- VM vil bli holdt i Brasil. Det finnes ingen plan B

FIFA sier de ikke kan ta skylden for opptøyene.

 INGEN PLAN B:  FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, sier til BBC at de ikke har noen plan B, og at det ikke er aktuelt å flytte VM fra Brasil. Foto: AFP PHOTO / PABLO PORCIUNCULA / NTB Scanpix
INGEN PLAN B: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, sier til BBC at de ikke har noen plan B, og at det ikke er aktuelt å flytte VM fra Brasil. Foto: AFP PHOTO / PABLO PORCIUNCULA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Brasil gjennomfører i disse dager sin generalprøve før neste års fotball-VM, ved å avholde Confederations Cup.

Så langt har turneringen måttet dele oppmerksomheten med de pågående opptøyene og demonstrasjonene i landet.

Blant kampsakene for folket i Brasil er å få til en bedring i offentlige tjenester og få bukt med den omfattende korrupsjonen som pågår i landet.

Men mange er også sinte på hvor mye penger Brasil bruker, og skal bruke på fotball-VM, istedenfor å ta tak i sine fattigdomsproblemer.

- Ingen plan B I forrige uke hisset fotballegenden Pelé på seg demonstrantene etter at han gitt ut og sa at han synes folk burde komme seg vekk fra gatene, og heller fokusere på Confederations Cup. De brasilianske stjernene selv har gått ut og sagt at de støtter folket.

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, sier nå, at til tross for demonstrasjonene og opptøyene, er det ikke aktuelt å avlyse neste års fotballfest.

- VM vil bli holdt i Brasil. Åpningskampen går i Sao Paulo, og finalen skal holdes i Rio. Det finnes ingen plan B, forteller generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke, til BBC.

- Vi er ikke grunnen Demonstrasjonene toppet seg forrige torsdag, da 1,2 millioner tok til gatene i brasilianske byer. Blant annet ble en 18-år gammel gutt drept da en bil kjørte inn i gruppe med demonstranter i Sao Paulo.

Valcke innrømmer at Fifa hadde et krisemøte fredag, for å diskutere situasjonen, men at de og myndighetene ble enige om at Confederations Cup skal fortsette som normalt.

- Det viktigste for oss er å skille VM, Confederations Cup og disse problemene. Vi er ikke svaret på alle problemene, og vi er helt klart ikke grunnen til denne krisen. Vi er bare en del av hva Brasil gjør de neste 20 årene, sier generalsekretæren. 

Etter opptøyene torsdag har FIFA bedt myndighetene i Brasil om en garanti for sikkerheten rundt neste års mesterskap.

- Etter de siste dagers opptøyer har vi spurt etter forsikringer om høyeste sikkerhetsnivå, ikke bare for spillerne, men media, supportere og alle som har tenkt å være en del av VM. Det er en del av statens ansvar å sørge for det høyeste sikkerhetsnivå for å beskytte oss alle, sier Valcke.

Presidenten i Brasil, Dilma Rousseff, la i går frem en rekke reformer, i håp om å forbedre situasjonen i landet.

Confederations Cup fortsetter i morgen, med semifinale mellom vertsnasjonen og Uruguay.

 REFORMER:  Demonstranter har tatt til gatene i Brasil i over en uke. I går kom det endelig forslag fra presidenten om endringer i landet. Foto: AFP PHOTO / Vinicius Costa / NTB Scanpix
REFORMER: Demonstranter har tatt til gatene i Brasil i over en uke. I går kom det endelig forslag fra presidenten om endringer i landet. Foto: AFP PHOTO / Vinicius Costa / NTB Scanpix Vis mer