VM-storscorer er blind på ett øye

Norske lagkamerater forteller om comebacket hans.

FOR ET COMEBACK: Karol Bielecki nektet å la seg knekke av øyeskaden og kom tilbake på rekordtid. Han er fortsatt en av verdens beste skyttere. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EPA
FOR ET COMEBACK: Karol Bielecki nektet å la seg knekke av øyeskaden og kom tilbake på rekordtid. Han er fortsatt en av verdens beste skyttere. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Direkte 19.10: Følg Norge - Østerrike i vårt håndballstudio

LINKÖPING (Dagbladet): Det er tirsdag og kalenderen viser 31. august 2010. Håndballsesongen har akkurat startet. Tyske Rhein-Neckar Löwen spiller den første hjemmekampen, mot Frisch Auf Göppingen.

En tett og jevn kamp blir avgjort mot slutten og Löwen vinner med to mål.

Veggene i Sap Arena er i ferd med å revne. 9993 tilskuere sørger for et vulkanutbrudd av en hyllest: «Karol, Karol, Karol».

Hovedpersonen selv, Karol Bielecki, eksploderer av følelser. Han løper inn i garderoben.

- Et fantastisk minne Landslagsgutta og Löwen-spillerne Bjarte Myrhol og Børge Lund glemmer aldri den kvelden.

- Det er et fantastisk minne. Han løp inn i garderoben, med så mye følelser at det nesten ble for mye for ham, sier Myrhol til Dagbladet.

- Karol er en veldig følsom fyr og han boblet over av følelser den kvelden, sier Lund.

Og det er lett å forstå. To og en halv måned tidligere mistet Bielecki synet på venstre øye. Han trodde karrieren var over, men kom tilbake. I den første hjemmekampen etter ulykken banket polakken inn 11 mål.

Bombekasteren var fra før en stor helt i Löwen. Med ett øye er han blitt udødelig blant supporterne.

Øyeeplet sprakk 11. juni i fjor spilte Polen landskamp mot Kroatia. Bielecki fikk fingeren til Josip Valcic i øyet og øyeeplet sprakk. Han ble operert, men legene klarte ikke redde synet.

- Det var et sjokk. Jeg hadde gått 11 år uten skader og så kom dette, sa den 202 centimeter høye skytteren til klubbens hjemmeside.

SPILLER MED BRILLER: Karol Bielecki spiller med beskyttelsesbriller. Det er bare et drøyt halvår siden han fikk en finger i øyet og ble blind på venstre side. Foto: OLIVER BERG/EPA
SPILLER MED BRILLER: Karol Bielecki spiller med beskyttelsesbriller. Det er bare et drøyt halvår siden han fikk en finger i øyet og ble blind på venstre side. Foto: OLIVER BERG/EPA Vis mer

Karol kom seg over sjokket og brukte sommeren til å trene seg opp som en enøyet spiller.

Og hvordan leverer han? Han banker inn mål i Bundesligaen. Han smeller dem inn i VM.

- En god gutt De norske gutta skryter om kapp. De er fulle av beundring og forteller at skaden til Bielecki gjør noe med deres egen motivasjon.

- Det er sinnssykt stort det han gjør. I sommer snakket han bare om at et kapittel var over. Så sto han plutselig i hallen og drev skuddtrening. Det gjør noe med din egen motivasjon, det var utrolig godt å se, sier Lund til Dagbladet.

- Har du selv prøvd å lukke et øye på trening, for å føle på det?

- Ja, det tror jeg alle på laget har gjort. Det er utrolig vanskelig. Det er noen ganger han har mistet ballen litt enkelt, siden han sliter med dybdesynet. Men han har gjort en sinnssyk jobb. Og så er han en god gutt, det gjør det ekstra hyggelig, sier Børge.

Bjarte Myrhol forteller at innstillingen til Bielecki er smittende.

- Han har virkelig funnet livsgleden etter det som skjedde. Dette er bare fantastisk.

FAKTA

KAROL BIELECKI
Født: 23.01.1982 i polske Sandomierz.

Klubb: Rhein-Neckar Löwen

Tidl. klubber: Wisla Sandomierz, Vive Kielce, Magdeburg.

• Er polsk medster med Kielce og har vunnet EHF-cupen med Magdeburg.

• Har VM-bronse (2009) og VM-sølv (2007) med det polske landslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer