hvilken etappe vil du gå neste gang?

- Hva tror du? spør Johaug.

- Andre etappe?

- Eh, ja! sier Johaug til Dagbladet.

SLIT: Stina Nilsson klarte å holde Therese Johaug bak seg nesten hele sisteetappen under damenes stafett. Det er hun godt fornøyd med. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Unntaket Nilsson fikk rett

Den eneste som ikke er overrasket av rivalene, er Sveriges ankerkvinne Stina Nilsson. Spurtdronningen forteller til Dagbladet at hun faktisk hadde en magefølelse på at Norge ville bytte ankerkvinne fra Østberg til Johaug.

- Jeg hadde en magefølelse på at jeg ville møte Therese på den siste etappen, fordi hun er det sikreste kortet. Jeg synes det var spennende å få den utfordringen. Det var fantastisk deilig å slå henne, sier Nilsson til Dagbladet.

- Nå sier Therese at hun ikke vil gå ankeretappe neste gang. Hva tenker du om det, Stina?

- Jeg regner med at det blir ankeretappe-dueller mot Therese. I dag gikk det min vei, men neste gang kan det være motsatt, sier Sveriges ankerkvinne.

- Spørsmålet var ikke om Therese ville ta meg igjen, men når. Heldigvis var det bare én bakke igjen, og da hadde jeg mer krefter på lager. Jeg har aldri kontroll når jeg går, men har selvtillit på oppløpet.

Frida Karlsson er stolt over seg selv og lagvenninnene.

- Det er helt fantastisk det vi får til. Da Stina spurtet fra Therese, var det helt utrolig. Stina er så sterk. Jeg har aldri smakt noe bedre enn dette gullet, sier Karlsson til Dagbladet.

- Vi har et veldig ungt lag, så framtida er lys. Dette er heftig.

Wengs søvnløse natt

De svenske gulljentene jublet. Det norske sølvet var godt som gull for Heidi Weng etter en tung sesong.

- Jeg har aldri vært i så sterk grad i min egen verden før start. Jeg snakket ikke med noen. Jeg orket nesten ikke å teste ski dag. Så utenfor var jeg. At det gikk bra og at jeg kunne senke skuldrene, var så deilig. Jeg var så sliten, hadde hold og spydde i målområdet, sier Weng til Dagbladet.

- Jeg sovna ved midnatt i natt, men våkna klokka 03.00 og har vært våken siden. Likevel er jeg nå mer våken enn noen gang, så kanskje det hjelper ikke å sove noe. Kanskje er det jeg trenger, sier 27-åringen fra Ytre Enebakk, som bekrefter til Dagbladet at hun reiser hjem fra Seefeld i dag.

SØVVINNER: Therese Johaug er fornøyd med å «vinne sølvet», men neste gang vil hun ikke gå siste etappen. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Weng overrasket med russerklem

På blomsterseremonien gikk Heidi Weng opp på Sveriges 1. plass for så å gå videre bort til russerne og gi Julija Belorukova og co. en klem.

- Hvordan var den?

- Klemmen var god, sier Belorukova til Dagbladet og bryter ut i latter.

- Hvor godt kjenner du de norske jentene?

- Vi er ikke veldig gode venner, siden vi ikke snakker så mye sammen, men vi har en god tone og et godt forhold.

Rørt Weng

Kerttu Niskanen og Charlotte Kalla er blant langrennstjernene som hyller hvor omsorgsfull Weng er.

- Hva tenker du om tilbakemeldingene, Heidi?

- Det er veldig rørende. Akkurat nå har det vært veldig fint med støtte og litt meldinger. Jeg følte at mange stusset over at jeg fikk gå denne stafetten. Da var det deilig å vise at jeg kan gå førsteetapper, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Jeg tror russerne er vant til at jeg gir klemmer. Vi må prøve å lage god stemning.

Weng reiser nå hjem fra Seefeld - i likhet med Stina Nilsson, Julija Belorukova og Natalja Neprjajeva, og går dermed ikke lørdagens tremil. Ragnhild Haga kommer inn på det norske tremilslaget sammen med Johaug, Østberg og Jacobsen.

Da er det meldt kaldere og ingen sol, noe som er fordel for eksempel Uhrenholdt Jacobsen.

- Ja, for meg er det positivt, sier Heming-jenta etter medaljeseremonien torsdag kveld.

- Jeg ser nå at det ikke er jeg som har prestert dårlig, men Charlotte gikk en rå etappe. På VM-stafetten i Lahti hadde jeg den monsterdagen som alle drømmer om. Nå hadde Charlotte den monsterdagen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer