PÅ VEI UT: Luiz Felipe Scolari er trolig ferdig som sjef for Brasils fotballandslag. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Photo / NTB Scanpix
PÅ VEI UT: Luiz Felipe Scolari er trolig ferdig som sjef for Brasils fotballandslag. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

VMs største bløff har vært Brasils favorittstempel

Aldri har et godt fotballag falt fortere og blitt elendig på fire dager. Før nå.

TIRSDAG HADDE IKKE Brasil tapt en hjemmekamp av betydning og viktighet på 38 år. Nå har laget med fem VM-stjerner på trøya tapt to på fire dager. Det betyr at bunnivået Luiz Felipe Scolaris mannskap nådde med 1-7 for Tyskland har falt ytterligere noen hakk. Ikke det at landets 200 millioner bryr seg om det, for dem var VM over da finalen glapp.

Men for gjenreisningsprosssen av brasiliansk fotball er også tapet i bronsefinalen en katastrofe.

BRASILS STØRSTE PROBLEM, ut over det helt åpenbare faktum at laget ikke har gode nok spillere til å kjempe om den VM-tittelen de fleste mente de var favoritter til å vinne, er strukturen og organiseringen av den gjengen spillere som ikke er gode nok en og en. Lagets forsvarspill er ikke bare skremmende. Det er i perioder helt fraværende. Og det spiller ingen rolle at Nederlands første scoring kom på et straffespark som kanskje kan diskuteres og den andre på et angrep som burde vært avblåst for en hårfin offside.

Forsvarspillet var nemlig skrekkelig ved begge anledninger.

Og akkurat nå er det motspillet og ikke resultatet som evalueres.

AT FOTBALLNASJONEN BRASIL hadde gitt opp så vi da fargene forsvant fra gatene landet rundt etter Tyskland-tapet. At spillerne skulle ta bronsefinalen på hælen er litt mer overraskende. Nesten sjokkerende så utskjelte de er. Eller kanskje det ikke har med fokus og en mental tilstand å gjøre, kan hende det vi mente å se allerede i den andre gruppespillkampen mot Mexico er faktum hva dette lagets kapasitet angår.

At de rett og slett ikke er bedre.

Og at favorittstempelet de startet VM-turneringa med er dette mesterskapets største feilvurdering og bløff.

MEN DET ER ikke bare alle vi utenfor Brasil som har bommet grovt hva Brasil angår. Også laget Brasil har bommet grovt i forhold til seg selv. For sjelden, om noen gang, har et VM-lag vært mer overvurdert. Av alle, inkludert seg selv.

LUIZ FELIPE SCOLARI skal i samtaler med det brasilianske forbundet i løpet av de nærmeste dagene. Etter denne kvelden i Brasilia har han ikke muligheter til å overleve. 1-7 for Tyskland kunne kanskje passert som en sjokkartet hendelse der alt gikk galt samtidig, men etter dette tapet for Nederland er han sjanseløs. For Brasil er ikke bare det laget som har sluppet inn flest mål i VM, de er relavtivt hjelpeløse i den andre enden av banen også. Og kom ikke her og skyld på stakkars Neymar og ryggskaden hans.

Eller jo forresten gjør det, og du har definert hvordan det står til i den vakre fotballens fødeland.

FRED HAR VÆRT elendig i VM og blitt rundjult av ufine medier med 0 poeng på spillerbørsene. Mot Nederland ble han erstattet av Jo. Og der har du det, der har du Brasils spisser. Og så har verden snakket om VM-gull.

OM DE SKAL tilbake til røttene eller skaffe seg los på den fotballen som blir utviklet i Europa og styrer verden får de bestemme selv. Krangling blir det uansett. Frontene har aldri vært steilere i Brasil. Men skal verdens mestvinnende VM-nasjon noen gang vinne en sjette stjerne må de slutte å drømme om det som var, kutte ut den naive romantikken og innse hvor akterutseilt de er.

Ikke bare på spillerfronten.

Men like mye på den faglige.

Et forsvar som kan forsvare.