VM-trekning 2018

VM-trekning fikk massiv kritikk. FIFA har endret reglene

Hele trekningen av VM-gruppene baseres denne gangen utelukkende på FIFA-rankingen.

DØDENS GRUPPE: Italia havnet i gruppe med England og Uruguay i Brasil-VM på grunn av endring av reglene. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/NTB Scanpix
DØDENS GRUPPE: Italia havnet i gruppe med England og Uruguay i Brasil-VM på grunn av endring av reglene. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Denne uka ble det endelig klart hvilke nasjoner som skal kjempe om heder og ære i Russland-VM til sommeren. Trekningen av de åtte gruppene skjer 1. desember i Moskva.

Hvem havner i dødens gruppe? Vil noe få en enkel vei mot finalespillet? Får vi noen nordiske land videre fra gruppespillet?

Før trekningen av gruppespillkampene i VM i Brasil for fire år siden, var det blandede følelser i sving. Det som skulle være en festdag for å avgjøre hvilke nasjoner som skulle møtes i VM-sluttspillet, ble i stedet en farse.

Årsaken var at lagene i 2014 var delt inn i fire potter basert på både plassering på FIFA-rankingen og geografiske regioner. Slik hadde det også vært ved tidligere anledninger.

Inndelt etter geografi

Pulje én bestod av de toppseedede lagene (åtte stykker), pulje to bestod av lagene fra Afrika og Sør-Amerika (sju stykker), pulje tre bestod av lagene fra Asia og Nord/Sentral-Amerika (sju stykker) og pulje fire av lag fra Europa (ni stykker).

Det førte blant annet til at Italia havnet i pulje to med nasjonene fra Asia og Nord-Amerika og deretter i gruppe med Uruguay, dette for å unngå at tre europeiske nasjoner havnet i samme gruppe (alle pottene måtte bestå av åtte nasjoner).

Normalt ville laget som var lavest på FIFA-rankingen bli sendt i pulje to, som på det tidspunktet var Frankrike. I stedet ble Italia trukket ut tilfeldig, noe som kunne gi nasjonen en tøffere trekning enn de øvrige europeiske lagene.

Italia ble trukket mot Uruguay og England, begge blant topp 10-lagene på FIFA-rankingen.

«Trekningen til VM 2014. For en skandale», skrev italienske Corriere dello Sport dagen etter trekningen, skriver Expressen.

«Potgate»

Det ble rettet mye kritikk mot systemet som ble kalt «potgate» i pressen og i sosiale medier. Flere journalister og supportere klaget. Det kom også fram at forslaget ble foreslått en uke i forveien.

Det ble ikke mindre bråk av at FIFAs generalsekretær Jérome Valcke, som innrømmet at han sto bak ideen, og UEFA-sjef Michel Platini begge er franske.

Chile og USA fikk også veldig tøffe grupper på grunn av dette systemet, selv om de var rangert høyt på FIFA-rankingen.

Denne gangen har FIFA tatt til fornuften og baserer trekningen av gruppene til VM i Russland på FIFA-rankingen (slik den var i oktober). Det har FIFA bekreftet på sine hjemmesider.

Da så rankingen slik ut: 1) Tyskland 1631, 2) Brasil 1590, 3) Portugal 1446, 4) Argentina 1445, 5) Belgia 1333, 6) Polen 1250, 7) Frankrike 1226, 8) Spania 1218 , 9) Chile 1173, 10) Peru 1160, 11) Sveits 1134, 12) England 1116, 13) Colombia 1095, 14) Wales 1072, 15) Italia 1066, 16) Mexico 1060, 17) Uruguay 1034, 18) Kroatia 1013, 19) Danmark 1001, 20) Nederland 931.

Det gir disse fire puljene:

Pulje 1:

Russland (verter) - Tyskland - Brasil - Portugal - Argentina - Belgia - Polen - Frankrike

Pulje 2:

Spania - Peru - Sveits - England - Colombia - Mexico - Uruguay - Kroatia

Pulje 3:

Danmark - Island - Costa Rica - Sverige - Egypt - Tunisia - Senegal - Iran

Pulje 4:

Serbia - Nigeria - Australia - Japan - Marokko - Panama - Sør-Korea - Saudi-Arabia

Vertsnasjonen Russland er faktisk rangert lavest av samtlige lag i VM på FIFA-rankingen, men tradisjonen tro havner vertsnasjonen i pulje 1.

I likhet med tidligere trekninger kan ikke lag fra samme konføderasjon bli trukket i samme gruppe, med unntak av UEFA, hvor maks to nasjoner kan møtes.

Seedingen til 2014-VM:

Pulje 1 (seedede lag):

Brasil - Spania - Tyskland - Argentina - Colombia - Belgia - Uruguay - Sveits

Pulje 2 (Afrika og Sør-Amerika):

Algerie - Kamerun - Elfenbenskysten - Ghana - Nigeria - Chile - Ecuador - (Et lag fra Europa)

Pulje 3 (Nord-Amerika, Sentral-Amerika og Asia):

Costa Rica - Honduras - Mexico - USA - Australia - Iran - Japan - Sør-Korea

Pulje 4: (Europa)

Bosnia - Kroatia - England - Frankrike - Hellas - Italia - Nederland - Portugal - Russland (et av disse landene ble trukket til å være i pulje 2)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer