VMs beste menn

Når Brasil forhåpentligvis vinner VM på søndag, skjer det på gamle kunster. Men vi har lært å like noe nytt. Se Dagbladet.nos VM-lag!

Fire uker etter at Senegal innledet turneringen med en av VM-historiens største sensasjoner, er fotballen fortsatt seg selv:

 • Sportens to supermakter spiller finalen.
 • Nye brasilianere dominerer alle VM-kåringene.
 • Gamle brasilianere forteller at alt var mye bedre før.
 • En bisk og flink tysk målmann stenger rettferdighetens port.

  Nåja; det med rettferdighet er en smaksak -- som det meste i en sport som ikke skiller ferdigheter mer enn i noen skarve mål. Slik blir verdens mest komplekse idrett fort i enkleste laget.

  Derfor er det bra med et VM som i hvert fall gir nye smaker.

  For hvem hadde tippet Tsuneyasu Miamoto inn på Dagbladet.no sitt VM-lag?

  Lærevillige


  Neppe de som så Japan mot Norge i treningskamp før VM. Da var Miamoto skadet og japanerne hadde ikke orden på det nye Duracell-forsvaret sitt. Bare uker seinere styrte Miamoto -- mannen med masken -- et moderne tremannsforsvar som viser hvilke muligheter det ligger i forsvarsarbeidet ved å øke kravet til mobilitet.

  Vi kunne valgt sørkoreaneren Myung Bo Hong, vertenes kaptein i bronsefinalen, som representant for denne nye stilen. Uansett er det voldsomme kollektive presset til Japan og Sør-Korea det nyeste i internasjonal fotball. VM 2 002 kommer til å bli husket fordi turneringen satte hardere krav til spillernes løpskapasitet.

  Det er neppe tilfeldig at det er de små fotballnasjonene som presser fram forandringer. Akkurat som ubetydelige Norge under Drillo organiserte seg fram til en sensasjonell andreplass på verdensrankingen, kommer overraskelsen med spillere som ikke er internasjonale stjerner. De koreanske og japanske trenerne Hiddink og Troussier har disponert spillere som villig har løpt for hverandre.

  Klubbdominanse


  Slik omsorg kan bli verre å få til når spillerne vokser i anerkjennelse. De norske problemene de siste årene skyldes ikke bare at vektleggingen av overgangsfasen ble kjent og gjennomskuet internasjonalt. Viljen til kollektiv jobbing har også falt i takt med egen suksess. Ganske menneskelig, altså.

  Denne egotrenden forsterkes i fotball fordi sportens luksusøkonomi er styrt av klubbene. For tida tilbyr alle de store internasjonale klubbene fantasilønninger, og landslagene blir lett bare springbrett for å komme på de rette lønningslistene.

  Fra denne turneringen er det noen koreanere, japanere, senegalesere og amerikanere på vei. VMs fire største overraskelser baserer seg nettopp på lag som var kollektivt gode med vekt på felles forsvarsspil. Tyrkia er det femte i samme gruppe, men her er enkeltspillerne allerede mer kjent og spiller i toppklubber.

  Uansett har VM vist at veien til toppen er mulig for lag som sammen tar tak i sin måte å spille fotball på.

  Fritt fram


  Kanskje ikke så rart at Brasils trener Luiz Felipe Scolari i dag melder seg klar for å ta et nytt og annerledes VM-lag. Etter VM-finalen er Scolari arbeidsløs, men neppe uten tilbud. Han har tross alt ledet Brasil fram til å bli turneringens klart beste lag selv med et mannskap med åpenbare mangler.

  Du skal for eksempel tenke godt etter for å huske navnene til de sentrale midtbanespillerne på denne Brasil-årgangen. Brasils posisjon er skapt på ferdighetene til Rivaldo, Ronaldo og Ronaldinho med ujevne bidrag fra Carlos og Cafu på kantene. Selv stopperen Lucio som imponerte slik i Champions League, har manglet både jevnhet og offensiv kraft til å framstå som en stor VM-spiller.

  Dermed blir det fritt fram for mye nytt i Dagbladet.no sitt VM-lag som ser slik ut i turneringens mye brukte 3:5:2 formasjon:

  MÅLMANN: Oliver Kahn, Tyskland

  STOPPERE: Tsuneyasu Miamoto, Japan, Rio Ferdinand, England, Alpay Ozalan, Tyrkia

  SENTRAL MIDTBANE: Zinedine Zidane, Frankrike

  INDRELØPERE: Hasas Sas, Tyrkia, Alvaro Recoba, Uruguay

  KANTER: Damien Duff, Irland, Ki Hyeon Seoul, Sør-Korea

  SPISSER: Ronaldo, Brasil, Rivaldo, Brasil

PÅ HODET UT AV VM: Zinedine Zidane og hans Frankrike slet fryktelig i årets VM. Zidane fikk bare en kamp, men overbeviste nok til å komme med på stjernelaget.
TO BLAD BRASIL: Alltid farlige framover, og har scoret 11 mål mellom seg. Det er ikke tvil om hvem som skal spille på topp for Dagbladet.nos stjernelag fra VM.
Mannen med masken: Tsuneyasu Miamoto har imponert Dagbladet.nos sportskommentator. Så mye at han er på stjernelaget vårt fra VM.