Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«VMs dårligste» til finale

EDMONTON (Dagbladet): Så liten tro på seg sjøl hadde diskoskaster Einar Kristian Tveitå (28) at han for tre dager siden vurderte seg sjøl som «VMs dårligste». Kraftkaren som til daglig jobber som kirurg kom til VM med svakeste årsbeste av samtlige 27 påmeldte. Nå er Tveitå finaleklar.

Det var i Dagsavisen lørdag Tveitå kom med uttalelsen som kan kjennes død og maktesløs etter sjokkresultatet i går. Som 12. og sistemann kvalifiserte kraftkaren fra Oslo seg til til diskosfinalen i gårsdagens kvalifisering.

Med 61,85 meter var han 12 centimeter foran Vladimir Dubrovshchik på 13. plass. Hviterusseren har 69.28 som pers - og 64.41 som årsbete

- Jeg er bare utrolig glad. Jeg satt bare og ristet da siste kvalifiseringsgruppe var i aksjon, sier Oslo-gutten som til daglig er turnuslege på kirurgisk avdeling på Lærdal sykehus.

- Jeg trodde at jeg bare hadde 25 prosent sjanse til å nå finalen. Det trodde jeg før sistemann gjorde sitt siste kast også, sier Tveitå, som kastet i første kvalik-gruppe, og måtte vente i spenning i to timer før han kunne juble.

Best når det gjelder

Idrettssjef Per Øyvind Mørk er strålende fornøyd med mesterskapsdebutanten.

- Han var bare en centimeter over grensa for å få delta i VM, og mange mente at han ikke burde vært her. Men jeg tok ham med fordi han har en evne til å gjøre det best i de største konkurransene, sier Mørk.

Og mens kaster etter kaster med resultater tett opp mot 70 metersgrensa deiset diskosen i bakken langt bak 60 meterstreken, danset Tveitå rundt på banen etter lengstekastet sitt. Blant annet røk gullvinner i kule John Godina ut med hjelpeløse 57.19 meter.

Sjøl tror Tveitå at det er mulig å kaste lenger i finalen torsdag.

- Det er lite som skal til før det går enda litt lenger. Jeg er fornøyd med det jeg presterte nå, men vet at jeg kan gjøre det enda litt bedre. I hvert fall bør det være mulig å kaste opp imot 63 meter, sier Einar Kristian Tveitå.

Disiplinert

I Edmonton har Tveitå framstått seriøs som få, og gått og lagt seg før det blir mørkt for å tilvenne seg kvaliken tidlig på morgenen.

- Han er vant til å gå nattevakter i jobben sin, sier Mørk.

Tveitås kollega, landslagslege Jens Ivar Brox, mener at Tveitås evne til å være disiplinert har hjulpet ham til finale i sitt første mesterskap. Det er ikke mange norske friidrettsutøvere som kan skryte av det.

- Han er strukturert og kombinerer jobb med trening. Da får han ikke tid til så mye annet. Det er som med Ove Talsnes, min forgjenger som landslagslege. Da han studerte for fullt og konkurrerte (Talsnes var 1500 meterløper i norsk toppklasse), var han god. Da han satset for fullt på idretten gikk det dårlig, sier Brox.

FIKK SJOKKTREFF:</B> Einar Kristian Tveitå ble nummer seks i gruppe A i diskokvalifiseringen i VM mandag. Han oppnådde 61,85 meter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling