Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-suksess på direkten

For første gang er herrehåndball stor norsk TV-idrett, og for første gang går det an å tro på norsk VM-suksess.

SOUSSE (Dagbladet): Enda så mye det har boblet av spillerglede på innsida, har håndballgutta valgt en nøktern tilnærming til VM. Sånt er best for et landslag som de siste åra har vært en internasjonal flopp. Det gjelder å ha noe å vise til, før gutta prater.

I dag er det bare å prate.

Ikke fordi Brasil ble utklasset 34- 12, men fordi det lille som skilte de norske spillerne fra å tro helt på seg selv, er borte:Med Steinar Ege i form forsvinner usikkerheten rundt keeperplassen. Rutinerte Ege var for et par år siden ranket blant verdens beste målvakter. Den storheten har aldri det norske TV-publikummet fått se.

Til det har landslaget vært for dårlig. Nå er det showtime. Med Jan Thomas Lauritzens skuddsuksess kan Norge score jevnere fra begge backene. Noen uker før VM forsvant lagets målmaskin Kjetil Strand ut med dårlig rygg, og Kristian Kjelling på venstrebacken var alene igjen som storscorer. Jan Thomas\' nye selvtillit gjør høyresida like farlig.

Til sammen blir det to ting som slett ikke er små når det gjelder norsk VM-suksess.

Den kommer ikke allerede i kveld, men kanskje i løpet av uka. Klarer Norge å spille seg videre fra innledningspulja med to seirer over stormaktene Tyskland og Serbia , er det i seg selv det beste håndballgutta har prestert på årevis.

Foreløpig topper de bare vår egen ranking, som ser slik ut etter den flotte åpningskvelden: 1. NORGE er best i gruppa fordi laget har den største angrepsfarten. Mot Brasil gikk det av og til for kjapt, men det hastverket forsvinner når VM-spillet blir hverdag.

Den gode starten har allerede sørget for det. Når spillerne er helt trygge på eget nivå, vil de spesielle kontringsferdighetene skinne enda klarere. Da går det også an å se at dette norske laget i beste fall kan tilføre sporten et ekstra angrepstempo. 2. TYSKLAND var det eneste laget Gunnar Pettersen ikke torde å putte bak sine egne før VM. Nå tør vi det for ham. Mest fordi denne ganske nye tyske utgaven etter sist jubelsesong fortsatt har de små tegnene som viser at laget ennå ikke har satt seg.

Sånt kan bedres i løpet av to VM-kamper til, men foreløpig går det for smått og hakkete i etablert angrep. I åpningskampen hang et ujevnt egyptisk mannskap med helt til det falt for egne, klumsete bytter minutter før slutt.

Uansett blir det tett, og tyskerne har fortsatt et par typer som kan avgjøre de jevneste oppgjørene. Da profilerte Frank von Behren ble litt for varm under rastaflettene i motgangen mot egypterne i går, overtok målvakten Johannes Bitter i nærkampduellene og Holger Glandorfs saftige venstrelanke fra høyre backplass. 3. SERBIA blir ikke mange hakkene lettere. Også de stiller i litt fornyet utgave, men snittet er tradisjonelt:Jugoslavisk ballspill er alltid lekbetont.

Derfor stoppet det litt opp mot stusslige Qatar i åpningskampen. Lekne spillere har sjelden lyst til å dra ut kalassifrene. Å vinne mest mulig er ikke deres mening med spillet. Det viktigste er å ha det gøy.

Hvor gøy det blir for Norge å møte et jevnt, teknisk toppskolert serbisk lag, avhenger mye av tempoet i de norske kontringene. Serbernes beste kanter er begge lange og tunge og får i utgangspunktet defensive problemer mot Marius Riise og Håvard Tvedten. 4. EGYPT har vært et internasjonalt topplag helt siden midt på 90-tallet, men denne VM-utgaven ser ut til å sprekke fra start. Sentralt i angrep holder trioen Hassan Yosry, Hussein Jaky og Mohammed Karam meget høy klasse, men så tynnes det fort ut. Ujevnheten gjør at laget lett framstår fantasiløse framover.

I tillegg har laget en klar svakhet mot Norge. Deres tyske trener satser på tre faste bytter fra angrep til forsvar. Slikt tar for mye tid mot de kjappe, norske overgangene. 5. QATAR stilte med et par såpass tunge skyttere i åpningskampen at serberne var nødt til å legge ut en forsvarsspiller før de fikk kampen plassert i det lekerommet den hørte hjemme. Deretter var araberne sjanseløse.

Problemet er mest for dårlig fysikk på et par plasser. Det var vektforskjell i midten mot Serbia, og den fortsetter mot Norge i kveld. Dessuten går omstillingen bakover for seint. Ny lett seier altså. 6. BRASIL er et rent u-land i sporten, strategisk på plass i VM for å løfte håndballens internasjonale utbredelse. Amerika er ved siden av Asia det mest spennende kontinentet for enhver europeisk basert lagidrett, men erobringen vil ta tid. Atskillig mer tid enn de skal være med i dette mesterskapet.

Men brasilianerne rakk i hvert fall å gi Norge sjansen til å spille vekk vår egen usikkerhet.

Nå skjønner også spillerne at det går mot en trivelig VM-turnering.

GLADE GUTTER: Kaptein Glenn Solberg og keeperne Steinar Ege (bak) og Sindre Walstad var fornøyde med VM-åpningen. - Det gjelder å ha noe å vise til, før gutta prater. I dag er det bare å prate, skriver Dagbladets kommentator.