Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kritikk mot juryen i alpin-VM

VM-utforen er avlyst selv om sola skinner: - Forferdelig frustrerende. Jeg er skuffet over FIS, sier Aamodt

Det blir ikke VM-utfor i dag. Kjetil André Aamodt reagerer på juryens beslutning. 

FÅR IKKE KJØRE: Det blir ikke VM-utfor for Kjetil Jansrud og co i dag. Foto: Alexandra Wey/Keystone via AP
FÅR IKKE KJØRE: Det blir ikke VM-utfor for Kjetil Jansrud og co i dag. Foto: Alexandra Wey/Keystone via AP Vis mer

ST. MORITZ (Dagbladet): Norge hadde to av de største favorittene på dagens VM-utfor i St. Moritz. Spesielt nr. 2 i utforcupen Kjetil Jansrud var en het gullkandidat, men også Aleksander Aamodt Kilde var en medaljekandidat.

Kilde vant sin første verdenscupseier i utfor for nesten nøyaktig ett år siden. Sju av Jansruds 18 verdenscupseire er i utfor. I dag jaktet han sitt første gull i alpinsportens Formel 1-øvelse.

Den muligheten ryker imidlertid i dag. Starten skulle i utgangspunktet gå kl. 12.00, men tåken gjorde at arrangørene først utsatte starttidspunktet til 12.30.

- Det ser verre ut enn noen gang

Starten ble dernest utsatt til kl. 13.15. Etter det har rennstarten blitt utsatt en rekke ganger. Nå er det bekreftet: Det blir ikke VM-utfor i dag.

SOL: Været blir bedre og bedre, men VM-utfor blir det ikke i dag. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
SOL: Været blir bedre og bedre, men VM-utfor blir det ikke i dag. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

- Jeg er overrasket over avgjørelsen. Vanligvis er de dyktige på værprognosene. Det ser ikke bra ut nå. Jeg tror det var en liten feil å utsette starten, sa NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt da rennet ble utsatt.

- Når vi snur oss nå, ser det verre ut enn noen gang, sa alpinlegenden rundt kl. 13.

Det var strålende vær i målområdet. Sola skinte. Dette var VMs fineste dag så langt, men tåke oppe i fjellene ødela folkefesten i Alpene.

Kritisk Aamodt skuffet av FIS

Tusenvis av tilskuere på tribunen i St. Moritz ble skuffet over at de ikke fikk se en eneste alpinist i aksjon i dag. VM-utforen vil i stedet bli flyttet til en annen dag.

Været ble stadig bedre og Aamodt vurderte forholdene som gode kl. 14.00, men renn ble det ikke. Det får alpinlegenden til å reagere.

- Det har sett bra ut i 20 minutter nå. Det er forferdelig frustrerende. Vi kan se starten nå, men likevel skjer det ingenting. Været er egentlig ganske fantastisk, sier Aamodt.

- Jeg er skuffet over FIS og mener de burde ha klart å gjennomføre rennet. Det er synd for alpinsporten. Det er vanskelig å forstå når været er så bra, konkluderer alpinlegenden.

TÅKE ØVERST: Slik så det ut i utforbakken fra målområdet da rennet ble utsatt. Sola skinner i målområdet, men oppe i fjellet var det grått. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
TÅKE ØVERST: Slik så det ut i utforbakken fra målområdet da rennet ble utsatt. Sola skinner i målområdet, men oppe i fjellet var det grått. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

Drømmeforhold

I strålende solskinn blant alpetoppene i Sveits var fartsspesialistene klare for å kjempe om VM-gull i den mest ekstreme disiplinen blant alpinistene: Utfor.

Den første uka i St. Moritz har vært preget av tåke og lett snøfall, men lørdagen så ut til å bli en fest i vintersola. Publikum sto i kø opp mot alpintanlegget i VM-byen fra tidlig i morges.

Festen ble til et antiklimaks for publikum. Det samme var tilfellet for de to norske alpinhåpene Aleksander Aamodt Kilde og Kjetil Jansrud. Nå må de smøre seg inn med tålmodighet og forberede seg på nytt senere i mesterskapet. Det er ikke bestemt når VM-utforen skal gå i stedet.

Eksklusiv

Bare én nordmann har VM-gull i utfor i medaljesamlinga.

Aksel Lund Svindal er foreløpig den eneste som har vært raskest, noe som skjedde i Åre i 2007 og i Schladming i 2013. Svindal er ikke med til årets VM grunnet en kneskade, men både Jansrud og Kilde har et håp om å bli den andre nordmannen til å klare bragden når utforen gjennomføres senere i VM.

I morgen står kvinnenes utfor på programmet i St. Moritz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling