Iran i Qatar-VM

VMs verste øyeblikk

Disse VM-stjernene er livredde på banen, mens politiet rydder tribunen for regime-motstandere.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKREMT TIL MIMING: De iranske VM-stjernene måtte late som om de sang før kampen mot Wales før de vant kampen 2 - 0. FOTO: Reuters/Amanda Perobelli.
SKREMT TIL MIMING: De iranske VM-stjernene måtte late som om de sang før kampen mot Wales før de vant kampen 2 - 0. FOTO: Reuters/Amanda Perobelli. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

IRAN sine VM-spillere synger igjen. Før dagens kamp mot Wales ble de fleste av gutta nølende med i koret under nasjonalsangen til hjemlandets religiøse skrekkregime:

- Opp i horisonten stiger den Østlige sol, mumlet de den første linja.

- Lyset i øynene for de som tror på sannheten, mimet de den andre.

Men lyset i øynene på spillerne der ute på banen var slukket, og det var ingen som trodde på noen ting av det iranske regimets sannheter.

VM-laget til Iran var blitt presset til å synge etter den talende, tause protesten mot myndighetene i åpningskampen forleden.

Da ble VM-sendinga i hjemlandet avbrutt etter bare noen sekunder, og kameraene i regirommet i Qatar ble flyttet til alle andre på tribunen enn de tause iranske fotballheltene.

Denne gangen ble det heller ikke propaganda-flyt over nærbildene. Redde, mumlende voksne fotballspillere er ikke til pryd for noen selv om Iran avsluttet kampen med to seine scoringer og seier over Wales.

Men disse nærbildene er ansiktene på det falske fotball-VM 2022.

PROTESTER PÅ TRIBUNNEN: Iranere på tribunen i Qatar demonstrerte mot regimet i hjemlandet. Foto: NTB
PROTESTER PÅ TRIBUNNEN: Iranere på tribunen i Qatar demonstrerte mot regimet i hjemlandet. Foto: NTB Vis mer

HVORDAN det iranske regimet i løpet av fire dager klarte å skremme vekk motstanden i landslagsgruppa, vet ingen. Kanskje fikk spillerne bare beskjed om hva som kunne hende med familie og venner hjemme i Iran om de fortsatte å trosse myndighetene rett foran øynene på TV-seere over hele verden?

Eller kanskje holdt det å arrestere den gamle lagkameraten deres på treningsfeltet i går?

OG SLIK GIKK DET: Politi og sikkerhetsvakter i Qatar slo ned på regimeprotestene på tribunene. Foto: NTB
OG SLIK GIKK DET: Politi og sikkerhetsvakter i Qatar slo ned på regimeprotestene på tribunene. Foto: NTB Vis mer

Voria Ghafouri var på laget som spilte sist VM for Iran under Putins propagandashow i 2018.

Nå er han borte.

35 ÅR gamle Ghafouri var den modigste i denne gjengen. Først brukte han statusen sin som fotballstjerne til å kjempe for kvinners rett til å få lov til å se sporten fra tribuneplass. Så var han tydelig på sosiale medier i støtten til de undertrykte i Iran.

Mer og mer ble Twitter og Instagram hans nye hjemmebane. Det gjorde at han allerede hadde forsvunnet fra hovedstadsklubben Esteghal, og en stund satt i varetekt for sin støtte til den kurdiske opposisjonen.

KLAR TALE: Iranske fans med tydelige signaler til regimet i Teheran. Foto: NTB
KLAR TALE: Iranske fans med tydelige signaler til regimet i Teheran. Foto: NTB Vis mer

I går ble han plukket opp på treningsfeltet hos sin nye klubb Foolad Khuzestan, arrestert og anklaget for å ha «tilsmusset ryktet til landslaget og spredd propaganda mot staten».

BARE en dag før oppgjøret mot Wales, ble denne arrestasjonen sett på som en tydelig advarsel til VM-troppen i Qatar om ikke å gjenta protesten fra åpningskampen.

De var blitt advart om dette før:

FJERNES: Qatarske sikkerhetsvakter og politi fjernet alt som kunne lukte av protest. Foto: NTB
FJERNES: Qatarske sikkerhetsvakter og politi fjernet alt som kunne lukte av protest. Foto: NTB Vis mer

- Noen folk som nyter nasjonens fred og sikkerhet, har fine jobber og kan drive med favorittidrettene sine; biter hånda til de som mater dem, sa Irans leder ayatolla Ali Khamenei nylig.

Det var starten på en bølge av arrestasjoner av kjente iranere.

Presteregimet til den aldrende 83-årige Ali Khamenei kjemper for å overleve. Nå gir ikke mengder av Twitter og Instagram-følgere lenger noen beskyttelse.

DET gjør heller ikke stjernestatusen i fotball-VM.

Under Gianni Infantino er denne sporten mer og mer blitt et verktøy for all verdens diktatorer. Du hører ikke FIFA-presidenten snakke om spillernes frihet til å stå opp for de verdiene de tror på. I stedet snakker han makthavernes språk, mens det qatarske politiet rydder opp med aksjonistene blant tilskuerne på stadion.

Infantino tar seg betalt for å sørge for ro i rekkene. For at fotballspillerne kommer pent inn på banen, stiller opp i intetsigende liksom-kampanjer for hygge og fred og sånt; og ellers holder kjeft.

DET er en slik autoritær ledelse av sporten som gjør at de som forleden våget, nå må stå å mumle i det som skulle være deres stolteste øyeblikk på fotballbanen.

Kontrasten i denne VM-kampen kunne ikke vært større. Mens et jublende walisisk lag stemte i "The banks of Rhonda" med full hals, mimet de iranske spillerne i frykt for det som ville skje om de ikke åpnet munnen.

Den walisiske nasjonalsangen er en ekte opprørslåt, og det høres fra Qatar. Det er bare noen dager siden BBC fortalte om hvordan denne stolte sangen fra et lite folk spredde seg over hele verden.

Ekte glede gjør det.

FRYKTEN bare lammer oss.

Sånn lever ikke internasjonal fotball godt under Gianni Infantino og diktatorenes ledelse.

Skremmebildene fra dagens nasjonalsanger viser det.

Men det er jo nettopp bildene fra dette skandaløse verdensmesterskapet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer