Håndball-VM

VM-vinneren rystet av dødsfall

Vondt ble til verre for et Frankrike i poengnød.

TRENER: Oliver Krumbholtz kjente Amiels svært godt. Foto: NTB scanpix
TRENER: Oliver Krumbholtz kjente Amiels svært godt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KUMAMOTO (Dagbladet): Frankrike er av mange regnet som den største VM-favoritten i Japan, men laget har fått en grusom start på mesterskapet.

I åpningskampen mot Sør-Korea gikk franskmennene på et overraskende tap, og heller ikke i neste kamp klarte de å heve seg nevneverdig.

19-19 og uavgjort mot Brasil er ikke godt nok for den regjerende verdensmesteren, men utenomsportslige årsaker kan ha hatt en effekt på laget. Kun kort tid før kampstart ble laget rystet av et dødsfall.

NORGE - SERBIA: Håndballjentene vekker oppsikt i Japan, heia-videoen som skal skape stemning og Big in Japan er noe av det som står på menyen når vi ser fram mot Norges møte med Serbia. Vis mer

- Som en far

Den tidligere franske håndballpresidenten, André Amiel, gikk bort like før Brasil-kampen. Amiel er en legendarisk figur innen fransk håndball, og regnes som en gallionsfigur i kampen for å ta kvinnehåndballen til neste nivå.

- Jeg kjente ham veldig godt. Da landslaget hadde dårlige resultater i 2007, støttet han meg. Han viste meg tillit, og var som en far for meg, sier Frankrikes mangeårige landslagssjef, Oliver Krumbholtz, til dansk TV 2.

Under kampen mot Brasil bar de franske spillerne svarte armbånd. Amiel ble 84 år gammel etter å ha slitt med sykdom den siste tiden.

SUPPORTERHJELP: Håndball-VM spilles i Japan, og slik skal arrangøren sørge for stemning på tribunen når Norge spiller. Vis mer

- Hvem er han?

Krumbholtz, som har ledet Frankrike i lang, sier det er Amiels fortjeneste at fransk kvinnehåndball har en så framtredende posisjon i dag.

Selv om Amiels ga seg som håndballpresident i 2008, er det fremdeles spillere på laget som husker ham. Allison Pineau støtter trenerens hyllest av Amiels.

- Han var veldig viktig for fransk håndball. Han gjorde mye for at kvinnehåndballen kunne vokse. Det er veldig trist, men jeg visste at han ikke hadde det så godt nå, sier hun til den danske kanalen.

Det var derimot langt ifra alle på Frankrike som hadde hørt om Amiels. Derfor tok Pineau på seg oppgaven om å spre ordet om den legendariske presidenten.

- De eldre spillerne snakket om dødsfallet før kampen. Da spurte de yngre spillere «Hvem er denne mannen?». De visste det ikke, så da måtte vi fortelle det.

DØDE: André Amie er av mange sett på som fransk håndballs far. Han døde like før VM-kampen mot Brasil. Foto: NTB/Scanpix
DØDE: André Amie er av mange sett på som fransk håndballs far. Han døde like før VM-kampen mot Brasil. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Avslører trøbbel

Forventningene er store til Frankrike, men selv om stort sett alle har tippet dem som gullvinnere i Japan, avslører Krumbholtz at ikke alt er rosenrødt på innsida.

Han er nemlig ikke spesielt overrasket over den dårlige VM-starten.

- Dette kommer ikke som en total overraskelse. Det har vært varselstegn. Helt siden EM-finalen i fjor, har vi vært middelmådige, blant annet i Golden League i mars. Og vi var middelmådige mot Island i september.

- Vi ser ikke hverandre så ofte, dessverre. Og når vi først ser hverandre, så arbeider vi ikke med nok barskhet og disiplin, forteller Krumbholtz til l'Equipe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer