«Voks opp, Northug»

Aftonbladet-kommentator ber Petter slutte å oppføre seg som en 16-åring.

(Dagbladet): Petter Northug gjorde som han ville på sisteetappen i helgas herrestafett på Sjusjøen, og gjorde som han ville også da han gikk over mål helt suveren.

Nordmannen børstet litt usynlig snø av ermene, før han tok hånda opp til nesa og snudde seg til siden. En hån mot konkurrentene? lurte mange av journalistene. Nei, en hyllest av neshornet i forbindelse med et veddemål, svarte Petter Northug.

En som er lei av spilloppene, er Aftonbladets kommentator Kristoffer Bergström.

Under tittelen «Voks opp, Northug», ber svensken i dag Petter om å slutte å oppføre seg som en 16-åring.

- I tre år har spurten din vært sportens dødeligste våpen. I seks år har du tilhørt verdenseliten. I hele karrieren har du spredt spøker, hån og spydigheter rundt deg. Men Petter Northug, du fyller snart 26, så når skal du vokse opp? skriver Bergström.

Svensken sier han koste seg med nordmannens påfunn under VM i Holmenkollen, både hilsenen til svenskekongen, sidelengs over mål-greia på stafetten, «krangelen» med SVTs Jonas Karlsson.

Voks opp
Men nå mener Bergström at det er nok.

- Er alt bare klovnegester og hån, og er det noen sportslige mål igjen? Ønsker han å forandre noe innen sporten? Innen samfunnet? I klart språk: Slutt å oppføre deg som en 16-åring, slutt å oppfør deg som en uredd oppkomling, slutt å oppføre deg som du gjorde i vår. Voks opp.

Aftonbladet har også bedt leserne stemme på hva de synes om Petter Northugs oppførsel.

Over 50 000 har gjort det: 61 prosent mener «det er barnslig», mens resten synes det «bare er morsomt».

IRRITERT: Svenske Aftonbladets sportsforside i formiddag.Faksimile: Aftonbladet
IRRITERT: Svenske Aftonbladets sportsforside i formiddag.Faksimile: Aftonbladet Vis mer

SVTs kommentator Anders Blomqvist mente Northugs gest «ikke var pen» i går, men fra mange andre hold fikk nordmannen støtte.

- Han er alltid full av triks. Det er Petter, enkelt og greit. Han byr på seg selv, og med den posisjonen han har, får han veldig stor gjennomslagskraft. Det er gunstig for skiidretten som helhet, sa den tidligere storløperen Per Elofsson, og fikk støtte av svenskenes ankermann:

- Det er vel bare kult, sa Calle Halfvarsson.

Neshorn
Petter Northug selv fastholder at det ikke var rettet mot konkurrentene, men heller et tapt veddemål.

- Det skulle indikere et neshorn, men jeg var litt uheldig på slutten der, jeg klarte ikke å få ned tre fingrer. Det var ikke til konkurrentene, sier han.

- Hva var veddemålet?

- Det vil du ikke vite, mister. Det kan ikke komme ut, sier nordmannen.

Kristoffer Bergström har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser