Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Voeckler i touren 2005-2011: 124-89-66-97-67-76 - 1?

- Et symbol på rein sykling, mener Mads Kaggestad.

KLAMRER SEG FAST: - Jeg vinner aldri. Jeg er ikke god nok til å klatre, har Thomas Voeckler gjentatt under Tour de France. Men etter den historisk høytgående 18. etappen sitter han der fortsatt i gul trøye.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAMRER SEG FAST: - Jeg vinner aldri. Jeg er ikke god nok til å klatre, har Thomas Voeckler gjentatt under Tour de France. Men etter den historisk høytgående 18. etappen sitter han der fortsatt i gul trøye.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets TdF-studio fra kl. 13.30: Den 19. etappen til Alpe d'Huez

(Dagbladet): Årets Tour de France beskrives av mange som en av de mest innholdsrike og spennende på flere år.

En ting er nordmenns glede over Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagens prestasjoner, men vi har også fått oppleve en sammenlagtkonkurranse mer åpen og uforutsigbar enn de fleste hadde forventet.

Tidligere denne uka påpekte de to guttas trenere, Fredrik Mohn og Atle Kvålsvoll, at nordmennenes økte innflytelse tyder på et renere sykkelfelt.

- Ingenting gleder mer enn at vanlige mennesker, som trener mye og spiser riktig, kan vinne, sa Mohn til Dagbladet.

Kanskje kan den beskrivelsen også gjelde for Thomas Voeckler.

Byks på resultatlistene
Franskmannen forsvarte sammenlagtledelsen gjennom den knallharde etappen opp til Galibier til i går, og til tross for at svært få tror han klarer det helt til Paris, har han overgått alle forventninger.

Voeckler har lenge vært en profil i Tour de France, men sammenlagtplasseringene de siste sekse årene er ikke akkurat tilhørende en gultrøyekanon:

2005: 124
2006: 89
2007: 66
2008: 97
2009: 67
2010: 76

Nå leder Europcar-kapteinen hele rittet, godt hjulpet av lagkameratene, med tre etapper igjen.

Det er ikke helt søkt å tenke tanken at det også kan ha noe med konkurrentenes menneskelighet å gjøre.

- Jeg har alltid konkurrert på min måte. Jeg har aldri brukt så mye tid på hva andre ryttere driver med, er alt Thomas Voeckler selv vil si om den saken.

Mads Kaggestad mener franskmannens ni dager i gul trøye også er et tegn på at sporten er på riktig vei.

- Jeg har tillit til ham som utøver i forhold til doping. Han er et symbol på rein sykling, sier Kaggestad til Dagbladet i dag.

- I går var den vanskeligste etappen å beholde trøya. Han var ikke engang outsider før årets Tour de France. Men han er beviset på hvordan dette årets tour har vært - veldig uforutsigbart. Han har prestert langt over hva vi hadde forventet, sier Kaggestad.

Må overgå seg selv
Sist Voeckler satt i gult i så lang tid var i 2004, da han kjempet mot Lance Armstrong. Da ble han til slutt nummer 18, i et av de få rittene han har satset skikkelig mot sammenlagt.

- Det var litt som David mot Goliat den gang. Nå er han i mye bedre form, og han kjemper i teten, sier Mads Kaggestad, som tror på pallplass for 32-åringen i år.

- Med mindre han fortsetter å overgå seg selv, tror jeg ikke han vinner. Men det er jo veldig spennende at han har den gule trøya, for Frankrike har ikke vunnet touren siden 1985, sier han.
Vil betale i alpene
I går ble det også trukket fram som et sunnhetstegn at Alberto Contador måtte slippe rivalene opp mot Galibier, og tapte masse tid til vinner Andy Schleck, Cadel Evans, Voeckler og de andre.

- Det er nesten umenneskelig å kunne restituere seg helt fra en så hard Giro d'Italia og så til Tour de France like etter. Mye tyder på at kampen mot doping er i ferd med å gi resultater, mente Johan Kaggestad på TV 2.

Det gjenstår å se hvor lenge Thomas Voeckler kan klamre seg fast til sammenlagtledelsen, og trolig ryker den allerede opp til Alpe d'Huez i dag.

Ifølge Europcar-sportsdirektør Jean René Bernaudeau er Voeckler den sammenlagtkandidaten med flest rittdager i år, 57 - 13 flere enn eksempelvis Alberto Contador.

LØYPEPROFIL: Her er dagens løypeprofil. Illustrasjon: ASO / NTB
LØYPEPROFIL: Her er dagens løypeprofil. Illustrasjon: ASO / NTB Vis mer

- Thomas vil trolig få betale for det i Alpene, sa Bernaudeau til Cyclingnews for to dager siden.

Hittil har franskmannen hatt god råd.

SISTE FEM: De siste fem kilometerne på dagens etappe er knallharde. Illustrasjon: ASO / NTB
SISTE FEM: De siste fem kilometerne på dagens etappe er knallharde. Illustrasjon: ASO / NTB Vis mer