Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VMs største skandaler

Historien er full av dem: Grisete kamper, avsindige dommeravgjørelser, dopingtilfeller og spillere som klikker. Her er VM-historiens ti største skandaler.

1 Slagene i Santiago

1962: Italias Ferrini ble utvist etter å ha tatt igjen mot Chiles Landa, men nektet å gå av banen og forårsaket en pause på åtte minutter. Chiles Sanchez slo så rivalen David i ansiktet, dommeren så det ikke, og David sparket Sanchez i halsen. Dojas brekte nesen på Maschio. Chile vant 2- 0. Senere i mesterskapet stormet chilenere Italias VM-leir.

2 Guds hånd

1986: Hvordan kunne den 1,66 meter korte Maradona vinne duellen med Englands keeper Shilton (1,85)? Jo - han brukte knyttneven. Dommeren så det ikke, engelskmennene protesterte, og tross hans fantastiske mål senere i kampen er det ofte denne udåden Maradona blir forbundet med. Ikke minst fordi han selv mente det lå en guddommelig inngripen bak.


3 Fy fasan, for en sjeik 1982:

Alain Giresse løper inn 4- 1 til Frankrike over Kuwait. Motstanderne hadde hørt ei fløyte, og stoppet opp. Dommeren nektet å godta unnskyldningen. Plutselig steg sjeiken Al-Sabah ned fra tribunen, og ga klar beskjed. Den russiske dommeren omgjorde sin beslutning.


4 Rivalenes pakt 1978:

Vest-Tyskland trengte seier mot Østerrike for å avansere. Østerrike ville gå videre så lenge de ikke tapte med fire mål. Tyskerne fikk 1- 0 i det 11. minutt. Det var kampens eneste målsjanse. Etterpå trillet de to lagene ball i eget forsvar, umåtelig tilfreds.

LANGE FINGRE: Maradona strekker fingrene og tupper ballen forbi Shilton i mål Foto: SCANPIX
LANGE FINGRE: Maradona strekker fingrene og tupper ballen forbi Shilton i mål Foto: SCANPIX Vis mer

5 Frisparktyvene

1962: Dommeren dømte frispark til El Salvador i den jevne kampen mot Mexico, godt inne på lagets egen halvdel. Men så: Mexicos Padilla sniker seg fram, stjeler frisparket, slår over til Valdivia som putter ballen i mål bak perplekse motstandere. Scoringen godkjennes, og El Salvador bruker resten av kampen på å dundre ballen på tribunene i ren protest. Taper til slutt 0- 4.

6 Dødens mål

1994: Colombia tapte sine to første kamper. I den andre, mot vertsnasjonen, kastet Andres Escobar seg fram for å stoppe et innlegg - og styrte ballen i eget mål. Vel hjemme i Medellin ble Escobar skutt ned og drept. Ifølge kjæresten hans ropte drapsmannen «Gol!» - Mål! - for hvert av de 12 skuddene han avfyrte.

7 Menn med baller

1930: I tidenes første VM-finale var Uruguay og Argentina motstandere. Før avspark var det full krangel: Begge lagene krevde å spille kampen med sin egen ball. Langenus kom opp med løsningen på den fastlåste situasjonen: Vi bytter kule i pausen.

8 Hjemmedømminga

2002: Sør-Korea spilte morsom fotball, men gudene skal vite at de hadde hjelp. Fra dommerne. I kampen mot Italia gikk de videre etter at de azurblå fikk et mål feilaktig annullert for offside. I kvartfinalen møtte de Spania. Joaquin slo inn fra dødlinja, og Morientes scoret - men linjedommeren påsto ballen hadde vært ute. Reprisene viste at den var 30 cm på innsida.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

9 Togo, or not to go

2006: Otto Pfister trakk seg på selveste åpningsdagen på grunn av bonuskrangel. Med fire dager til landets første VM-kamp noensinne startet derfor en intens jakt på en ny sjef. Både spillere, trenere, assistenttrenere, forbundssjefer og regjeringsmedlemmer var involvert, kampen kom, og Togo tapte 1- 2. Lagleder var Otto Pfister.

10 Keanes VM-exit

2002: Roy Keane fant seg ikke i dårlige baner, dårlige treninger og generelt dårlige forberedelser - og lot den irske sjefen Mick McCarthy få vite det. Men for lagets del ble neppe forberedelsene bedre av alt oppstyret som fulgte. Keane var inn og ut av leiren et par døgn før han tok fatt på den lange reisen hjem fra Asia.

Kilder: Fifa.com, world-cup-bets.com, wikipedia.org, dvd-en FIFA Fever m.m.)

• Din kommentar: Kommer du på flere VM-skandaler?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling