VMs tøffeste

Sprinten er VMs vanskeligste øvelse. Snart er det også den gjeveste.

På en tikilometer kan du vinne med et glipptak eller tre om du er i form. På sprinten er du brutalt utslått og glemt om du så mye som bommer på et sporvalg.

Alt skal stemme. Ikke bare én gang, men fire. Kvalik, kvartfinale, semi og finale. Bare den som er i toppform, og i tillegg er klok, sterk og heldig nok, kan bli verdensmester.

Det nytter ikke lenger å ta sprinten for «moro skyld» som Thomas Alsgaard sa han skulle i går. Du så hvordan det gikk. Thomas var sjanseløs mot spesialsprinterne.

Marit Bjørgen ga oppgaven den oppmerksomhet den trengte. Det, kombinert med en klatreteknikk og et fraspark ingen i verden matcher, gjorde at hun spurtet seg inn til et av VMs klareste og mest fortjente gull. Hun var best i prolog, i kvart, i semi og i finale.

Jeg er sikker på at selv Bente Skari hadde fått bank om hun hadde vært frisk og startklar i går.

Marit har satset ekstra på sprint.

Flere og flere vil gjøre det samme i framtida, og de «vanlige» langrennsløperne vil bli enda mer sjanseløse enn de var i går.

Sprinten har TV-potensial. Den har alt publikum krever. Fart, drama, heftige dueller i ett sett, vinnere og tapere hvert femte minutt.

TV-selskapene overbyr hverandre i superlativer over dramaet i Val di Fiemme i går. De elsket det. Jeg er sikker på at seerne deres gjorde det samme.

Tor Arne Hetland er villig til å spesialisere seg helt og fullt som sprinter. Hetland er en smart gutt, og han har fått øye på framtida. Sprint har potensial, det er et eget marked der. Snart er den ethvert mesterskaps gjeveste øvelse.

Sprinten er rotfesta, og snart vil den skyte nye skudd. Som kortsprint, klassisk-sprint, og sprintstafett.

Og vi vil få flere helter og yndlinger som Marit Bjørgen - VMs tøffeste jente i VMs tøffeste øvelse.

Sprinten i går kveld befester en trend:

Langrenn har funnet sin nye form i fellesstarter og sprint.

Et annet sted i avisa lar NRK enkeltstarten avgå ved døden.

Noe drastisk, men et klart bilde på hvordan stemningen er om dagen.

Utviklinga er like flott som den er riktig og nødvendig.